Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü tarafından HIV/AIDS farkındalığını artırmak için 1988 yılında 1 Aralık, Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmiştir. Özel Yücelen Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Tanöz: “ HIV toklaşmayla bulaşmaz, farkındalıkla önlenebilir bir hastalıktır ” diyerek duygu ve düşüncelerini paylaştı.
Bilindiği üzere dünya genelinde 1980’li yıllardan itibaren görülen AIDS ülkemizde 1985 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. Ülkemizde HIV pozitif tanısı alan kişilerin % 81.05'i erkek ve % 18,95'i kadın cinsiyettedir. Ülkemizde vakaların genel olarak yaş dağılımı 25 ve 35 yaş arasıdır. Bulaş yolu bilinen vakalarda en sık görülen sebep korunmasız cinsel ilişkidir. Ülkemizde her geçen yıl HIV pozitif tanı alan kişi sayısında artış görülmektedir.
AIDS Nedir?
AIDS, HIV yani immun yetmezlik virüsü nedeniyle gelişen imün yetmezlik hastalığıdır. HIV bulaşan her hastada AIDS gelişmemektedir. AIDS uzun yıllar sonra gelişebileceği gibi çeşitli ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleriyle gelişmesi riski azaltılabilmektedir. HIV bulaşın ardından sessiz dönem olarak adlandırılan bir evre görülmektedir. Bağışıklık sistemi bozulan AIDS’li hastalar basit enfeksiyonlarda dahi ciddi sağlık sorunları yaşayabilmektedir.
AIDS Nasıl Bulaşır?
AIDS kan ve kan ürünleriyle, korunmasız cinsel ilişkiyle, açık yaralara temas edilmesi ve anneden bebeğe doğum ve emzirme sırasında bulaşabilmektedir. AIDS ayrıca yüksek ateş, halsizlik, boyunda bezelerin oluşması, uzun süren isaller, iştah kaybı, kilo kaybı ve gece terlemesi gibi belirtilere neden olabilmektedir.
AIDS’de Erken Tanı Neden Önemlidir?
HIV tanısının erken dönemde alınması ve buna uygun tedavi uygulanmasıyla hastaların yaşam süresi uzatılabilmektedir. Bulaş oranlarını düşürmek konusunda da erken tanı büyük önem arz etmektedir. Korunmasız cinsel ilişki, açık deriye temas ve delici aletle yaralanma gibi durumlarda erken dönem belirtileri takip edilerek mutlaka HIV testi uygulanmaktadır. HIV tanısında bulaşın ardından hastaların genellikle 30 gün süreyle beklenerek akabinde 1 yıla kadar 2 ayda bir elisa ile takibi yapılabilir.