Verem
Verem (Tüberküloz) Nedir?
Verem bakteriyel bir enfeksiyondur. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Verem çoğunlukla akciğerlerinizi etkiler, ancak beyniniz gibi diğer organları da etkileyebilir.Vereme neden olan bakteriler, öksürme ve hapşırma yoluyla havaya salınan küçük damlacıklar yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Kısmen AIDS'e neden olan HIV'in ortaya çıkması nedeniyle 1985'te artmaya başlamıştır. HIV bağışıklık sistemini zayıflatır bu nedenle kişinin bünyesi verem mikroplarıyla savaşamaz. Birçok verem çeşidi, hastalığı tedavi etmek için en çok kullanılan ilaçlara direnç gösterir. Aktif veremi olan kişiler, enfeksiyondan kurtulmak ve antibiyotik direncini önlemek için aylarca birçok ilaç kullanmak zorundadır.
Veremin Belirtileri Nelerdir?
Henüz aktif olmayan verem belirti göstermez. Ancak cilt reaksiyon testi veya kan testi ile bulunabilir. Aktif veremli kişiler aşağıdaki belirtilerden birine sahip olabilir: Ateş. Gece terlemeleri. Yorgunluk veya zayıflık. İştah kaybı. Kötü öksürük (iki haftadan uzun süren). Göğüste ağrı. Kan veya balgam (mukus) öksürmek. Titreme. Kilo kaybı.
Ne Zaman Hekime Gidilmesi Gerekir?
Ateş, açıklanamayan kilo kaybı, şiddetli gece terlemeleri veya sürekli öksürük varsa doktora görünülmesi gerekir. Bunlar genellikle verem belirtileridir, ancak başka sebepleri de olabilir. Ayrıca verem bulaştığından şüphelenilirse doktora başvurulması önemlidir. Veremde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?? Tedavi ile bu hastalık çoğunlukla iyileştirilebilir. Bir antibiyotik kürünün genellikle altı ay boyunca alınması gerekecektir. Bazı verem çeşitleri belirli antibiyotiklere dirençli olduğu için birkaç farklı antibiyotik kullanılmaktadır. İlaca dirençli bir verem çeşidi ile enfekte olunmuşsa, altı veya daha fazla farklı ilaçla tedavi gerekebilir. Akciğer veremi teşhisi konulursa, tedavi sürecinin yaklaşık iki ila üç haftasında hastalık bulaşıcı durumdadır. Bu noktada enfeksiyonun yayılmasını durdurmak için bazı temel önlemler alınması önemlidir. Doktorun geri dönülmesinin güvenli olduğunu söyleyene kadar işten, okuldan veya üniversiteden uzak durulması hasta için en saplıklısıdır. Öksürürken, hapşırırken veya gülerken daima ağız kapatılmalıdır,kullanılmış mendiller kapalı bir plastik torbaya dikkatlice atılmalıdır.
Yaşam alanlarının düzenli olarak havalandırılması çok önemlidir. Veremli biriyle temas edilirse mutlaka test yaptırılmalıdır. Bunlar arasında göğüs röntgeni, kan testleri ve Mantoux testi adı verilen bir cilt testi yer alabilir.