✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Pankreas Hastalıkları
Hastanemiz genel cerrahi polikliniğinin ilgilendiği bir diğer hastalık türü pankreas hastalıklarıdır. Pankreas hastalıklarının birçok türü bulunmaktadır.
Pankreas Hastalıkları Nelerdir?
Oldukça önem arz eden organlardan biri olan pankreas karnın sağ tarafından karaciğerin sol kısmına kadar yer kaplayan ve salgıladığı hormonlarla vücut enzimleri düzenleyen, kan şekerini dengeleyen ve besinlerin sindirimine yardımcı olan organdır.
Pankreas hastalıkları pankreasın enzim salgılayamaması durumunda sindirim görevini yapamaması ve vücudun insülin direncini düzenleyememesinden kaynaklanmaktadır. Pankreas hastalıkları, akut pankreatit, kronik pankreatit, kalıtsal pankreatit, otoimmün pankreatit ve pankreas kanseridir. Akut pankreatit Pankreasın enzimlerini bağırsaklara ulaştıramayıp enzimlerin pankreas içinde kalmasıdır.
Bu durum sonucunda safra kesesi taşları ortaya çıkar ve bu taşlar safra kesesinde ve kanallarında tıkanıklığa sebep olur. Pankreas kanalında oluşan taşların pankreas kanalına düşmesi nedeniyle pankreas bezinin tıkanması ve ödem yapıp şişmesi ile oluşan bir akut rahatsızlıktır. En büyük etkeni yağlı beslenme ve alkol kullanımıdır. Yetersiz tedavisi ölümcül olan nekrotizan pankreatite sebebiyet verebilir. Kronik pankreatit Genellikle kalıtsal sebepli ve ilerleyebilen bir hastalıktır. Pankreasta meydana gelen iltihaplanmalar sonucu hücrelerin ve pankreasın zarar görmesinden kaynaklanır. Alkol tüketimi hastalığı tetikleyicidir. Sindirim düzgün gelişemediği için hazımsızlık sorunları yaşanır. Pankreas bezi düzgün çalışmadığı için kişilerde diyabet riski yüksektir. Kalıtsal pankreatit Pankreasın yapısındaki doğuştan gelen bozukluklardan kaynaklanan bir hastalıktır. Kronik pankreatite doğru ilerleyebilir. Yağlı beslenme ve alkol kullanımı hastalığı tetiklemektedir. Otoimmün pankreatit Vücudun kendi bağışıklık sisteminin pankreas bezini yabancı bir cisim olarak algılaması ve bezi eritmeye çalışması sonucunda oluşan hastalıktır. Pankreas kanseri Pankreasta oluşan ve pankreasın dokularından kaynaklanan kötü huylu tümörlerin kanserleşmesi ile ortaya çıkar. Bu tümörlere genetik etkenler, obezite, sigara kullanımı ve kronik pankreas rahatsızlıkları sebebiyet verebilir.
Pankreas Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Pankreas hastalıklarının belirtileri zamanla birdenbire ortaya çıkan belirtiler olabilmektedir. Kan şekeri ve enzim sorunlarına sebep olan bu hastalık sindirim sistemini etkilediğinden belirtileri sindirim sisteminde oluşan sorunlardır. Karında hassasiyet, ishal, şişkinlik, karın ağrısı, gaz oluşumu, kilo kaybı, bulanık görme ve sarılık şeklinde belirtiler görülür. Pankreas Hastalıkları Tanısı ve Tedavileri Fiziki muayenesi zor olan pankreasın radyolojik görüntülemeler ve kan tetkikleriyle ve dışkı testiyle sorunlarının tespit edilmesi mümkündür. Hastada hangi belirtilerin olduğuna bakılır.
Bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason, MR ile inceleme ve eğer kanser durumu varsa biyopsi yapılarak pankreas hastalığı teşhis edilebilir. Pankreas hastalığının türüne göre tedavi şekli değişiklik gösterir. Hastalık beslenmeye ve alkole bağlı geliştiyse alkol kullanımının bırakılması ve sigara tüketiminin sonlandırılması gerekir. Pankreasın salgılayamadığı enzimlerin salgılanmasını destekleyici ilaçlar, ağrı kesiciler ve vitamin takviyeleri tedavide kullanılabilir. Cerrahi gerektiren pankreas sorunlarında pankreasın bir kısmının alınması ya da pankreas nakli gerekebilmektedir. Genel cerrahi uzmanımız tanı yöntemlerinden sonra gerekli görürse diyetisyen ve enfeksiyon uzmanımızla irtibata geçip tedavinizi düzenleyerek size yardımcı olacaktır.