top of page

Dünya Parkinson Günü

  • Yazarın fotoğrafı: Alper Akbilgi
    Alper Akbilgi
  • 28 Mar 2023
  • 2 dakikada okunur



Parkinson Hastalığı Alzheimer Hastalığından sonra en sık görülen nörodegeneratif hastalıktır Türkiye'de yaklaşık 150 000 civarında Parkinson Hastası olduğu ve yaşlanan nüfusla bu sayının artacağı düşünülmektedir. Parkinson Hastalığı olan hastaların ne yazık ki sadece yarısı hekime başvuruyor. Hastalarımız, hastalığın belirtilerini tanımadıkları için hareket kısıtlılığını, titremeyi yaşlılık, aşırı kilo, eklem sorunları gibi nedenlere bağlıyorlar. Bu nedenle hastalık hakkında bilgilendirme farkındalık sağlama büyük önem taşıyor.


Parkinson Hastalığı Görülme Yaşı Hastalık genellikle orta ve ileri yaş hastalığıdır. Ortalama 60 yaş üzerinde görülür ancak hastalık erken yaşta başlayabilir. Kalıtsal Parkinson hastalıkları erken yaşta görülür. Yaşlanma ile sıklığı artarken erkek cinsiyette daha fazla görülür.

Parkinson Hastalığının Başlıca Belirtileri Titreme hareketlerde yavaşlık ekstremitede kasılma ağırlık hissi kas spazmı yürürken kolları sallamama mimiklerde azalma maske yüz küçük adımlarla ve ayak sürüyerek yürüme alçak sesle tek düze konuşma vücut duruşunda eğilme ağızdan salya akması yutma güçlüğü. Non motor bulgular halsizlik yorgunluk ekstremitelerde ağrı depresif duygu durum kabızlık aşırı terleme tansiyon düşmesi Parkinson Hastalığında Tedavi Parkinson Hastalığını tamamen iyileştirici bir tedavi henüz bulunamamıştır. Günümüzde genellikle Parkinson hastalığı ağızdan alınan ilaçlarla ve ileri ve orta evre Parkinson hastalığında deneyimli uzmanlarca değerlendirilerek cerrahi tedavi ye karar verilmektedir Parkinson hastalığında mücadele etmede erken teşhis uygun ilaçlarla doğru tedavi seçimi fizik tedavi ve egzersiz çok önemlidir

Parkinson Hastalarında Egzersiz Parkinson Hastaları günü programlı yaşamalı ve mutlaka egzersiz yapmalıdır. Parkinson hastalarında egzersiz ve hareket özellikle ilaçların etki etmediği yürüyüş ve denge bozukluklarının kontrolünde çok önemlidir. Depresyon durgunluk yorgunluk ve kabızlık gibi diğer belirtilere de iyi gelir.

Parkinson Hastalığında ilaç tedavisi dikkat edilecekler İlaç tedavisini aksatmamak ve ilacı aniden kesmemek çok önemlidir. İlaçlar belli bir süre başka sağlık problemi nedeni ile kullanılmayacaksa nöroloji uzmanının önereceği şekilde kesilmelidir.

Parkinson hastalığının erken tanı ve tedavisi ile hastalarımızın hayat kalitesini yükseltmek için farkındalığın arttırılması çok önemlidir.

RANDEVU ve BİLGİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
Desteklenen dosyaları yükleyin (En fazla 15 MB)
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu