1. Kalp Kapak ameliyatlarından hemen sonra henüz anestezi altında iken (uyuyor şekilde) ve solunum cihazına bağlı olarak kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesine alınlır. Burada uzman yoğun bakım ekibi (hemşire ve doktorlar) tarafından hastanın bakımı yürütülür. Tansiyon, nabız ve akciğerlerin kanının oksijenlendirme düzeyleri anlık olarak monitörlerden takip edilir.
2. Hastaların bir kısmı ilk uyandığında çok susamış olduklarını fark ederler. Solunum cihazına bağlı oldukları sürece ağızdan hastalara su verilmesi mümkün değildir. İhtiyaç oldukları sıvı damar yolundan veriliyor olacaktır. Islak gazlı bezlerle de ağız kuruluğu azaltılmaya çalışılacaktır.
3. Kalp kapak ameliyatı olan hastanın yaşamsal değerleri, genel durumu, kas gücü ve kendi kendine soluyabilme kapasitesine göre yoğun bakım ekibi solunum cihazından ayrılma zamanına karar verecektir.
4. Solunum cihazından ayrılmanızı takiben ilk saatlerde size verilecek olan su miktarı beklentinizden az olabilir. Erken dönemde çok su içmeniz kusmanıza neden olacağı için lütfen yoğun bakım ekibine bu konuda ısrarcı olmayınız.
5. Hastaların büyük kısmı kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinde bir ya da iki gün takip edilip, sonrasında servise transfer edilirler.
6. Hastaların kalp ve damar cerrahisi servisine alınmasını takiben, hastadan mümkün olduğunca çok mobilize olması (yürümesi), düzenli olarak triflo çalışması ve sağ/sol yanına yatmaması istenecektir. Talimatlara uyulması daha erken iyileşmeye yardımcı olacaktır.
7. Kalp ve damar cerrahisinde yattılan süre boyunca hastaya belli aralıklarla kan tetkikleri yapılacak, EKG (kalp grafisi) ve akciğer röntgeni çekilecektir. Gerekli durumlarda bu tetkikler genişletilebilir ve aralıkları kısaltılabilir. Bu tetkikler hastanın ameliyat sonrası erken dönemde yakın takibi için gereklidir.
8. Hastaların ameliyat yerlerine düzenli olarak pansuman yapılacak ve yara iyileşmesi takip edilecektir.
9. Ameliyattan sonra hastaların bir kısmında iştah kaybı ve uykuya dalmakta zorlanma olabilir. Bu konuda endişelenmemeli, doktora bildirilmesi halinde hastayı rahatlatacak ilaçlar başlayacaktır.
10. Göğüs tüplerinin çekilmesini takiben hastanın risk durumuna göre doktor hastadan göğüs korsesi takmasını isteyebilir.
11. Ameliyat sonrası dönemde kalp ve damar cerrahisi servisinde ziyaretçi kısıtlaması uygulanmaktadır. Bu durum hastanın sağlığı içindir.Hasta olduğundan habersizbir ziyaretçinin hastayabulaştıracağı bir enfeksiyon sonrasında gelişebilecek şiddetli öksürme atakları nedeni ile göğüs kemiğinde açılma gelişebilir.
12. Enfeksiyon riski nedeni ile servis takibi süresi boyunca hastaya refakat edecek yakını mutlak surette maske takması ve kişisel hijyenine dikkat etmesi önerilmektedir.
13. Hastanede yatılan süre boyunca doktor ve hemşirelerin önerileri doğrultusunda hareket edilmeli, ziyaret kısıtlamalarına, kişisel hijyene ve el hijyenine azami ölçüde dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde hastane enfeksiyonlarına maruz kalınabilir.
14. Ameliyat sonrasında doktorun ve diğer sağlık personelinin hastaya önerdikleri haricinde herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. Ameliyattan önce kullanılan bazı ilaçların kullanılması hastaya zarar verebilir. Bu konuda doktora danışılabilir.
15. Taburcu olunmasını takiben hastaya önerilen süreler zarfında poliklinik kontrollerine mutlaka gelinmeli, taburculuk sonrası önerilen ilaçları kullanılmalı, sigara, tütün ürünü veya uyuşturucu madde kullanılıyorsa mutlaka bırakmalı, düzenli fiziksel aktivitede bulunmalı ve diyet önerilerine uyulmalıdır.
16. Kalp kapak ameliyatı olan hastalara ameliyat sonrasında kan sulandırıcı (varfarin sodyum içeren) ilaç başlanacaktır. Mekanik kalp kapağı takılan hastalar bu ilacı ömür boyu kullanacak ve düzenli aralıklarla bu ilacın kan düzeyine bakılarak hastaya özel doz ayarlaması yapılacaktır. Bu ilacın kesinlikle önerilen dozlarda ve saatte alınması ve poliklinik kontrollerinin aksatılmaması çok önemlidir. Aksi halde ilacın kanı çok sulandırmasına bağlı ciddi kanama sorunları veya az sulandırmasına bağlı kapakta pıhtı oluşumu gibi riskler mevcuttur.