✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Ortaca Tüp Mide Ameliyatı, Marmaris Tüp Mide Ameliyatı
Tifo
Tifo Nedir?
Tifo, S. Typhi bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bakteri, insanların bağırsaklarında ve kan dolaşımında yaşar. Tuvalete gittikten sonra ellerini yıkamayan bir kişiden tifo kapabilirsiniz. Yüzeylere ve nesnelere dokunduklarında, arkalarında ona dokunan bir sonraki kişiye geçebilecek bakteri bırakabilirler. Hayvanlar bu hastalığı taşımaz, bulaşma her zaman insandan insana olur. Bakteri ağızdan girer ve bağırsakta 1 ila 3 hafta geçirir. Devamında bağırsak duvarından geçerek kan dolaşımına karışır. Kan dolaşımından diğer doku ve organlara yayılır. Hastanın bağışıklık sistemi karşılık vermek için çok az şey yapabilir çünkü S. typhi, hastanın hücreleri içinde bağışıklık sisteminden korunarak yaşayabilir.
Tifo acil tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir ve ölümcül olabilir. Bağırsak kanaması veya bağırsakta delinmeler, tifonun sebep olabileceği en ciddi sorunlardandır. Bu durumda, ince bağırsak veya kalın bağırsakta bir delik oluşur. Bağırsak içeriği mideye sızar ve şiddetli mide ağrısı, mide bulantısı, kusma ve kan dolaşımı enfeksiyonuna neden olabilir. Hayatı tehdit eden bu komplikasyon acil tıbbi bakım gerektirir. Tifonun Belirtileri Nelerdir? Semptomlar tipik olarak bakteriye 1 ila 3 hafta sonra başlar. Tifonun ana semptomları ateş ve kızarıklıktır. Tifo ateşi özellikle yüksektir ve zaman içinde 40 C°'ye kadar kademeli olarak artar. Diğer semptomlar şunlardır: İshal İştah kaybı Şişkinlik Mide bulantısı Kilo kaybı Karın ağrısı Kabızlık Baş ağrısı Döküntü, özellikle boyun ve karın bölgesinde pembe renkli noktalardan oluşur. Hastalığın ileri evre belirtileri ise Sayıklamak, halüsinasyonlar ve paranoyak psikoz gibi psikiyatrik sorunlar Gözleriniz yarı kapalı halde hareketsiz ve bitkin bir şekilde uzanmak (uykuya eğilim) Tifo Nasıl Tedavi Edilir? Doktor tifo tanısı koyduğunda antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Tifolu bir kişinin yeterli miktarda su içerek vücudundaki suyu geri kazanması gerekir.
Bağırsağın delindiği daha ciddi vakalarda, kişinin ameliyat olması gerekebilir. Bununla birlikte, diğer bazı bakteriyel koşullarda olduğu gibi, antibiyotiklerin S. typhi'ye karşı artan direnci konusunda endişeler vardır. Kişi tifo tanısıyla tedavi sürecinde ise hastalığın yayılmasını engellemek için antibiyotik tedavisini düzgün almalı,ellerini temiz tutmalı ve hastalığın bulaşıcılığının geçtiğini öğrenene dek başka insanlarla sosyal temasta bulunmamalıdır.