Mamografi
Mamografi (meme ultrasonografi), meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesinde önem arz eden bir görüntüleme yöntemidir.
Kadınlar arasından yaygın bir şekilde yaşanan meme kanseri için bireylerin herhangi bir şikayeti olmasa da özellikle 40 yaşından sonra rutin olarak mamografi çektirmesi önerilmektedir. Mamografi, meme kanseri taramasında kullanılan memelerin röntgen görüntüsüdür. Mamogramlar erken meme kanseri tespitinde anahtar rol oynar ve meme kanseri ölümlerini azaltmaya yardımcı olur.
Bir mamografi sırasında memeleriniz, meme dokusunu yaymak için iki sert yüzey arasında sıkıştırılır. Daha sonra bir röntgen, memelerinizin bilgisayar ekranında görüntülenen ve kanser belirtileri arayan bir doktor tarafından muayene edilen siyah beyaz görüntülerini yakalar.
Mamografi İle meme dokusunun siyah beyaz görüntüleri (mamogramlar) üretilir. Mamogramlar bilgisayar ekranında görünen dijital görüntülerdir. Radyoloji uzmanı bu görüntüleri yorumlar ve raporlar. Rapor doğrultusunda gerekli olan ek tetkikler istenebilir.
Mamografi Hangi Durumlarda Çektirilmelidir?
Rutin önerilen sürenin yanı sıra poliklinikte elle yapılan muayenede ele sertlik geliyorsa, memede kitle, meme ucunda akıntı, ağrı, derinin kalınlaşması, memenin boyut ve şekil olarak farklılaşması gibi durumlarda yaptırılması gerekmektedir