Travma Cerrahisi
Travma Cerrahisi Nedir?
Vücudun bir aktivite esnasında kemiklerin,yumuşak dokuların ve eklemlerin karşılayamayacağı güçte direnç karşılaşması durumunda oluşan fiziksel yaralanmalara travma denir. Özellikle kemik kırıkları, kas yırtığı ve uzuv kopması gibi travma yaralanmaları ortopedi bölümünün konularındandır. Travma sonucunda oluşan yaralanmalar, geçici ya da kalıcı olarak iş gücü kaybı, psikolojik ve diğer sorunları da meydana getirebilir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için mutlaka travma sonrası ilk müdahalenin ve tedavinin hızlıca yapılması gerekir.
Travmaya maruz kalan bölge de görülebilecek belirtiler nelerdir?
İlgili bölgede şişlik ve morarma Hassasiyet Hareket kısıtlılığı Uyuşma ve karıncalanma Yaralanmaya bağlı kanama Yerinden oynamış kemik Çok sık karşılaşılan yaralanmalarda hızlı ve iyi sonuç, ancak modern ve etkili tedavi yöntemleri ile mümkündür. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse; Fonksiyonel tespit tekniği: Ameliyat gerektirmeyen durumlarda klasik sert ve uzun alçılama yerine; daha kısa, yarı sert, erken yük vermeye ve adale fonksiyonuna izin veren yeni bir alçılama tekniğidir. Burada kullanılan alçılar; kaşıntı, alerji yapmamakta, kolayca banyo hatta deniz-havuza girme olanağı da tanımaktadır.
Kemik uyarıcıları: Özellikle stres kırıkları ve küçük kemik kırıklarında ultrasonik dalga ile kemik iyileşme zamanı yarı yarıya kısaltılmaktadır. Kapalı intramedüller çivileme teknikleri: Bacak ve kollardaki uzun kemiklerin kırıklarının (basit-parçalı) ve kalça kırıklarının büyük bölümünde uygulanan, kırık hattı açılmadan, 2-3 cm’lik kesilerden yapılan ve kırık iyileşme süresini kısaltan tekniklerdir. Artroskopik yardımla yapılan küçük müdahaleli operasyonlar: Eklem içi kırıkların bir kısmında, eklem açılmadan kırıkların tespitini sağlayan; bu sayede ameliyat sonrası oluşabilecek eklem sertliği olasılığını azaltan, fizik tedavi ve tam fonksiyona ulaşma zamanını kısaltan tekniklerdir. Özellikle kemik kırıklarında kırığın yerine ve şekline göre kullanılacak malzeme değşiklik gösterebilmektedir Kırık cerrahisinde genel olarak titanyum veya çelikten üretilerek yapılmış vida , plak, çiviler bazen de protezler kullanılmaktadır.
Kırığın geçici tespitinde ya da stabilizasyonun dışarıdan sağlanmasının daha yararlı olduğu durumlarda eksternal fiksatörler de kullanılabilmektedir. Uzman hekim tanı için radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurur ve tanı konduktan sonra gerekiyorsa cerrahi girişimle ya da travma bölgesinin stabil hale getirilmesiyle tedavi gerçekleştirilir.