top of page

Yeme Bozukluklarında Beslenme

Yeme bozuklukları Nelerdir?


Yeme bozuklukları uzun dönem tedavi gerektiren kronik hastalıklardır. Sıklıkla depresyon, madde bağımlılığı ve anksiyete bozuklukları gibi mental bozukluklarla birlikte görülür. Temel özellikleri bireyin kendisini şişman olarak görmesi, gerçek hayatta baş edilemeyen duygusal karışıklıklara yemek yemenin eşlik etmesi, şişman olmaktan korku duyması, zayıflamaya yönelik keskin bir istek duyma ile ilgili bedensel görünüş rahatsızlıklarının olmasıdır. Yeme bozukluklarını 5 temel grupta sınıflandırabiliriz: Anoreksiya nervoza Bulimia nervoza Ortoreksiya nervoza Gece yeme sendromu Aşırı yeme sendromu (binge eating) Anoreksiya Nervoza Bu bireylerin beden algısında bozukluk görülür, zayıf oldukları Halde kendilerini zayıf görmezler. Kilo almaktan çok korktukları çok az porsiyonlarda yemek yerler ve hızlı sürede kilo verirler.


Kabızlık ve düzensiz mensturasyon sorunları olur, vitamin eksikliğinden dolayı saç dökülme problemi yaşarlar. Az yemek yeseler bile kendilerini çok yemiş görerek mide bulantısı ve şişlik hissederler. Hiperaktif, depresif ve agresif olurlar. Çok fazla spor ve egzersiz yaparlar belli bir süreden sonra sosyal çevreden de uzaklaşırlar. Bulimia Nervoza Anoreksiya nervozadan farklı olarak sıklıkla yemek atakları geçirirler ve çok fazla yerler. Daha sonra kusarak veya laksatif ve diüretiklerin yardımıyla yedikleri besinleri vücuttan dışarı atarlar. Bazen çok zayıf ya da çok kilolu olurlar vücut ağırlıkları değişkenlik gözlenir. Özellikle bu kişilerde diş ve mide rahatsızlıkları sık görülür. Beslenme tedavisinde hastaların ilaç kullanımla ile beraber osikoterapi almaları gerekmektedir. Genellikle tedaviyi reddedebilirler kabul ettirmeye çalışılmalıdır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı ile beslenme alışkanlığı tekrardan kazandırılmalıdır. Ortoreksiya Nervoza Aşırı sağlıklı gıdaları tüketmeye odaklı bir beslenme şeklidir. Ortoreksiya nervozada amaç kilo vermek değildir. Kişiler zamanla besin çeşitliliğini ve porsiyonlarını azaltmaya başlarlar. Böylelikle hep ayni besinler tükettiklerinden dolayı vücutlarında vitamin eksiklikleri ortaya çıkar. Gece Yeme Sendromu Bu kişiler genellikle gün boyunca normal beslenirler. Akşam ve gece saatlerinde kendilerini tutamayacak şekilde beslenmeleri olur ve Zamanla gece uykularından uyanıp bir şeyler yeme istekleri artar ve alışkanlık haline dönüşür. Sonrasında pişmanlık duyarlar ve depresyona yönelme durumları gözlemlenir. Aşırı Yeme Sendromu Kişi porsiyon kontrolünü sağlayamaz ve çok fazla besin tüketimi olur. Aşırı besin tüketimleri ile birçok kronik rahatsızlığa da zemin hazırlar.


Yeme Bozuklukları Tedavisinde Ne Yapılmalıdır?


Genellikle bu kişilerin rahatsızlıkları psikolojik kaynaklıdır ve psikolog ile beraber çalışılması gerekmektedir. Duruma en uygun şekilde beslenme şekli diyetisyenle beraber hazırlanmalıdır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu