Lazerle Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi
- Alper Akbilgi
- 27 Mar 2023
- 2 dakikada okunur

Pilonidal sinüs hastalığı temel olarak içerisinde kıl bulunan boşluk ya da abse dokusudur. En sık kuyruk sokumu üzerinde yerleşir.
Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi) Hastalığı
Pilonidal sinüs hastalığı temel olarak içerisinde kıl bulunan boşluk ya da abse dokusudur. En sık kuyruk sokumu üzerinde yerleşir.
Risk Faktörleri
Kalça aralığının dar ve derin olması
Vücudun kıllı olması ve dökülen kıl miktarının fazla olması
Derinin nemli ve masere kalması
Bölgede çatlak ya da skar dokusu olması
Uzun süre oturarak çalışma
Kötü hijyen en önemli risk faktörleridir.
Şikayetler:
En sık bulgu anüsün 3-5 cm yukarısında kuyruk sokumu üzerinde bir ya da birden fazla küçük delik (sinüs ağzı) bulunmasıdır.
Enfekte olmadığı müddetçe deliklerden pembe akıntı dışında şikayet olmayabilir.
Altta oluşan boşluk (sinüs) içerisinde enfeksiyon ve abse gelişebilir. Bu durumda ani başlayan üzeri kızarık, sıcak, hassas şişlik oluşur ve sürekli zonklar tarzda ağrı olur. Bu dönemden sonra ya şişlik kendiliğinden kötü kokulu sarı renkli akıntı ile boşalabilir ya da lokal cerrahi müdahale ile boşaltılabilir. Abse boşaltıldıktan sonra hastalığın çözümüne yönelik kalıcı müdahale yapılmaz ise abse atakları tekrarlayabilir.
Ameliyatsız Lazer ile Kıl Dönmesi Tedavisi:
İki kalça arasında özellikle kıvrımlı bölge olan kuyruk sokumu üzerinde meydana gelen kıl keseciklerinin alınması işlemidir. Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinde cerrahi işlemde olduğu gibi büyük yara ve kesiye yer verilmez. Çok daha küçük ve basit bir şekilde kıl kesecikleri yok edilmeye çalışılır. Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinde ana prensip normal dokuyu olabildiğince almayarak, özellikle kıl keseciğinin ortadan kaldırılması temeline dayanmaktadır. Bu nedenle normal ameliyata göre çok fazla avantajları yer alır. Bu tedavi yalnızca lokal anestezi ile gerçekleşmektedir. Bu tedavi yönteminde kişiye herhangi bir yan etki söz konusu olmamaktadır.
Ameliyatsız Lazer Yöntemi İle Kıl Dönmesi Tedavisinin Hastaya Sunduğu Avantajları
Hastaya narkoz verilmeden yalnızca lokal anestezi verilmesi kıl dönmesi tedavisi için yeterli olmaktadır.
Klasik ameliyatlarda olan büyük bir insizyon yani kesi alanı, ameliyatsız lazer ile tedavi yönteminde kesi alanı çok açılmadığı için kişiye çok daha büyük konfor sağlamaktadır.
Ameliyatsız lazer yönteminde tedavi süresi yaklaşık 5-8 dk’dır. Klasik ameliyatlarda bu süre 30-45 dk arasında değişmektedir. Bu nedenle ameliyatsız tedavi yöntemi hastaya büyük avantaj sunmaktadır.
Bu yöntem sayesinde ağrı ve acı hissi hasta tarafından nerdeyse hiç yaşanmamaktadır.
Ameliyatsız lazer yöntemi ile kıl dönmesi tedavisinde hasta aynı gün evine, işine rahatlıkla dönüş sağlayabilmektedir.