top of page

Omuz Protezi

Omuz Eklemi Omuz ekleminin yapısı kalça eklemi gibi küre-yuva eklemidir. Humerus (üst kol kemiği) üst ucundaki baş kısmı ile skapula’nın (kürek kemiği) glenoid denilen yuva kısmı arasında oluşan bir eklemdir.

Vücudumuzdaki diğer eklemlerden daha geniş bir hareket aralığına sahiptir. Omuz eklemini saran kas, ligament tendonlar eklemi destekler ve eklemi hareket ettirir Omuz protezi, omuz ekleminde artroza (kıkırdak aşınması, kireçlenme) bağlı yüksek seviyede ağrısı ve hareket kısıtlaması olan hastalarda ağrıyı azaltma ya da son vermek, eklem hareket açıklığını geri kazandırmak ve yaşam kalitesini arttırmak için yapılan bir protez tipidir. Omuz eklemi, insan bedeninde en sık hareket eden eklemlerden biridir. Omuz ameliyatı ile amaçlanan; hastanın ağrılarından kurtulması ve günlük yaşam aktivitelerine sorunsuz şekilde geri dönebilmesidir. Omuz problemlerinde genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemleri ilaç tedavisi, eklem içi iğne tedavileri ve fizik tedavidir.



Cerrahi tedavi bu hastalık ile yaşamak zorunda kalan hastalarının ağrılarının büyük bir artış gösterdiği durumlarda devreye giren bir tedavi tekniğidir. Tedaviye ihtiyaç duyan hastaların diğer tüm tedavilere yanıt vermiyor olması gerekmektedir. Ağrı genelde önceleri hareketle ortaya çıkarken ilerleyen dönemde istirahat döneminde de ortaya çıkabilmekte hatta uykudan uyandıran ağrılar olarak da görülebilmektedir. Omuzda hasar ilerledikçe eklemde şişme ve fonksiyon kaybı ortaya çıkar. İlerleyen olgularda omuz ekleminin hareket beceriyi bütünüyle kaybolabilir. Bu durumda doktorun uygun gördüğü protez tipi belirlenip ameliyatın yapılması gerekir. Omuz Protezi Çeşitleri Nelerdir? Tam Omuz Protezi Bu omuz protezinde, eklem yuvasına plastik polietilen soket (yuva), protez ameliyatlarında kullanılan özel bir yapıştırıcı ile (çimento) kemiğe tutturulur. Alt tarafta ise humerus (üst kol) kemiği kanalının içine yerleştirilen sap kısmı üzerine metal baş yerleştirilir. Bu protezin yapılması için hastanın omuz eklemini saran liflerin (rotator manşet) sağlam olması ve işlev görmesi gerekir  Ters Omuz Protezi Bu protez tipinde de protez parçaları metal ve plastiktir, ancak tersine çevrilmiştir. Metal baş kısmı eklem yuvasına takılır. Humerus kemiğinin üst ucuna ise metal sap üzerine plastik polietilen yuva takılır İleri yaştaki hastalarda omuz liflerinin yırtık olduğu ve işlevsel olmadığı durumlarda protez, omuz etrafındaki kasların gücü ile ekleme hareket ve fonksiyon kazandırır. Ters omuz protezinin tasarım mantığı şu şekildedir; ters omuz protezi ile omuzun yönlenmesi değiştirilir. Normal anatominin ters halidir. Bu şekliyle omuz çalışma mekanizması değiştirilir ve kaslar daha fonksiyonel, avantajlı hale gelir. Hasta kolunu çok daha yükseğe hareket ettirebilir.


Protez Sonrası Dönemde Süreç Nasıl İlerler?


Protez ameliyatı sonrası 2 ila 4 hafta boyunca hastanın omzunu koruması ve desteklemesi için askı takması gerekir.  Dikişler ise işlemden birkaç hafta sonra alınacaktır. O zamana dek yara sudan korunmalı ve tahriş olması önlenmelidir. Dikiş izini bandajlı tutmaya devam etmek enfeksiyon kapmaması açısından önemlidir. Çoğu hasta ameliyattan sonraki 2 hafta içinde yemek yemek ve giyinmek gibi basit aktiviteler gerçekleştirebilir. Ağrı kesici ile hafifleyebilecek düzeyde omuz ağrısı ameliyattan sonraki birkaç haftada yaygındır. Ameliyattan sonra 2 ila 4 hafta boyunca araba kullanmaması tavsiye edilir. Ameliyat sonrası egzersiz özellikle ameliyattan sonra ilk birkaç hafta boyunca evde bakımın kritik bir noktasıdır. Cerrahın önerdiği egzersiz planı fizyoterapist eşliğinde takip edilerek kasları yeniden güçlendirmek gerekir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu