top of page

Uyku Laboratuvarı

Uyku laboratuvarında, bireyin tüm uyku akışı, gece boyunca hem cihaz hem de kamera yoluyla uyanıncaya kadar takip edilerek, kişide bir hastalık olup olmadığı uyku sırasındaki davranışlarına bakılarak tespit edilir. Bu tespit esnasında, hasta hastanede bu özel odada kalır ve gece uykusundayken, “ polisomnografi ” (PSG) denilen uyku testine tabi tutularak, uykusu kayıt altına alınır. Uyku testinde kulllanılan cihaz ile kişinin uyku sırasında beyin aktiviteleri/dalgaları, bacak hareketleri, yatış pozisyonu, solunumu, horlaması, ağız ve burundan gelip giden hava akımı, kalp hızı/ritmi ve oksijen seviyeleri tespit edilir. Bu test sırasında vücuda çeşitli kablolar bağlanır ve bu kablolar da bir bilgisayara takılır, bu şekilde izleme işlemi başlatılır. Bir uyku laboratuvarı, ev ortamı hassasiyetinde oluşturulmalı, hastanın konforu sağlanmalıdır. Hastanın bütün gece boyunca kalacağı oda sessiz ve yeteri kadar büyük olmalı, tuvalet ve banyo odanın içinde bulunmalıdır.


Ayrıca, hastanın uyku düzenini ve yapılan tetkikleri inceleyen teknisyenlerin bulunduğu teknik gözlem odası ile hasta uyku odası arasında, hastanın ihtiyacı olduğunda yardımcı olunabilmesi için yakın bir yerleşim planlanır. Uzman hekimlerimiz, uyku şikayetleri ve yaşadığı sorunlar hakkında kişi ve yakınları ile konuşarak gerekli tetkikleri, incelemeyi ve muayenesini yapar.


Uyku Laboratuvarına Ne Zaman Başvurmalısınız?


Uyku laboratuvarına başvurmayı düşünüyorsanız artık kronikleşen uykusuzluk problemleriniz veya uyku nöbetleri geçiriyorsunuz demektir. Bu sorunlar; Hiç uyuyamıyorsanız Aşırı uyuyorsanız ve kalkmakta çok zorluk çekip sosyal hayatınızı olumsuz etkiliyorsa Gece sürekli uyanıyorsanız Otururken bile uyuyorsanız Çok uyusanız bile dinlenemiyor ve kendinizi hala yorgun hissediyorsanız Yataktan sıçrayarak uyanıyorsanız Çok kötü kabuslar ve kötü rüyalar görüyorsanız uyku laboratuvarına başvurmanız gerekmektedir çünkü bu durum tedavi edilmedikçe daha fazla hayatınızı zorlaştıracak hale gelecektir. Uyku Laboratuvarı Kapsamında Uygulanan Testler Normal uyku ile bazı hastalıklara dayalı uyku arasındaki değişikliklere ilişkin bilgiler, uyku laboratuvarlarında yapılan incelemelerin sonucunda çıkan raporlar ile saptanır. Uyku laboratuvarındaki polisomnografik kayıtlamalar uyku ile ilgili en temel verileri sağlamaktadır. Polisomnografik incelemeler sırasında pek çok boyutta kayıtlar yapılabilmektedir; EEG (beyin elektrosu); Elektroensefalograf aracılığıyla tüm gece uykusu boyunca elektroensefalografik kayıtlamalar yapılarak kişinin uyku uyanıklık dönemleri ve uykunun evreleri belirlenir. EOG (göz hareketleri elektrosu); Elektrookülograf aracılığı ile göz hareketleri belirlenebilmektedir. EMG; Elektromiyograf ise kaslardan elektromiyografik kayıtların yapılmasına olanak sağlar. Kasların kasılı ya da gevşemiş olduğu dönemler belirlenir. Çene EMG (çene kas gerilimi elektromiyografisi) Yatış pozisyon kayıtları ile sırt üstü ya da diğer pozisyonlarda uykudaki değişiklikler kaydedilir, soluk alıp verirken göğüs ve karın hareketleri izlenir. EKG (kalp grafisi); Kalp ritmi, kalp hızı gibi bulgulara ulaşmak için kullanılır.


Pulse Oksimetre ile kan oksijen seviyesi ölçümü, (Uyku sırasında kanda dolaşan oksijen saturasyonu ölçülebilmektedir. Oksijenin düştüğü dönemler ve bu dönemlerin sayısı, süresi ve derinliği gibi bilgilere ulaşılmasını sağlar). Soluk alıp verirken burundan giren hava akımı ölçümü ile nefes alışverişlerin derinliği, düzeni takip edilir, nefes durmaları belirlenir. Horlama sesinin kayıtları, Bacak EMG (bacak kas kasılmaları elektromiyografisi); bacak hareketleri gibi daha birçok parametre izlenir ve değerlendirilir. Tüm bu test yöntemleri kullanılarak alınmış olan kayıtlar daha sonrasında incelenerek çeşitli çıkarımlar yapılır. Öncelikle hastanın uyku yapısı değerlendirilir.


Uyku evreleri ve mimarisi oluşturulur. Hastanın aldığı oksijen miktarı dikkate alınarak, vücut hakkında birtakım fikirlere sahip olunabilir. Kişinin nefes alıp verme düzeyi, kanda yer alan oksijen miktarı gibi veriler, bu sistem çerçevesinde ortaya çıkarılabilir. Bunun dışında EKG sonucunda kalp ritmi, hastanın uyku esnasında gerçekleşen bacak hareketleri gibi etmenler de izlenerek, hastanın sağlığı ile ilgili bir yol haritası çizmek de mümkündür. Bu grafikler karşı karşıya getirilerek rahatsızlığa neyin sebebiyet verdiği öğrenilebilir. Örneğin, kişi nefes almada sorun yaşadığı bir anda, kalp atım hızı incelenerek birtakım rahatsızlıkların başlangıcı veya gidişatı hakkında fikir sahibi olunabilir. Elde edilen tüm bu sonuçlarla hastanın yaşadığı uyku bozukluğu teşhis edilerek uygun tedavi planlaması yapılır.


Uyku Bozuklukları Tedavi Edilmezse Ne Olur?


Tedavi edilmeyen uyku bozuklukları günlük hayatı giderek zorlaştırarak; sosyal hayatın etkilenmesi, sabah yorgunluğu, sabah baş ağrısı, dikkati toplamada bozukluk, unutkanlık, işte başarısızlık, trafik kazalarında artış, kalp sorunları, hipertansiyon, sinirlilik, mide yanması, gastroözofageal ve larengofarengeal reflü gibi mide ve bağırsak hastalıkları, obezite, depresyon, cinsel isteksizlik, kan hastalıkları, geceleri idrar sorunları gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen pek çok rahatsızlığa yol açabilir. Uyku laboratuvar çalışmaları ile uyku bozukluklarının tanısı konulduktan sonra sorunun şiddetine ve nedenine göre tedavi yöntemi seçilir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu