Röntgen
X ışını kullanılarak gerçekleştirilen dokuları görüntülemeye yarayan bir görüntüleme yöntemidir. X ışını kullanıldığı için radyasyon içeren bir görüntüleme yöntemidir. Eskiden röntgen filmleri ile değerlendirilen bu yöntem, artık dijital teknolojiler sayesinde bilgisayar ekranlarında incelenmekte, tetkike ait görüntüler depolanabilmekte, başka bir alıcıya transfer edilebilmektedir.
Röntgen çekimi uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Röntgende x ışınları kullanılarak vücutta yer alan iç kısımların görünür olması sağlanmaktadır. Röntgen çekimlerinde doku VE kemikler siyah ve beyaz bir şekilde görülür. Bunun nedeni ise dokuların yoğunluklarının birbirinden farklı olmasıdır. Vücut X ışınlarına maruz kaldığında, vücudun farklı bölgeleri değişen miktarlarda X-ışınlarının vücuttan geçmesine izin verir. Vücuttaki yumuşak dokular (kan, deri, yağ ve kas gibi), X ışınlarının çoğunun geçmesine dijital ortamda koyu gri görünmesine izin verir.
Yumuşak dokudan daha yoğun olan bir kemik veya tümörler ise, X ışınlarının çok az geçmesine izin verir ve bu sebeple röntgende beyaz görünür. Bir kemikte kırılma meydana geldiğinde, X ışını ışını kırık bölgeden geçer ve beyaz kemikte siyah renkte bir çizgi olarak görünür. Bu görüntüleme yöntemiyle Omurga Eklemler Karın Akciğer Sinüsler Çene Kalça Uzun kemiklergibi bölgelerdeki patolojiler tespit edilebilmektedir.