top of page

Ortopedik Rehabilitasyon

Kırık Rehabilitasyonu Nedir?


Kırık sorunları ortopedi uzmanlarının alanına girmektedir. Ancak cerrahi operasyon sonrasında kas ve zayıflama, ağrı nedeniyle eski gücün tekrar kazanılmasında destekleyici olarak fizik tedavi uygulanır. Kırık rehabilitasyonunda, operasyon sonrası 48-72 saat arasında soğuk uygulaması yapılmaktadır. İki üç saatte bir 5-10 dakika aralığında buz masajı yapılmaktadır. TENS ve diğer alçak frekanslı akımlar verilerek elektroterapi yapılır. Ultrason tedavisinde kırık iyileşmesinde etkilidir.


Whirlpool uygulaması kırık rehabilitasyonunda önemli bir yere sahiptir Bu rehabilitasyon uygulamalarına ek olarak ödem ve ağrıyı azaltmak için ilaçlar reçete edilebilir. Operasyon yapılmayan durumlarda da alçı, atel uygulamaları ile gerçekleştirilen kırık tedavilerinde de fizyoterapistin uygulayacağı fizik tedavi programı önem taşımaktadır. Ligament Nedir? Ligamentler başka bir ifadeyle bağlar, kemik, eklem ve organları birbirine bağlamaya yardımcı olan doku bantlarıdır. Çoğunluğu bacak ve kollarda yer almakla birlikte insan vücudunda 900 den fazla ligament bulunmaktadır. Bu bağlarda görülecek yaralanmalar şişme, ağrı, morarma ve eklemde zayıflık gibi semptomları vardır. Tedavi aşamaları, Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), RICE yöntemi, fizik tedavi yöntemleri ve son aşamada cerrahi operasyon şeklinde devam etmektedir. Fizik tedavi sürecinde, tendondaki ağrıyı ortadan kaldırmak ve tendonun gücünü yeniden kazandırmak için germe ve esneklik egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, RICE yöntemi (dinlenme, buz, basınç ve yükseltme) kan dolaşımını artırmak için ultrason ve ısı tedavisi, whirpool tedavisi hastanemizde başarılı bir şekilde yürütülmektedir.


Tendon Yırtığı Nedir?


Vücutta kası iskelete bağlayan bağlara tendon denilmektedir. Bu tendonlar aracılığıyla kas ve eklem hareketi sağlanır. Bacak bölgesinde, arka bacak kaslarında daha sık rastlanmaktadır. Bu tendonların yırtılması ve kopması durumunda cerrahi operasyon gerekmektedir. Tedavi yöntemlerine ek olarak bazı durumlarda rehabilitasyon önerilir. RICE yöntemiyle (dinlenme, buzlanma, kompresyon ve yükseltme) ödemin ve ağrının azaltılması sağlanır. Tedavi süreci elektroterapi, TENS gibi yöntemlerle rehabilitasyon egzersizleri ile birlikte kombineli olarak yürütülmektedir.


Ön-Arka Çapraz Bağ (ACL) Yaralanmaları Nedir?


Diz eklemi insan vücudunda hareket mekanizmasında oldukça önemlidir. Bu nedenle ön ve arka çapraz bağlardaki yaralanma, yırtılma ve kopmalar diz ekleminin korunmasında sorun yaratmaktadır. Ön çapraz bağda oluşan yırtıklar genellikle zorlanmalara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ani dönme, ani yapılan bir hareket sonucunda ön çapraz bağlarında yaralanmalar ve yırtıkların oluşması muhtemeldir. Bu durum sporcularda oldukça sık rastlanılır. Ön çapraz bağlarda kopma sonucu oldukça şiddetli bir ağrı olur. Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu cerrahi operasyonu ile hastanın eski sağlığına kavuşması muhtemeldir. Arka çapraz bağ (PCL) yaralanmaları genellikle iç yan, dış yan, ön çapraz bağ yaralanmaları ya da menisküs problemleri ile birlikte izlenir. Çapraz bağlarda ya da çoklu bağ yaralanmalarında cerrahi operasyon gerekmektedir. Cerrahi operasyon sonrasında ya da cerrahi operasyona gerek olunmayan durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilmektedir. Sıcak-soğuk uygulaması, RICE yöntemi ile tedavi, ilaç tedavisi ile inflamasyonun, ağrı ve ödemin azaltılması, elektroterapi gibi fizik tedavi uygulamaları hastanemizde başarılı bir şekilde yürütülmektedir.


Menisküs Problemleri Nedir?


Menisküs, diz ekleminin birbirine uyumlanması için eklem bağları ve kıkırdak bir yapı olan menisküs ile güçlenir. Dizde iç ve dışta olmak üzere konumlanmaktadır. Menisküste oluşabilecek yırtık, ağrı, şişlik, hareket edememe, kilitlenme gibi semptomlarla kendini belli eder. Ani bir dönme, ani bir hareket, diz çökmek, ağır kaldırmak gibi ani hareketlerde menisküste yırtılmalara neden olabilir.


Menisküste meydana gelebilecek yırtıklar vertikal, oblik, horizontal, kompleks yırtıklar olarak ayrı şekilde ele alınmaktadır. Sporcu travmaları gene olarak akut yırtıklardır. Her yırtık için cerrahi operasyon gerekmeyebilir. Hastalığın seyrine, durumuna göre artroskopik ameliyat, ilaç tedavisi ya da sadece fizik tedavi ile iyileşme süreci takip edilmektedir. Menisküs için fizik tedavi yöntemleri elektroterapi, sıcak-soğuk uygulamaları, egzersizler ile desteklenmektedir.


Kas Yırtılmaları Nedir?


Kaslar liflerden oluşmaktadır. Kasların aşırı zorlanması sonucunda bu liflerde kopma ve yırtılmalar meydana gelebilir. Ani yapılan herhangi bir hareket, sporcu travmaları vb. durumlarda kaslarda yırtılma görülebilir. Kas yırtılması sonucu o bölgede ağrı, hassasiyet, şişlik ve renkte değişiklik görülebilir. Üç farklı derecede kas yırtılmaları ele alınır. Birinci derece kas yırtılmalarında, birden fazla kas lifinde gerilme bazlı yırtılmalar vardır. Hafif ağrı ve şişlik görülebilir. İkinci derece kas yırtılmasında birinci dereceden daha fazla kas yırtılması mevcuttur.


Orta şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Üçüncü derece kas yırtılmaları, kasın tamamen kopmasına neden olan yırtılmalardır. Fizik tedavi ya da ortopedi uzman hekimleri tarafından fiziki muayene yapılır. Kas hareketleri incelenir. Gerekirse MR, röntgen gibi tetkikler ile kas yapısını kontrol eder. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastalığın seyrine ve şiddetine göre tedavi süreci başlatılır. Tedavi süreci birinci ve ikinci derecede olan yırtılmalar için daha çok egzersiz, fizik tedavi, kas yırtılmalarına özgü rehabilitasyon uygulamaları ile yürütülmektedir. Üçüncü derece kas yırtılmalarında cerrahi operasyon gerekebilir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu