top of page

Tiroid Hastalıkları

Tiroid Nedir?


Tiroid soluk borusunun önünde yer alan adem elması olarak bilinen bölgenin altında olan bir organdır. Tiroid vücutta birçok hormonun düzenlenmesinden sorumludur.


Tiroid Hastalıkları Nelerdir?


Tiroid hastalıkları iyi ve kötü huylu olabilirler. İyi huylu tiroid hastalıkları guatr, hipertiroidi ve hipotiroididir. Guatr, tiroid bezinin büyümesidir bazen nodül ile beraber kendini gösteren guatr boynun iki veya bir tarafının şişliği ile kendini belli edebilir. Büyük nodüllü guatrlar yutma güçlüğüne, nefes darlığına bazen de ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda tiroid bezi büyümesinin göğüs boşluğunun içine doğru olduğu durumlarla da karşılaşılır.


Hipertiroidi, tiroid bezinin çok çalışmasına ve fazla hormonun salgılanması durumudur. Çok salgılanan tiroid hormonları sinir, kalp ve kas sistemini etkiler.Belirtileri, ellerde titreme, kilo kaybı, terleme, uykusuzluk, sinir, stres, kalp çarpıntısı ve kaslarda zayıflıktır. Hipotiroidi, tiroid hormonunun az salgılanması veya hiç salgılanmaması durumudur.Belirtileri, halsizlik, kilo artışı, soğuğa karşı hassasiyet, anemi, terleme, cilt kuruluğu, kabızlık, mensturasyon döngüsünde bozulma, ödem ve depresyondur. Kötü huylu tiroid hastalıkları ise tiroid bezlerinde görülen kitleler, tümörler ya da kanserlerdir. Bu tümörler tiroid nodüllerinin içinde gelişir. Ancak her nodül kanserleşmez. Küçük tümörler yıllarca belirti vermez iken tümör çevresine büyüdükçe baskı yaparak ağrı, nefes darlığı, yutkunma güçlüğü ve boğazda şişliklerle kendini gösterebilmektedir.


Tiroid Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?


Guatr tedavisi olarak ilaç, radyoaktif iyot tedavisi, bir veya birkaç cerrahi yöntem kullanılabilir. Hormon eksikliği saptanırsa hormon ilaçları kullanılır. Hormon fazlalığı saptanırsa tiroid hormonu baskılayıcı ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi kullanılır. Hipertroidi tedavisi olarak tiroit hormonu baskılayıcı ilaçlar kullanılmakta ya da daha uygun olması halinde radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır. Hipotroidi tedavisi için hormon ilaçları kullanılmaktadır. Hipotiroidikanserleri, papiller tip, foliküler tip, modüller tip ve analastik tip olarak dörde ayrılır. Her biri için farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Papiller tip tiroid cerrahi yöntemle tedavi edilir.


Ameliyat sonrasında mikrokanser tespiti durumunda ilaç ve tiroid hormon tedavisi uygulanır. Kanserin lenf bezlerine ulaşması durumunda, kanserin tiroidi çevreleyen kapsüle gelmesi ve kanser çapının 10 mm'den büyük olması durumunda ameliyattan 6 ay sonra olmaz üzere radyoaktif iyot tedavisi uygulanır. Foliküler tipte total direktomi sonrası kanser durumunda tümör boyutu fark etmeksizin radyoaktif ilaç tedavisi kullanılır. Medüller tip için total direktomi sonrası tümörden tarafa lenf diseksiyonu yapılır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu