top of page

Karotis Endarterektomi Ameliyatı


Karotis Endarterektomi Ameliyatları

Karotis Endarterektomi Ameliyatları

· Vücudumuzdaki tüm dokular normal fonksiyonlarını devam ettirebilmek için oksijen ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bu yaşamsal maddelerin taşınması ise kan aracılığı ile olur. Akciğerlerde oksijenlenen kan (temiz kan) kalbimizin pompa fonksiyonu sayesinde atardamarlarımız aracılığı ile vücudumuzun en uç noktalarına kadar ulaştırılır.

· Beynimiz vücut ağırlığımızın yaklaşık %2’sini oluşturur ancak metabolik olarak vücudumuzun en aktif organlarından birisidir.

· Kalpten pompalanan kanın yaklaşık %15-17’si beyne gider.

· Felç ya da yaygın olarak bilinen ismi ile inme, beyin dokusunun bir kısmının kanama ya da damar tıkanıklığı nedeni ile normal fonksiyonlarını yerine getirememesidir.

· Her yıl dünya üzerinde yaklaşık 17 milyon insan inme geçiriyor ve yaklaşık 6 milyon insan bu nedenle hayatını kaybediyor.

· İnme, kalp hastalıklarından sonra ikinci en sık ölüm nedenidir.

· Dünya üzerinde 5 milyon insan inmenin kalıcı sekelleri ile yaşamına devam ediyor


İnme Neden Olur?

Yeterli oksijen ve besin maddelerinden mahrum kalan beyin hücreleri normal fonksiyonlarını yerine getiremez ve bu süre uzadıkça beyin hücreleri ölmeye başlar.

· Beyin vücudumuzun ana komuta merkezidir. Hareket kabiliyetimiz, konuşma, görme, işitme ve tüm bilişsel faaliyetlerimiz (çevreyi algılama, düşünme, hatırlama, okuma, yazma vb) bu ana komuta merkezinin farklı bölümleri tarafından kontrol edilir.

· Ana komuta merkezindeki bir sorun, etkilenen bölümün normal fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olur. Bu durum hastada inme tablosuna yol açar.

· İnmelerine %20’si kanama nedeni ile ortaya çıkar (beyin kanamasına bağlı inme).

· İnmelerin %80’i pıhtı kaynaklı bir tıkanıklık nedeni ile beyinde kanlanma bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar (iskemik inme).

· Burada dikkat çekilmesi gereken nokta şudur; Beynin sağ yarım küresi vücudun sol tarafının hareketlerini, sol yarım küresi ise vücudun sağ tarafının hareketlerini koordine eder. Bu nedenle beyinde hasarlanan taraf ile inmenin oluştuğu taraf terstir.

· Görme sorunları ise beyinde hasarın olduğu tarafta görülür.


Beyne oksijen ve besin maddelerini hangi damarlar getiriyor?

· Beyin dokusu, normal fonksiyonlarını yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu temiz kanı, dört atardamar (arter) aracılığı ile alır.

· Aort kavsinden beslenen bu arterlerin ikisi boynumuzun sağında, diğer ikisi ise solunda seyrederek beyne doğru yol alır.

İnternal (iç) karotis arterler (ICA):

· İnternal (iç) karotis arterler, ortak karotis arterlerin (şah damarları) (CCA) beyni besleyen ana dallarıdır.

· Boynun her iki ön/yan tarafından yukarıya doğru seyrederek kafatasına girer.

· İnternal (iç) karotis arterler, kafatasının içinde verdiği dallar aracılığı ile aynı tarafta yer alan beyin yarım küresinin ön ve orta kısımları ile gözün retina tabakasını besler.

· İnternal (iç) karotis arterler, beyin dokusunun %70’ine taze kan taşırlar.

· External (dış) karotis arterler (ECA) ise ortak karotis arterlerin diğer ana dalı olup, aynı tarafta yüz, boyun ve saçlı deriyi besleyen dallar verirler, beyin dokusunun beslenmesi ile ilgileri yoktur.


Vertebral arterler (VA):

· Vertebral arterler, her iki kola giden kol atardamarlarından (subklavyen arterler, SCA) çıkan dallar olup, boynun her iki arka/yan tarafından yukarıya doğru seyrederek kafatasına girer.

· Vertebral arterler beynin arka kısımları, beyincik ve beyin sapını besler.

· Vertebral arterler, beyin dokusunun %30’unun kanlanmasını sağlarlar.

· Beyin tabanında internal (iç) karotis arterler ve vertebral arterlerin dalları birbirleri ile bağlantılar oluşturur (Willis poligonu). Bu bağlantılar sayesinde, herhangi bir damarda tıkanma olması durumunda beyin dolaşımının devamlılığı sağlanmaya çalışılır


Karotis endarterektomi ameliyatlarında şah damarında darlığa yol açtığı tespit edilen plak damar içinden temizlenir.

Ciddi karotis arter darlığı olan hastalara, ileri tanı ve tedavi aşamalarında karar verirken yardımcı olmak üzere hastanemizde bir kurul oluşturulmuştur. “Yücelen Hastaneleri Kalp Takımı” olarak adlandırılan bu kurulda nöroloji, kalp ve damar cerrahisi, kardiyoloji, anestezi, dahiliye, göğüs hastalıkları ve zaman zaman radyoloji uzmanı doktorlar yer almaktadır. Hastalığa değil hastaya odaklı yaklaşım ile, kurula getirilen hastaları tüm yönleri ile değerlendiren Kalp Takımı, ulusal ve uluslararası kılavuzların ışığında hastaları için en uygun ve en fazla yarar göreceği tedavi yöntemini ortak kararla hastaya sunar. Bu şekilde, hastanın kendi tedavisi ile ilgili vereceği karara yardımcı olmayı amaçlar.

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu