Romatoid Artrit (Eklem Romatizması)
Romatoid Artrit (Eklem Romatizması) Nedir?
Eklemlerden çok daha fazlasını etkileyebilir. Kronik bir hastalık olan romatoid artrit, halk dilinde iltihaplı eklem romatizması olarak bilinmektedir. Bu hastalığın gelişmesi durumunda eklemin astarı iltihaplanarak eklem dokusuna zarar verir. Bununla birlikte insan vücudunda göz, cilt, akciğer, kan damarları, kalp gibi birçok sisteme zarar vermektedir. Otoimmün bozukluk olarak tanımlanabilecek bu hastalık bağışıklık sisteminin vücut dokularına zarar vermesi durumudur.
Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?
Romatoid artrit ile ilişkili oluşan iltihaplanma vücudun diğer bölgelerine de zarar verecektir. Her yaş grubunda görülebilir. Aile öyküsünde romatoid artrit olması, hastalık için riski artırmaktadır. Bu hastalık, osteoporozu, romatoid nodülleri, kuru göz ve ağız, anormal vücut kombinasyonu gibi durumları tetiklemektedir. Vücudun iltihaplanmadan etkilenen bölgelerinde ağrılı şişlikler oluşur.
Romatoid Artrit Tedavisi Nasıldır?
Hastalığın belli bir tedavisi yoktur. Öncelikli olarak ilaç tedavisi başlanır. Fizik tedavi önerilmesi durumunda dinlenme, sıcak-soğuk uygulamaları gibi yöntemlerle birlikte ilaç tedavisi kombine olarak yürütülebilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyonla iyileşme sağlanmadığı durumlarda cerrahi operasyon planlanabilir. Hastalığın seyrine, şiddetine göre tendonların onarılması, ortak füzyon, eklem değişimi, sinovektomi gibi cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir.