![Koroner Arter nedir](https://static.wixstatic.com/media/2ba800_3c4760083ff5457aa5ecc7c8b546b398~mv2.png/v1/fill/w_980,h_529,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/2ba800_3c4760083ff5457aa5ecc7c8b546b398~mv2.png)
Vücudumuzdaki tüm dokular yaşamını devam ettirebilmek için oksijen ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bu yaşamsal maddelerin vücudumuzun en uç noktalarına kadar taşınması isekan aracılığı ileolur. Kalbimizin görevi, kanındolaşım sistemi içerisindeki devir daiminisağlamaktır. Kalbimiz vücudumuza her dakika yaklaşık5,5 litre kan pompalar.Bu da her gün yaklaşık8 ton kanın vücudumuza pompalanması anlamına gelmektedir. Göğüs kafesinin içinde,göğüs kemiğinin (imantahtası) arkasında yer alankalbimiz, büyük orandakas dokusundan oluşur. Kalbimizin düzgün çalışabilmesi içinihtiyaç duyduğu oksijenve besin maddelerinden zenginkanı kendisine getiren, yani kalbin kendisini besleyen atardamarlara koronerarterler denir.
Koroner arterler,vücudumuzun ana atardamarı olan aortun kalptençıktıktan sonra verdiğiilk dallardır. Daha iyi anlaşılması için vücudumuzu bir arabaya benzetecek olursak, kalbimiz o arabanın motorudurve koroner arterlero motorun yakıt hortumlarıdır.
Yakıt hortumlarında tıkanıklık veya darlıklara yol açan damar sertliğine “koronerarter hastalığı” adı verilir.Damar sertliğinin nedeni, koroner arterlerin duvarındayıllar içinde birikenkolesterol içerikli plaklardır. Bu plakların oluşturduğu darlığın ciddiyetine göre bazı hastalarda hiçbir şikâyet görülmeziken, darlık ilerledikçe iş yaparken veya emosyonel stres ile belirlenen ve dinlenmekle geçen göğüsağrısı ve/veya nefesdarlığı gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.
Koroner arter hastalığı olan hastalar hayatlarının ilerleyen döneminde kalp krizi geçirmeye adaydırlar. Kalp krizinin nedeni, koroner arterdeki kolesterol plağının birden yırtılması ve üzerine oturanpıhtı nedeniyle zatendaralmış olan damardaki kan akımın anidenkesilmesidir. Yani koronerarterin (yakıt hortumu)getirdiği kanı (yakıtı)alamayan kalp dokusunun (motorun) kasılması (çalışması) birden bozulur. Kansızlığa sınırlı süre dayanabilen kalp kasına kısa sürede kan akışı tekrar sağlanamaz ise etkilen alandaki kas dokusu geridönüşsüz biçimde ölmeyebaşlar.
Koroner arterdeki tıkanıklık aorta ne kadar yakın ise (çok büyük bir kalp dokusu kan alamayacağı için),hayati tehlikeye yol açmaihtimali o kadaryüksektir. Bu durumu gözünüzde şu şekilde canlandırabilirsiniz. Eğerkoroner arter sistemini barajdan şehre su taşıyanborulara benzetecek olursak,barajdan çıkan ana boru mahallelere dağıldıkça dallanarak ve çapı azalarak evlerimize kadar su taşır. Apartmanımıza su getiren borudaki bir tıkanıklık sadece bizim apartmandaki evlere su akışını keserken, barajdan çıkan ana borudaki bir tıkanıklık tüm şehri susuzbırakacak ve kaosçıkacaktır.
Koroner Arter Bypass Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir
Koroner arter baypas ameliyatı kısaca, vücudunuzun başka yerlerinden alınan damarlarla koroner arterlerdeki darlık/tıkanıklık bölgesinin uzağına baypas ( köprüleme ) yapılması olarak ifade edilebilir. Ameliyatın mantığını şu şekilde tasvir edecek olursak daha anlaşılır olacaktır. Yoğun trafiği olan beş şeritli bir otoyol düşünün ki, yanındaki dağdan düşen çığ nedeni ile dört şeridin tamamı kapanmış, ve tüm trafiğin aktığı son şerit de çığın yavaş yavaş ilerlemesi nedeni ile risk altında. Böyle bir durumda kara yolu görevlilerinin yapacağı şeylerden birisi, çığ bölgesinin öncesinden sonrasına uzanan alternatif bir yan yol açarak trafiğin çığ alanını baypas etmesini (köprülemesini) sağlamak olacaktır. Bu ameliyatta benzer şekilde, koroner arterlerdeki darlık/tıkanıklık bölgesinin uzağına yapılacak baypaslar ile kalbinizin yeterli kan alamayan bölgelerine tekrar kan ulaşmasını sağlamaktadır.
Hastanemizde, sizin durumunuzdaki hastalara ileri tanı ve tedavi aşamasında karar verirken yardımcı olmak üzere bir kurul oluşturulmuştur. “Yücelen Hastaneleri Kalp Takımı” olarak adlandırılan bu kurulda kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, anestezi, dahiliye, göğüs ve zaman zaman nöroloji uzmanları yer almaktadır. Hastalığa değil hastaya odaklı yaklaşım ile, kurula getirilen hastaları tüm yönleri ile değerlendiren Kalp Takımı, ulusal ve uluslararası kılavuzların ışığında hastaları için en uygun ve en fazla yarar göreceği tedavi yöntemini ortak kararla hastaya sunar. Bu şekilde, hastanın kendi tedavisi ile ilgili vereceği karara yardımcı olmayı amaçlar.