top of page

Çocuklarda Gelişim Problemleri ve Kansızlık

Kansızlık tıbbi terminolojide anemi olarak bilinir. Kırmızı kan hücrelerinin (hemoglobin) normal değerlerin altına düşmesi sonucunda kansızlık meydana gelir.


Çocuklarda kansızlık, önemli gelişim ve sağlık problemlerine neden olmaktadır. Kansızlık oluşması durumunda huysuzluk, yorgunluk ve solgun cilt görülmektedir. Çocuklarda demir eksikliği kansızlığa neden olan önemli faktörlerdendir. Doktor tarafından koruyucu demir preparatları verilerek çocuk ve bebeklere demir depolarının doldurulması sağlanmaktadır. Bebeklerde ikinci aydan sonra gözlenen fizyolojik anemi dönemi başlamaktadır. Prematüre bebeklerde 2. ayda miad bebeklerde ise 4. Ayda idame demir preparatları başlanır. Çocuklar belli dönemlerde vücutta bazı değişiklikler yaşamaktadır. Büyüme ve gelişme evrelerinde daha fazla demire ihtiyaç duyarlar. Bu açıdan yaşa göre demir ihtiyacı da artış göstermektedir. Kansızlık vb. sağlık sorunlarının önlenmesinde beslenme alışkanlıkları önemlidir.


Çocuklarda beslenme bozuklukları tüm vücut sistemini etkilemektedir. Gelişim geriliğine neden olabilmektedir. Yetersiz beslenme durumunda çocuklarda zayıflık ya da hazımsızlık, yorgunluk ve halsizlik, anksiyete ve huysuzluk gibi semptomlar görülmektedir. Vücut kitle indeksi 18,5’un altında olanlar için yetersiz beslenme riski altındadır. Çocuklarda her yaş grubuna belli bir beslenme diyeti verilmesi yetersiz ya da aşırı beslenme gibi problemlerin önüne geçmek için çocuk doktoru ve diyetisyen eşliğinde hizmet verilmektedir. Doktorun kan tahlili ile kandaki vitaminlerin tespiti sonucunda eksiklik ile orantılı olarak tedavi süreci yürütülmektedir.


Yetersiz beslenmede çocuğun beslenmeyi reddetmesi durumunda doktor tarafından vitamin takviyeleri verilebilir. Yetersiz beslenme ya da aşırı beslenme durumlarının takibi için her ay doktor tarafından çocuk belli bir yaş aralığına gelene kadar gelişim takibi yapılmaktadır. Boy, kilo, baş çevresi uzunluğu gibi faktörler persentil adı verilen tablolar ile kontrol edilir. Persentil tabloları 0-3 yaş arasına kadar bebeklerde boy, kilo ve baş çevresi hakkında olağan ve olağan dışı durumların takip edildiği bir skaladır.


Bu değerler %10 luk olarak aşırı ya da düşük olabilir. Yetersiz beslenme ve gelişim geriliğinin önüne geçilmesi için ilk altı ayda bir doktor kontrolüne gelinmesi (demir eksikliği vb. kan tetkikleri yapılır), 6. Aydan sonra 9. Ve 12. Ay kontrollerinin yapılması ve 18., 24., 30. Ve 36. Ay kontrollerinin yapılması gerekir. Sonraki dönem için yılda bir doktor kontrolü önerilmektedir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu