top of page

Yürüyüş Yapmak İçin 10 Neden


Her yaştan insanın kolaylıkla yapabildiği en etkili aktivitelerden biri olan yürüyüş, düzenli olarak yapıldığında kilo vermekten, kalp sağlığını korumaya kadar birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır. İşte sizleri yürüyüş yapmaya teşvik edecek 10 neden


Her yaştan insanın kolaylıkla yapabildiği en etkili aktivitelerden biri olan yürüyüş, düzenli olarak yapıldığında kilo vermekten, kalp sağlığını korumaya kadar birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır. İşte sizleri yürüyüş yapmaya teşvik edecek 10 neden:

  1. Kalp- damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır

Her gün düzenli olarak yapılan 20-25 dakikalık orta tempolu yürüyüş, kalbin kan pompalamasına yardımcı olarak kan akışının düzenlenmesini sağlar. Kan damarlarının duvarlarında bulunan endoteriyal hücrelerin yapısının korunmasında önemli rol oynar. Damar içinin pürüzsüzlüğü ve kayganlığından sorumlu olan endoteriyal hücreler aynı zamanda damarları iltihaplanmadan ve tıkayıcı kan pıhtılarından korumaktadır. Düzenli yürüyüş yapmak endoteriyal hücrelerin yapısında bulunan ve önemli bir damar koruyucu olan nitrik oksit üretimini artırarak kalp krizi riskine ve damar tıkanıklığına karşı vücudu korur..

  1. Kandaki kolesterol seviyesini düzenler

Yüksek kolesterol, kan damarlarında birikerek damarların sertleşmesine ve daralmasına neden olur. Kolesterol hangi organ damarında birikirse o bölgeye ait hastalıklar meydana gelir. Kalbi besleyen atar damarlarda kolesterol birikimi göğüs ağrısı ve kalp krizine neden olurken; böbrek damarlarında biriken kolesterol böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyona neden olur. Düzenli olarak yapılan yürüyüş, dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak kandaki kolesterol düzeyinin istenilen oranlarda kalmasını sağlar.

  1. Yüksek tansiyon ve felç riskini azaltır

Damar içindeki kan, dolaşım sırasında basınç oluşturur. Tansiyon olarak tanımlanan kan basıncı belirli bir oranın üzerinde olduğunda ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kan basıncı yüksekliği yani hipertansiyon felç riskini artırır. Haftada en az 3 gün yarım saatlik düzenli yürüyüşler kan basıncının düşürülmesinde etkin bir rol oynar. Aynı zamanda dolaşım ve solunum sistemini de koruyarak yüksek tansiyon ve felç riskini azaltır.

  1. Kemikleri güçlendirir

Düzenli olarak yapılan yürüyüş, kemik yapımını sağlayan hücrelerin aktivitesini destekleyerek kemiklerdeki mineral yoğunluğunu artırır. Osteoporoz gibi kemik erimesi hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Özellikle menopoz sonrasındaki kadınlarda görülen denge bozuklukları, kemik erimesi, kemik kırılmaları gibi problemlerle erken dönemde karşılaşmalarını önler.

  1. Eklem ve kas sisteminin sağlığını korur

Günlük 30 dakikalık düzenli yürüyüşler eklem ve kas hareketliliği sağlayarak bu bölgelerde oluşabilecek iltihaplanma riskini ve eklem ağrılarını azaltır. Ayrıca kasların doğal formunu korumasına yardımcı olur. Yürüyüş sırasında omuriliğe giden kan damarlarında dolaşım hızlanır ve bu bölgedeki kaslar daha iyi beslenerek daha esnek bir hâl alır. Böylece duruş bozukluğundan kaynaklanan sırt ağrıları azalır.

  1. Diyabet riskini azaltır

Besinlerle alınan şeker kanda glikoz olarak dolaşıma katılır. Vücuttaki tüm kaslar enerji olarak glikozu kullanır. Hareketsiz yaşama sahip olan bireylerde kan şekeri kullanılamadığından dolayı yükselir. Düzenli yürüyüşler sayesinde kasların enerji ihtiyacı artar ve kaslar kandaki glikozu kullanarak insülin direnci oluşmasını engelleyerek diyabet riskini azaltır.

  1. Depresyonu önler

Düzenli olarak yapılan yürüyüşler endorfin hormonu salgılanmasını artırır. Endorfin hipofiz bezinden salgılanır. Sakinleştirici ve ağrı kesici etkiye sahip olan endorfin, mutluluk hormonu olarak da bilinir. Aynı zamanda beyine giden kan akışını düzenler ve depresyon, anksiyete, stres gibi ruh hali bozuklukları ile mücadele edilmesine yardımcı olur.

  1. Uykuyu düzenler

Uyku kalitesini artırmanın en iyi yollarından biri de düzenli yürüyüş yapmaktır. Kişinin kendini daha dinamik ve daha canlı hissetmesini sağlayan düzenli yürüyüşler aynı zamanda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini de azaltır. Beyin fonksiyonlarını düzenler ve hafızayı güçlendirir.

  1. Kilo vermeye yardımcı olur

Düzenli olarak yapılan günlük 30 dakikalık yürüyüşler, tüm vücut sistemlerinin hızlı çalışmasını destekler ve kalori harcamasını artırır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlayarak kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır. Aynı zamanda metabolizma hızını artıran günlük yürüyüşler kasların güçlenmesini sağlayarak daha fit bir görünüm kazandırır.

  1. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yürüyüş yapmak, toksin maddelerin ve vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasını kolaylaştırır. Tüm sistemlerin daha düzenli alışmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur. Başta kolon ve göğüs kanseri olmak üzere tüm kanser çeşitlerine yakalanma riskini azaltır. Ayrıca kanser tedavisinin etkinliğini artırır.

684 görüntüleme

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu