top of page

Aşk Acısı Tedavi Edilebilir mi

  • Yazarın fotoğrafı: Alper Akbilgi
    Alper Akbilgi
  • 28 Mar 2023
  • 2 dakikada okunur

Aşık olma istenmeden ve çok hızla gelişen duygudur, aşık olunan kişi en yakışıklı, en iyi, en güzel en zeki en eşsiz kişidir ve iyi özellikleri taşımaktadır. Yani kişi aşık olduğu kişiyi yüceltmiştir (sublimation).


Aşık Olmak Aşık olma istenmeden ve çok hızla gelişen duygudur, aşık olunan kişi en yakışıklı, en iyi, en güzel en zeki en eşsiz kişidir ve iyi özellikleri taşımaktadır. Yani kişi aşık olduğu kişiyi yüceltmiştir (sublimation). Aşk ilk başta mutluluk, neşe ve aşık olduğu kişiye aşırı dokunma duygusudur. Bitiş sürecinde öfke, hüzün, acı ve adeta matem tepkileri biçimindedir. Uykusuzluk çekme, uyku bölünmesi, iştah kaybı, günlük aktivitelerden uzaklaşma ölüm isteği . Bedensel ağrılar, uykusuzluk, baş ağrıları, baş dönmeleri kilo kayıpları alkole ve uyuşturucuya aşırı yönelim, psikosomatik hastalıklar ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. Ölüm isteği bazen sevdiğini öldürme ve sonra kendini öldürme biçiminde, ya da sadece öz kıyım olarak çıkar. Bu tepkiler genellikle altı ayla bir buçuk yıl sürdüğü gibi bazen yılarca sürebilir hatta evlense bile. Bu tür gelişim gösteren aşk açısı mutlaka tedavi edilmelidir. Aşık olma ve özellikle aşk acısı çekme obsesive bozukluktur. Aşk bazen uyuşturucu bağımlılığı gibi bir bağımlılığa dönüşebilir, kırk kere ayrılıp kırk kere barışırlar. Bu ayrılıp barışmalar da tıpkı bir sarkaç uzaklaşınca çekicilik artar yaklaşınca iticiliği fark edilir ve uzaklaşılır. Sonuçta aşk acısı bir yas reaksiyonudur. Bu reaksiyon fizyolojik olarak beyin acı dan sonra dopamin ve endorfin salgılayarak acıyı zihinden uzaklaştırır, bu hormonlar haz verdiği için bağımlılığa neden olur, kişi sürekli acını konuşarak rahatlamaya çalışır. Giderek aşk acısı mazohistik bir hal almaya başlar. Acı uzadıkça bu durumdan uzaklaştıkça zihin bu acıdan haz duymaya başar. Bu hazzın çocukluk donemi ile bağlantısı vardır, annesinden yada babasından aldığı sevgi, şefkat ve koruyuculuğu arama şeklinde bir geçmişe dönme ve bunu sevgilide arama vardır, sevgilinin terk etmesi sevgi objesinin kaybı yas duygusunu coşturur. Buna bağlanma sorunu diyoruz. Aşk acısına yaklaşımda psikolog çocukluk dönemi yaşantısına danışanla birlikte odaklanarak acı ve tatlı anıları çalışmalıdır. Çünkü sevgili artık anne yada babanın yanlış bir türevi olmuştur.

Aşk açısına psikolog nasıl müdahale etmelidir; En önemli yaklaşım “bunu düşünme” demektir ve hiç yararı yoktur, daha çok akla gelecektir. Unutmak için harcanan caba daha çok hatırlanmasına neden olacak ve daha çok yoracaktır. Terapi de olayı konuşmak, tekrar tekrar konuşmak duygu boşalımına (katharsis-abreaction) yardımcı olacaktır. Duygu boşalımı içi da EMDR ve EFT teknikleri yardımcı olur. Durumu çok iyi bir dostla ve özellikle psikoloğu ile paylaşmak yararlıdır.

Farklı uğraşılar, hobiler ve yüzme, koşma, doğa yürüyüşleri ve spor bu süreçte yararlıdır. Yapılmaması gerekenlere ek olarak ta kesinlikle uyuşturucu ve alkol unutma amacıyla alınmamalıdır. Bunlar ancak duyguları uyuşturur abartılmasına neden olur bazen ajitasyon olarak ortaya çıkabilir ,seviyorum abi diyerek naralar atmak , kendi canını yakma (self harm) hatta öz kıyım girişimi. Eski sevgiliden alınan anı eşyalar, mailler, hediyeler gibi hatırlatıcılar hemen yok edilmemelidir süreç içinde yavaş yavaş en önemsizden başlayarak bırakılmalıdır. Ayrıldığı kişiyi sosyal medyadan izlemesi istenmez ancak yasaklamak acının artmasına neden olur. Sırf unutmakiçin yeni sevgili bul demek ilerde de sizin nefretle hatırlanmanıza neden olabilir.

Evet Aşk Acısı Tedavi Edilir En önemli yaklaşım ise EMDR tekniğidir; EMDR sevgili ile yaşananlara karşı duyarsızlaştırmayı sağlamaktadır doğrudan doğruya sadece hoş anıların çalışılması ve bu anıların pozitif duyum derecelerinin düşürülmesinden sonra acı veren yaşantının önemsizleştirmeye yönelik duyarsızlaştırma ve olayların danışanın anılarının yeniden işleme (reprocessing) yüz güldürücü dört dörtlük sonuçlar getirmektedir.

RANDEVU ve BİLGİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
Desteklenen dosyaları yükleyin (En fazla 15 MB)
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu