top of page

Koroner By-pass Ameliyatından Sonra Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:


Koroner Arter By-pass ameliyat öncesi yücelen hastanesi.png

· Hasta ameliyatından hemen sonrahenüz anestezi altındaiken (uyuyor şekilde)ve solunum cihazınabağlı olarak kalpve damar cerrahisi yoğunbakım ünitesine alınır.Burada uzman yoğun bakım ekibi(hemşire ve doktorlar) tarafından bakımı yürütülür.Tansiyon, nabızve akciğerlerin kanını oksijenlendirme düzeyleri anlık olarak monitörlerden takip edilir.

· Ameliyatta yerleştirilmiş olan göğüstüpleri sayesinde ameliyatbölgesinden olan kanamamiktarı takip edilmektedir. Gerekli durumlarda bu tüpler sağılarak içeride birikim olmamasısağlanacaktır.

· Hastanın, ameliyatta takılmış olan idrar sondasıaracılığı ile idrarçıkışı düzenli olarak takip edilir.

· Soluk borusunatakılmış olan tüp, idrar sondasıve göğüs tüplerihastaya biraz rahatsızlık verebilir ancak bunlarıtutup çekmemesi kendi sağlığıiçin önemlidir. Bu hastayazarar verebilir. Bu nedenleyoğun bakım personelinin talimatlarına uymak oldukça önemlidir.

· Hastaların bir kısmı ilk uyandığında çok susamış olduklarını fark ederler.Solunum cihazına bağlı olduğu sürece ağızdan hastayasu verilmesi mümkündeğildir. İhtiyacı olansıvı damar yolundanveriliyor olacaktır. Islak gazlı bezlerlede ağız kuruluğu azaltılmaya çalışılacaktır.

· Bazı durumlarda soluk borusundaki tüpüniçerisinde biriken balgamıntemizlenmesi için sterilaspirasyon kateterleri kullanılır. Bu temizlik hastaya kısa süreli biraz rahatsızlık verebilir ancak balgamın temizlenmesi daha rahat nefes almasına yardımcı olacaktır.

· Hastanın yaşamsal değerleri, genel durumu,kas gücü ve kendi kendisine soluyabilme kapasitesine göreyoğun bakım ekibi solunum cihazından ayrılmazamanına karar verecektir.

· Hastanın solunum cihazından ayrılmasını takiben (soluk borusunatakılmış olan tüpünçıkarılması) bir süre oksijen maskesiile hastaya zengin ve nemli hava verilecektir.

· Hastanın solunum cihazından ayrılmasını takiben ilk saatlerde hastayaverilecek olan su miktarı beklentiden az olabilir.

· Hastanın göğüs kafesinin orta-sol alt kısmında tel benzeri yapılarhissedebilirsiniz, bu geçici“pace” telleri ameliyatta takılmıştır ve uçları göğüs duvarında tespit edilmiştir. Gereklidurumlarda bu tellerebağlanacak harici bir kalp pili sayesinde, kalbe çok düşük dozda elektrik akımı iletilerek kalpritminin devamlılığı sağlanacaktır. Bu telleri çekiştirmemeniz çok önemlidir.

· Hastaların büyük kısmıkalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinde bir ya da iki gün takip edilip,sonrasında servise transfer edilirler. Ancak genel durumuve yaşamsal bulguları düzenli olarak değerlendiren doktorun yoğun bakımında kalma süresini uzatabilir.

· Koroner By-pass Ameliyatından Sonra Hastanın kalp ve damarcerrahisi servisine alınmasını takiben hastadan mümkün olduğunca çok mobilize olması(yürümesi), düzenli olarak trifloçalışması ve sağ/solyanına yatmaması istenecektir.

· Hastanın kalp ve damar cerrahisinde yattığısüre boyunca hastadan belli aralıklarla kan tetkikleri yapılacak, EKG (kalp grafisi)ve akciğer röntgeniçekilecektir. Gerekli durumlarda bu tetkikler genişletilebilir ve aralıkları kısaltılabilir.

· Ameliyat yerleri düzenli olarakpansuman yapılacak ve yara iyileşmesi takip edilecektir.

· Ameliyattan sonra hastaların bir kısmında iştahkaybı ve uykuyadalmakta zorlanma olabilir.

· Doktorun uygun gördüğü zamandagöğüs tüpleri ve idrar sondası çekilecektir.

· Enfeksiyon riski nedeniile servis takibi süresiboyunca hastaya refakatedecek yakınının mutlaksurette maske takmasıve kişisel hijyenine dikkat etmesi önerilmektedir.

· Hastanın evine taburcu olmasını takiben hastayaönerilen süreler zarfındapoliklinik kontrollerine mutlakagelmeli, taburculuk sonrası önerilen ilaçları kullanmalı, sigara,tütün ürünü veya uyuşturucu madde kullanıyorsa mutlakabırakmalı, düzenli fiziksel aktivitede bulunmalı ve diyet önerilerine uymalıdır.

· Taburculuğu takiben karşılaşabileceğiniz acil durumlar için 112 İl Ambulans Servisini arayarak yardım talebinde bulunabilirsiniz.Ayrıca diğer sorularınız için Muğla YücelenHastanesi (0 252 223 8040) Kalp ve Damar CerrahisiServisini arayabilirsiniz.


RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu