top of page

Sintigrafi

Sintigrafi Nedir?


Sintigrafi, çeşitli kanser türlerini, endokrin ve nörolojik bozukluklar, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların tanısının konması, şiddetini belirlenmesi, organ ve dokuda meydana gelen hastalığın moleküler olarak görüntülenmesi için ağız veya damar yoluyla ilaç verilerek yapılan bir nükleer tıp yöntemidir.


Sintigrafi Yöntemi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır? 


Endokrinolojide Tiroid; guatr tanı ve tedavi takibi Paratiroid; lezyon tespiti Enfeksiyonda İşaretli Lökosit  Nanokolloid ile Kemik İliği İşaretli İmmünglobülinler Gastrointestinal Sistemde Karaciğer-Dalak Sintigrafisi Gastroözefagial Reflü Sintigrafisi Ösefagus transit çalışması Hepatobilier Sintigrafi Gastrointestinal Kanama Çalışması Tükrük Bezi Sintigrafisi Mide Boşalma Zamanı Genitoüriner Sistemde Böbrek Korteks Sintigrafisi Dinamik Böbrek Sintigrafisi Statik Böbrek Sintigrafisi Kaptoprilli Böbrek Sintigrafisi Testis Sintigrafisi Kardiyovasküler Sistemde Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi; kalp kası viabilitesi, kalp yetmezliği, Miyokard Sempatik İnnervasyon Sintigrafisi MUGA; kalbin bütün ya da bölgesel hareket bozukluklarının tespiti Kas-İskelet Sisteminde Üç Fazlı Kemik Sintigrafisi Tüm Vücut Kemik Sintigrafisi; kanserin kemiklere yayılma derecesi ve ağrı sebeplerinin araştırılması Kemik İliği Sintigrafisi Pulmoner (Solunum) Sistemde Akciğer perfüzyon sintigrafisi; pulmoner emboli teşhisinde olasılık, akciğer kanseri operasyonunun öncesinde akciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi Akciğer perfüzyon/ventilasyon sintigrafisi Akciğer kantitatif perfüzyon sintigrafisi Santral Sinir Sisteminde Beyin Perfüzyon Sintigrafisi;  Epilepsi, tümörler, kan dolaşım yetmezliği, Alzheimer riski olan vakalarda klinik bulguların gelişmesinde teşhisin sağlanmasında.


Sintigrafi İşlemi Nasıl Yapılır?


Sintigrafi işlemini yapan kişilerin alanlarında uzman ve profesyonel olması gerekir. Cihazların nasıl kullanıldığını, hastaya nasıl uygulandığını bilen nükleer tıp teknoloji uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Sintigrafi aynı zamanda gama taraması olarak da bilinir ve bu yöntemde görüntüler kameralar aracılığıyla alınmaktadır ve bilgisayara aktarılmaktadır. Bilgisayarda görüntüler işlenir, sonrasında organların yapılarıyla ilgili daha kesin ve net bir bilgi edinilmesi sağlanır. Sintigrafi yöntemi ile alınan görüntüler 2 veya 3 boyutlu olabilmektedir. Son derece etkili olan görüntüleme sistemleri pek çok hastalığın teşhisinin koyulmasında ve tedavi edilebilmesinde oldukça etkili sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Sintigrafi yönteminde rahat bir şekilde görüntüleme yapabilmek amacıyla özel önlük takmak gerekmektedir. Özel ilacı hemşire hastaya çeşitli yollardan (ağız, damar) vermektedir. Özel ilacın vücuttaki hasarlı yere ulaşması beklenir. Gama kamerasıyla yayılmakta olan radyasyon dalgaları işlenir. Hastanın hareketsiz olması gerekmektedir. İstenildiği vakit yön değiştirmesi gerektiği söylenir. Veriler, doktor tarafından incelenmektedir ve eğer istenilen veriler elde edilmediyse işlem tekrarlanmaktadır. 


Sintigrafi Çeşitleri Nelerdir?


Sintigrafi çeşitleri, sintigrafi yöntemi uygulanan dokuya ve organa göre adlandırılmaktadır. Bu çeşitler şu şekildedir: Kalp sintigrafisi; kalpteki damar ve kaslardaki hastalıklar saptanmaktadır. İki adım ile uygulanabilir. Birinci olarak, stres sonrası kandaki hareketler gözlemlenmektedir. İkinci olarak, insanlar dinlendikten sonra kan hareketleri gözlemlenmektedir. Ve bu iki adım sonucu elde edilen veriler karşılaştırılır. Tiroit sintigrafisi; doktor muayenesi yapıldıktan sonra tahlillerde saptanan tiroid ve guatr hastalığının kesin görüntüsü için bu yönteme kullanılır. Kemik sintigrafisi; kemiklerde eğilme, kireçlenme, kanser gibi sorunlar için bu yöntem kullanılır. Akciğer sintigrafisi; hava keseciklerinin halini görüntülemek amacıyla sintigrafi yapılmaktadır. Ayrıca ciğer içinde, yüzeyinde kan olup olmadığını anlamak için sintigrafi yapılmaktadır. Böbrek sintigrafisi; böbrekte oluşan hem fiziksel hem işlevsel aksaklıklar görüntülenmektedir.


Sintigrafi Yönteminin Yan Etkileri Nelerdir?


Sintigrafi işlemi bittikten sonra hasta hayatına kaldığı yerden, aynı şekilde devam edebilmektedir. Sonrası için bir yan etki oluşmamaktadır. Sintigrafi görüntülemesinde radyasyon en düşük seviyededir. Sağlam yapıda olan organlar ve dokular bu radyasyondan etkilenmez. Hastanın vücuduna verilen özel ilacın vücuttan atılma süresi çok kısadır. Özel ilacın kişi için hassasiyet oluşturmaması önemlidir. Görüntülemenin başarılı olması açısından alerji vb. hassasiyet olaylarının oluşmaması gerekmektedir. Oluşması oldukça nadirdir ve hemen geçicidir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu