top of page

Zatürre (Pnömoni) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

  • Yazarın fotoğrafı: Alper Akbilgi
    Alper Akbilgi
  • 27 Mar 2023
  • 2 dakikada okunur

Yücelen Muğla Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanlarımızdan Dr. Levent Tetik Zatürre konusunda bilgiler veriyor.


Zatürre, tıbbi adıyla pnömoni farklı mikroplarla oluşan akciğer dokusunun iltihabıdır.

Buna virüsler ve bakteriler mantarlar çeşitli mikrobik etkenler sebep olabilir.

Bir işinin zatürreye yakalanmasını kolaylaştırıcı etkenler vardır.

Bunlar çok farklıdır. Bir tanesi ileri yaş, ek hastalıklar olması, ek karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, kalp hastalığı gibi akciğer hastalığı, gibi kronik müzmin hastalıklarının olması, immünsüpresif bazı durumlar, dalak olmaması, dalağın daha önceden alınmış olması gibi çeşitli durumlar hastalığın zatürrenin oluşmasını kolaylaştırabilir.

Zatürrenin belirtilerine gelince bazı zatürre türleri gürültülü bir şekilde başlar.

30-40 derece ateş, üşüme titreme, renkli balgam çıkarma gibi belirtilerle başlar.

Bazı zatürre türleri ise, sinsi başlangıçlıdır ve bu üşüme titreme, yüksek ateş gibi belirtilerle boğaz ağrısı belirtilerin hiçbiri olmayabilir.

Kişi de zatürre belirtileri var ise, Tabii mutlaka en yakın hekimine başvurması, buna bağlı olarak da muayenesini yapılarak, gerekirse tetkiklerin yapılıp tedavi edilmesi gerekir.

Zaten Hekim gerekli tedaviyi, uygun tedaviyi hastaya düzenleyecektir. Kesinlikle kişi kendi başına bir tedaviye başlamamalı.

Mutlaka hekime başvurmalı hekim tedaviye başlamalıdır.

Gelelim zatürreden korunma yollarına; özellikle aşılar, COVID-19, infulanza gibi virüsler pnömoniye sebep olan pek çok bakteri, mikrop günümüzde olduğu için bu dönemde, özellikle bazılarından korunmuş olmak önem taşımakta.

İki tip pnömokok için aşı var. En çok görülen mikroplardan olduğu için, bu 2 aşımızda değerli. Bu aşıları yaptırmak için aile hekimine ya da hekimine başvurup, kişi risk faktörlerini de göz önünde bulundurularak bu aşılar yapılabilir.

Genellikle bazısının bir kere yapılması yetmektedir.

Duruma göre zaten aile hekimi veya hekim tedaviyi ayarlayacaktır.

Aşı olayına gelecek olursak; zatürreye en fazla yol açan mikroplardan bir tanesi Pnömokok dediğimiz mikroptur.

Bu mikroba karşı bağışıklama, aşı yapıldığında özellikle ağır seyir eden vakalar için çok iyi sonuçlar almaktayız ve başarılı olmakta aşı.

Özellikle pandemi olduğunu da düşünürsek virüsler influenza virüsü koronavirüsleri falan gibi benzer kliniği yapabilecek Zatürre etkenleri de olduğu için pinömoniden korunmak daha önemli hale gelmiş oluyor.

O yüzden riskli kişilerin özellikle ek hastalıkları, solunum yolu hastalığı, karaciğer hastalığı, kalp hastalığı, böbrek hastalığı gibi ek hastalıkları olan riskli kişilerin mutlaka aşı yaptırmasında fayda vardır.

RANDEVU ve BİLGİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
Desteklenen dosyaları yükleyin (En fazla 15 MB)
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu