Virüs Ve Bakterilerin Neden Olduğu Hastalıklar
Virüs, Bakteri, Mantar, Parazitlerin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Virüsler: Nezle, soğuk algınlığı. Grip (Influenza). Hepatit. Solunum sinsityal virüsü. COVID-19. Herpes virüs enfeksiyonları. Adenovirüs enfeksiyonları. Rotavirüs enfeksiyonları. HIV enfeksiyonu. Hepatit-B. Hepatit-C. Hepatit-A. Sitomegalovirüs enfeksiyonları. Bakteriler: Akut üst solunum yolu enfeksiyonları. Boğaz ağrısı. Tüberküloz. Boğmaca. Salmonella enfeksiyonları. Shigella enfeksiyonları. Bronşit. Zatürre. İdrar yolu enfeksiyonları. Akut tonsilit. Akut farenjit. Brunsellozis. Menenjit. Osteomiyelit. Deri-derialtı dokusu enfeksiyonları. Mantarlar: Amibiyazis. Mantar tırnak enfeksiyonları. Vajinal mantar enfeksiyonu. Pamukçuk. Tenyazis. Parazitler: Giardiazis. Toksoplazmoz. Kancalı kurtlar. Kıl kurdu. gibi hastalıklara sebep olur. En Çok Kimlerin Bu
Hastalıklara Yakalanma Riski Yüksektir?
Herkes bulaşıcı bir hastalığa yakalanabilir. Bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya yüksek oranda bulaşıcı hastalıkların olduğu bölgelere seyahat ediyorsanız, risk altında olabilirsiniz. Yakalanma riski yüksek olan kişiler: Kanser tedavisi görenler, HIV ile yaşayanlar veya belirli ilaçları kullananlar gibi baskılanmış veya zayıflamış bağışıklık sistemleri olanlar. Küçük çocuklar, hamileler ve 65 yaş üstü yetişkinler.
Yaygın bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmamış olanlar. Sağlık çalışanları. Bakım evlerinde yaşayanlar. Okullar, kreşler. Askeri kışlalar. Kapalı ortamda çalışanlar Sıtma, dang virüsü ve zika virüsleri gibi patojenleri taşıyan sivrisineklere maruz kalabilecekleri bölgelere seyahat eden insanlar.
Virüs, Bakteri, Mantar, Parazitlerin Neden Olduğu Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler hastalığın türüne bağlıdır. Mantar enfeksiyonları genellikle kızarıklık ve kaşıntı gibi bölgesel semptomlara neden olur. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, vücudunuzun birçok bölgesinde aşağıdakiler gibi belirtiler gösterebilir: Ateş. Titreme, üşüme. Kas ağrıları. Baş ağrısı. İshal. Öksürük. Tükenmişlik. Bulantı. Kusma. Boğaz ağrısı. İdrar yaparken yanma,sızlama. Geniz akıntısı. Uzun süren bir belirtiniz varsa veya zamanla kötüleşen belirtiler varsa doktorumuza görünmenizi öneririz.
Bulaşıcı Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar genellikle bulaşıcı hastalıkları bir veya daha fazla laboratuvar testi kullanarak teşhis eder. Bunlar: Burundan veya boğazdan sürüntü örneği almak. Kan, idrar, dışkı veya tükürük örnekleri almak. Biyopsi almak veya küçük bir deri veya diğer doku örneğini kazımak. Vücudun etkilenen bölümlerinin görüntülenmesi. Her türlü vücut salgısının, irinin kültür için ekiminin yapılması. olabilir.
Virüs, Bakteri, Mantar, Parazit Nedenli Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi, enfeksiyona neyin neden olduğuna bağlıdır. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir. Doğru antibiyotik, hangi bakterinin enfeksiyona neden olduğuna bağlıdır. Mantar enfeksiyonları antifungal ilaçlarla tedavi edilir. Parazitler de, antiparaziter ilaçlarla tedavi edilir.