Rejyonel Anestezi
Rejyonel anestezi ifadesi, bölgesel bir anestezi uygulamasını tanımlar. Hastanın bilincinde herhangi bir kayıp yoktur, yalnızca hedeflenen bölgede bir hissizlik durumu oluşturulur. Spinal kord veya periferik sinirlerde iletimi engeller. Omuz-el-kol bölgesi ameliyatı, kasık fıtığı, kalça diz protezleri, normal veya sezeryan doğum, anal bölge veya idrar kesesi ameliyatları bölgesel anestezi yöntemi altında yapılabilir. Günübirlik olarak adlandırılan yatışlar ile hastanın hemen taburcu olabileceği işlemler de yine rejyonel anestezi altında uygulanabilir. Hastadan hastaya değişen farklı doz ilaçlar kullanılarak uygulanır.
Bunu belirlemede hekim değerlendirmesi önemlidir. Anestezi öncesi yapılan testler, hastanın sağlık durumu, boyu, yaşı, kilosu gibi önemli faktörler dikkate alınarak anestezi uygulanır. Bölgesel anestezinin genel anesteziden farkı ise; genel anestezi uygulanan hasta operasyon süresince anında uyutulur. Fakat bölgesel anestezide ise hasta uyanıktır ve operasyon anında bilici açıktır, ancak hiçbir ağrı hissetmez, gerektiği kadar sedasyon da yapılabilir. Rejyonel Anestezi Uygulamasının Avantajları Bilinci açık olur ve şikayetlerini ifade edebilir. Sadece operasyon yapılacak bölgeye uygulanır. İşlem süresince ağrı hissetmez.
Öksürük ve yutkunma refleksi kaybolmaz. Girişime ait stres yanıt azalır. Erken beslenme sağlar. Hasta kısa sürede mobilize olur. Rejyonel Anestezi Uygulamasının Dezavantajları Hasta istemeyebilir. Etki süresi girişim süresinden kısa sürebilir. Yetersiz analjezi olabilir. Klinikte en sık uygulanan rejyonel anestezi yöntemleri; spinal anestezi, epidural anestezi , bölgesel sinir blokları ve spinoepidural (kombine) anestezidir.