Omuz Problemleri
Omuz Eklemi Omuz, üç ana kemiğe sahip bir top ve yuva eklemidir. Buüç ana kemik, humerus (uzun kol kemiği), klavikula (köprü kemiği) ve skapula (kürek kemiği)’dır. Bu üç ana kemik bir kıkırdak tabakası ile bağlanmaktadır. Glenohumeral eklem, humerus kemiğinin üst kısmından ve kürek kemiğinin dış kenarından oluşmaktadır. Bu eklem omuz eklemi olarak adlandırılır. Bu eklem kol, vücut hareketliliğinde oldukça önemlidir. Omuz, çok yönlü bir hareket alanına sahiptir. Bu nedenle burada oluşacak rahatsızlık yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Omuz problemlerini omuzda sıkışma (impingement), donuk omuz (rotatorcuff), tendon yırtığı olarak alt başlıklarda detaylandırılmaktadır.
Omuz Sıkışma Sendromu (İmpingement) Nedir?
Rotator manşet, humerus ile omzun üst dış kenarı arasındaki sürtünme sonucunda oluşan bir hastalıktır. Bu sürtünme o alanda şişme, daralma yaşanmasına sebep olur. Omuz eklemlerinde omuzda tendon veya bursa sıkışması olması durumunda bu hastalık ortaya çıkar. Bu da ağrı ve tahrişe neden olur.
Bu hastalık için çoğunlukla dinlenme, medikal tedaviler ve fizik tedavi önerilir. Fizik tedavi merkezimizde TENS, sıcak-soğuk uygulaması, ultrason gibi tedavi yöntemleri ile bu süreç uzman fizyoterapistler tarafından yürütülmektedir.
Rotator cuff (donuk omuz) Nedir?
Omuzda ağrı, kol özellikle baş üstüne kaldırıldığında artan ağrı, kolda zayıflama ve gece omuz ağrısı ile kendini gösterir. Bu ağrıların şiddeti arttığında ve ağrılar yaşam kalitenizi etkilediğinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ile görüşmeniz önerilir. Medikal tedavi ve fizik tedavi işe yaramadığında cerrahi operasyon yapılabilir. Subakromiyal dekompresyon isimli bir operasyon ile artroskopi isimli bir cihazla müdahale edilir. Fizik tedavi merkezimizde TENS, sıcak-soğuk uygulaması, ultrason gibi tedavi yöntemleri ile bu süreç uzman fizyoterapistler tarafından yürütülmektedir.
Tendon Yırtığı Nedir?
Tendon, kasları kemiklere bağlayan lifli yumuşak dokulardır. Bazı durumlarda tendonlarda incinme, hasar olabileceği gibi tendonlar kopabilir ya da yırtılabilir. Bu gibi durumlarda tendonu bağlamak için cerrahi operasyon gereklidir. Tendon incinmeleri (esnemeler ve küçük, kısmi yırtıklar), çoğunlukla RICE yöntemiyle (dinlenme, buzlanma, kompresyon ve yükseltme) ve belki de fizik tedaviyle cerrahi olmayan şekilde tedavi edilen yaygın yaralanmalardır. Fizik tedavi merkezimizde TENS, sıcak-soğuk uygulaması, ultrason gibi tedavi yöntemleri ile bu süreç uzman fizyoterapistler tarafından yürütülmektedir.