top of page

Tenisçi Dirseği

Tenisçi Dirseği Nedir?


Tıp dilinde lateral epikondilit olarak isimlendirilmektedir. Dirseğin aşırı kullanımından kaynaklanan ağrılı bir hastalıktır. Tenisçi dirseği, dirseğin dış tarafında ön kol kaslarını birleştiren tendonların iltihaplanması veya bazen yırtılması durumudur.


Ön kol kasları ve tendonlar aşırı kullanımdan zarar görmektedir. Aynı hareketlerin uzun süreli ve sürekli olarak tekrarlanması durumunda dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet ortaya çıkar. Bu nedenle tenis gibi birçok spor alanında hareket ile bağlantılı olarak bu hastalığın görülme olasılığı yüksektir. Hastalığın tanısı konurken öncelikli olarak doktor tarafından hastanın öyküsü dinlenir. Sonrasında fiziki muayene yapılmaktadır. MR, röntgen gibi tetkikler ile birlikte kesin tanısı konulmaktadır.


Tenisçi Dirseği Belirtileri Nelerdir?


Dirseğin dış kısmında (lateral epikondil)ağrı, hassasiyet, tutukluk, yanma hissi, dirsekte belirginlik, dirsekte şişme, önkolda zayıflama, kol kaldırmakta zorlanma, küçük nesneleri tutarken zorlanmalar, kavanoz açarken ya da kapak açarken zorlanmalar ve ağrılar şeklinde kendini göstermektedir. 


Tenisçi Dirseği Risk Faktörleri Nelerdir?


Tendon, kasları kemiklere bağlayan sert bir doku kordonudur. Tenisçi dirseğinde yer alan tendona ekstansör karpi radialis brevis denir. Genellikle 30-50 yaş arasında görülmektedir. Meslek ayrı bir risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilek ve kolun tekrarlayan hareketlerini içeren meslek gruplarında risk faktörüdür. Bazı sporlar, aşçılar, kasaplar gibi bilek ve kol kullanarak senkronize ve uzun süreli tekrara bağlı olarak tenisçi dirseği gelişebilir.


Tenisçi Dirseği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Tenisçi dirseği bazı durumlarda kendi kendine iyileşme gösterebilir. Aynı zamanda semptomları ve ağrıyı azaltmak ve iyileştirmek için bazı tedavi yöntemleri etkilidir. Ağrılı ya da tenisçi dirseği oluşan kolu dinlendirme, soğuk bir kompres uygulama, Parasetamol gibi ağrı kesiciler ve non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ilaçlar ile iltihabı azaltmak mümkündür. Steroid enjeksiyonları ve tenisçi dirseği bandı olarak bilinen uygulamalar da destekleyicidir. İlaç tedavisi ve bazı önlemler dışında hastalığın semptomlarının azaltılması için fizik tedavi önerilir. Masaj, TENS, elektroterapi, sıcak-soğuk uygulama ve egzersizler gibi fizik tedavi yöntemleri yapılmaktadır. Tendonun hasarlı olan kısmının cerrahi operasyon ile çıkarılması işlemi hastalığın şiddetine göre son çare olarak başvurulmaktadır. Tenisçi dirseğinde elektroterapide ESWT yöntemi altın standart olarak uygulanmakta ve başarılı sonuçlar vermektedir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu