top of page

Yeni Doğan Takipleri

Hastanemizde bebeğin doğumu ile birlikte çocuk hastalıkları doktoru tarafından genel sağlık muayenesi yapılmaktadır. 


Kilo, boy, baş çevresi, kalp, akciğer vb. ayrıntılı fiziki muayene yapılır. Doğumdan sonraki ilk hafta tekrar kontrole çağırılır. Doktor muayenede bebeğin fiziki kontrolünü yaparak varsa sarılık vb. hastalıkların durumunu inceler. Kanda bilirubin (sarılık) seviyesinin yükselmesi ve tavan yapması yaklaşık olarak 5. Günde gerçekleşir. Bu sebeple ilk muayene ilk hafta gerçekleşir. Bebeğin doğumunu takiben ilk ayda kalça ultrason, göz muayenesi gibi testler yapılmaktadır. Yeni Doğan Tarama Testleri Yeni doğan tarama testleri bebeğin doğumunu takiben (iyi beslenme sonrası) 48-72 saat sonra yapılmaktadır. Bebekten topuk kanı alınarak bakılan bu testler gelişimsel problemlerin erken teşhisinde ve bazı ciddi sağlık sorunlarının tanılarında kullanılmaktadır. Fenilketonüri (FKU), yeni doğan bebeklerde bakteriyel inhibisyon yöntemiyle topuktan alınan kanda fenilalanin seviyesinin tespiti için yapılan bir testtir. Bu testin yapılmasındaki amaç, bebeklerin gelişiminde fenilalanin seviyesinin yüksek oluşunun önem taşımasıdır. Fenilalanin seviyesinin yüksek olması durumunda bebeğin gelişiminde problemler (zihinsel özürlülük, otizm) oluşmaktadır. Bu sebeple topuk kanı alınarak bebekte risk olup olmadığı kontrol edilmektedir. Biyotinidaz eksikliği (BE), Bebeğin topuğundan alınan kan ile tespit edilir. Yeni doğan bebeklerde yapılan bir diğer tarama testidir. Biotin yağ, karbonhidrat ve proteinlerin insan vücudunda parçalanmasını sağlayan vitamindir. Biyotinidaz ise biotinin tekrar kullanılması için önemlidir. Bebekte biotinidaz eksikliği olması durumunda cilt hastalıkları ve beyin gelişiminde (gelişme geriliği, konvülziyon vb.) problemler oluşmaktadır. Konjenital hipotiroidi, yeni doğan bebeklerde topuktan alınan kan ile tespit edilir. Tiroid bezinin az çalışması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Taranmaması durumunda zihinsel özürlülük, IQ da düşüklük gibi durumlarla karşılaşılabilir. Tespit edilmesi durumunda tedavi süreci başlamaktadır. Kistik Fibrozis, vücutta yapışkan mukus üretiminin olması durumudur. Bu hastalık çok sık üst solunum yolu enfeksiyonları, hırıltı, pnömoni vb. belirtilerle kendini göstermektedir.


Ekzokrin salgı bezlerinde fonksiyon bozuklukları, büyüme geriliği gibi sorunlara yol açmaktadır. Yukarıda verilen testlerin haricinde doğumu takiben ilk 24 saatte SMA hastalığının tanısı için tarama testi yapılmaktadır. Yeni Doğan Sarılığı Yeni doğan bebeklerin yaklaşık olarak %60’ında sarılık görülmektedir. Bebeklerde kanda bilirubin seviyesinin yükselmesi ile tespit edilir. Kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sonucunda bilirubin ortaya çıkar. Kanda bilirubinin yükselmesi ile birlikte gözün beyaz kısmında ve ciltte sararma oluşur. Sarılık görülen bebeklerin sık sık beslenmesi gerekir. Bebekte sararma ilerleyerek daha koyu bir renk alıyorsa, bebekte beslenme sorunları varsa ve halsizlik baş gösteriyorsa çocuk doktoruna muayene olmanız önerilir.


Bebeğin risk faktörleri göz önünde bulundurularak bilirubin seviyesinin belli değerlerin üzerine çıkması durumunda en sık uygulanan tedavi fototerapidir. Fototerapi belli bir dalga boyunda ışık veren bir cihazdır. Sarılık olan bebek özel olarak ayarlanmış bu kuvözde yaklaşık olarak 6-8 saat arasında yatarak tedavi olur.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu