Varis
Varis, toplardamarların deri altında mavi renkte, genişlemiş ve kıvrımlar yapmış olarak görülmesidir. Başlangıçta damarların genişlemesi sonucu şişlikler görülse de varis bulguların artması ile büyük damar pakeleri oluşabilir ve hatta damar çatlamaları görülebilir. Varis ilk yıllarda çoğunlukla görüntü rahatsızlığı verse de daha sonra ağrıya yol açabilir.
Toplardamar (venöz) yetmezliği gelişirse bacaklarda şişme meydana gelir. Varisli damarlarda pıhtı oluşursa (tromboflebit) bacaklarda ağrı, şişlik ve kızarık oluşur. Varisler, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. İlerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artar.
Varis Oluşumunda Risk Faktörleri Nelerdir?
Varisin oluşum mekanizmasında pek çok faktör rol alır. Gebelik, şişmanlık, uzun süre ayakta kalmak, bazı meslekler, kadın olmak, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri, dar giysiler giymek, kabızlık, yaş ve genetik faktörler nedeni ile varis oluşabilir.
Varis Nasıl Oluşur?
Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşur. Kan sürekli geriye kaçar ve göllenir. Bu durum damarda basınç artışına ve şişliğe yol açar. Zamanla damarda genişleme artar. Varisler toplardamarların herhangi bir seviyesinde ortaya çıkabilir. Kasıkta toplardamar yetmezliği olabileceği gibi daha aşağılarda bacak düzeyinde yetmezlik görülebilir. Bazen varisin nedeni bir toplardamara pıhtı atması olabilir. Tıkanan damarın gerisinde kan göllenir ve damar genişler.
Varisin Belirtileri Nelerdir?
Bacaklarda mavi mor şişlikler Ağrı Bacaklarda ağırlık hissi Bacaklarda şişlik Bacaklarda uyuşukluk Kaşınma
Varis Çeşitleri Nelerdir?
Varisler; kılcal damar varisleri, retiküler varisler ve büyük toplardamar varisleri olarak üçe ayrılır. Kılcal damar varisleri genellikle bu damarların çatlamaları sonucu oluşur. Görüntü olarak örümcek ağına benzerler. Gebelik ve hormon kullanan genç kadınlarda sıklıkla görülürler. Retiküler varisler daha ziyade diz arkası ve ayak bileği çevresinde görülen ciltten hafif kabarık ve mavi renklidir. Büyük toplardamar varisleri bacaktaki safen ven denilen büyük toplardamarın yetmezliği sonucunda oluşur. Ciltten oldukça kabarık ve yeşilimsi olurlar. Varis belirtilerinin tamamını gösterirler.
Başlangıçta sadece görüntü olarak rahatsızlık veren varisler; bacakta şiddetli ağrı, toplardamarda iltihaplanma, varisin yırtılıp kanaması ve varisin içinde pıhtı oluşup akciğerlere pıhtı atması (pulmoner emboli) gibi durumlara yol açabilirler.
Variste Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastaya öncelikle bütünsel yaklaşılır. Yaşam standardına, hareketliliğine, varisin tipine , toplar damar sisteminin nasıl çalıştığına bakılır. Risk faktörleri sorgulanır. Daha sonra kişiye en uygun tedavi planı oluşturulur. Kesi yapılmaksızın Radyofrekans ablasyon, variclose yapıştırma yapılabilir. Bu işlemlerde aynı gün taburculuk sağlanır ve cerrahi işleme gerek kalmaz. Yüzeysel kılcal varislere yönelik de; köpük ile veya direkt skleroterapi poliklinikte günübirlik tedavi şeklinde uygulanabilir. Damarın çapına, seyrine göre yöntemleri birleştirilerek fayda arttırılabilir.
Mini flebektomi yöntemi ile cilt yüzeyinden kabarık ve kıvrıntılı duruma gelen varisler minik cilt kesileri yoluyla cerrahi olarak çıkarılabilir. Skleroterapi: Skleroterapi, damar kapatıcı özelliği olan bir ilacın ince iğne ucu olan bir enjektör yardımıyla toplardamar içine verilmesi işlemidir. Böylece işlem yapılan ince toplardamar kapanır ve zaman içerisinde cilt tarafından emilerek yok edilir. Bacaktaki varisli damarlar daha az görünür ya da görünmez hale gelir.
Skleroterapi tedavisi için en uygun toplardamarlar deriye yakın küçük varisler ve kılcal damar varisleridir Radyofrekans tedavisi: Radyofrekans dalgaları damar içine uygulandığında damarda ısı artışına neden olur. Bu ısı artışı aynı lazer enerjisinde olduğu damarın iç cidarının yanmasına neden olur. Damarın iç yüzeyinde oluşan bu yanık damarın yapışarak kapanmasına dolayısıyla varisin iyileşmesine olanak sağlar.