Nörolojik Rehabilitasyon
Transvers Myelit Nedir?
Omuriliğin bir bölümünün her iki tarafının iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. Burada yaşanan iltihaplanma nörolojik bir bozukluk olarak sinir hücresi liflerini (miyelin) çevreleyen sisteme zarar vermektedir. Bu durumda omurilik sinirlerinin tüm vücut ile iletişiminde aksaklıklar oluşur. Kas zayıflaması, felç, mesane problemleri, bağırsak problemleri gibi sorunların ortaya çıkması muhtemeldir.
Transvers Myelit Belirtileri Nelerdir?
Aniden belde, kollarda ya da bacaklarda oluşan ağrılar, karıncalanma, yanma ya da uyuşma hissi, kol ve bacaklarda zayıflama gibi semptomlarla karşılaşılmaktadır.
Transvers Myelit Tedavisi Nasıldır?
Tedavi süreci öncelikli olarak hastalığın seyrine göre değişmekle birlikte iltihap ve ağrıyı azaltma eğiliminde devam etmektedir. Orta şiddetteki vakalarda kortikosteroidler, steroidler, immünsüpresan gibi ilaç tedavileriyle süreç yürütülür. Transvers myelit rehabilitasyonunda, esneme ve germe egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, yürüme eğitimi, ağrıların azaltılması için elektroterapi uygulamaları, sıcak-soğuk uygulamaları hastanemizde başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
Guillain Barre Sendromu Nedir?
Vücuttaki bağışıklık sisteminin sinirlere (periferik sinir sisteminin bir kısmı) saldırdığı nadir görülen ciddi nörolojik ve otoimmün bir hastalıktır. Oldukça ciddi ve hayati tehlike arz eden, kalıcı hasarlara neden olan bir hastalıktır. Bulaşıcı ve kalıtsal nedenlerle karakterize değildir. Kesin olarak nedeni bilinmemektedir.
Guillain Barre Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Sırtta, ayaklarda ve ellerde başlayan, genellikle kollara ve vücudun üst kısmına yayılan kas güçsüzlüğü ile birlikte duyu veya ağrı önemli belirtilerdir. Özellikle kol, bacak, ayaklarda uyuşma, iğne batması hissi, kas güçsüzlüğü, bu bölgelerde görülen ağrılar sık görülen semptomlarıdır. İlerlemiş vakalarda hareket etme, yürüme, nefes alma ve yutma güçlüğü gibi semptomlar görülebilir.
Guillain Barre Sendromu Tedavisi Nasıldır?
İntravenöz(damar yolu aracılığıyla) immünoglobülinler veya plazmaferez ile hızlı tedavi ve destekleyici bakım ile iyileşme süreci takip edilmektedir. Rehabilitasyon için elektroterapi, sıcak-soğuk uygulamalar, erken dönemde mobilizasyon, yürüme egzersizleri gibi bir süreçle tedavi gerçekleştirilmektedir.