Koroner Arter Hastalığı
Koroner Arter Hastalığı Nedir?
Vücudumuzdaki tüm dokular yaşamını devam ettirebilmek için oksijen ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bu yaşamsal maddelerin vücudumuzun en uç noktalarına kadar taşınması ise kan aracılığı ile olur. Kalbimizin görevi, kanın dolaşım sistemi içerisindeki devridaimini sağlamaktır. Dakikada 60 kez atan bir insanın kalbi vücuduna her dakika yaklaşık 5,5 litre kan pompalar.
Bu da her gün yaklaşık 8 ton kanın vücudumuza pompalanması anlamına gelmektedir. Göğüs kafesinin içinde, göğüs kemiğinin (iman tahtası) arkasında yer alan kalbimiz, büyük oranda kas dokusundan oluşur. Kalbimizin düzgün çalışabilmek için ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin maddelerinden zengin kanı kendisine getiren, yani kalbin kendisini besleyen atardamarlara koroner arterler denir. Koroner arterler, vücudumuzun ana atardamarı olan aortun kalpten çıktıktan sonra verdiği ilk dallardır.
Daha iyi anlaşılması için vücudumuzu bir arabaya benzetecek olursak, kalbimiz o arabanın motorudur ve koroner arterler o motorun yakıt hortumlarıdır. Yakıt hortumlarında tıkanıklık veya darlıklara yol açan damar sertliğine “koroner arter hastalığı” adı verilir. Damar sertliğinin nedeni, koroner arterlerin duvarında yıllar içinde biriken kolesterol içerikli plaklardır. Bu plakların oluşturduğu darlığın ciddiyetine göre bazı hastalarda hiçbir şikayet görülmez iken, darlık ilerledikçe iş yaparken veya emosyonel stres ile beliren ve dinlenmekle geçen göğüs ağrısı ve/veya nefes darlığı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Koroner arter hastalığı olan hastalar hayatlarının ilerleyen döneminde kalp krizi geçirmeye adaydırlar. Kalp krizinin nedeni, koroner arterdeki kolesterol plağının birden yırtılması ve üzerine oturan pıhtı nedeniyle zaten daralmış olan damardaki kan akımın aniden kesilmesidir. Yani koroner arterin (yakıt hortumu) getirdiği kanı (yakıtı) alamayan kalp dokusunun (motorun) kasılması (çalışması) birden bozulur. Kansızlığa sınırlı süre dayanabilen kalp kasına kısa sürede kan akışı tekrar sağlanamaz ise etkilen alandaki kas dokusu geri dönüşsüz biçimde ölmeye başlar. Koroner arterdeki tıkanıklık aorta ne kadar yakın ise (çok büyük bir kalp dokusu kan alamayacağı için), hayati tehlikeye yol açma ihtimali o kadar yüksektir. Bu durumu gözünüzde şu şekilde canlandırabilirsiniz. Eğer koroner arter sistemini barajdan şehre su taşıyan borulara benzetecek olursak, barajdan çıkan ana boru mahallelere dağıldıkça dallanarak ve çapı azalarak evlerimize kadar su taşır. Apartmanımıza su getiren borudaki bir tıkanıklık sadece bizim apartmandaki evlere su akışını keserken, barajdan çıkan ana borudaki bir tıkanıklık tüm şehri susuz bırakacak ve kaos çıkacaktır. Kalbinizin Sesine Kulak Verin Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümler tüm dünyada halen birinci sırada yer almaktadır. Kalbinizin sesine kulak verin, şikayetlerinizi görmezden gelmeyin. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile; Ailenizde erken yaşta sebebi bilinmeyen ani ölüm varsa, Kan bağı olan yakınlarınızda koroner arter hastalığı varsa, İnsülin kullanmanızı gerektirecek kadar yüksek seyreden şeker hastalığınız varsa, Kolesterol yüksekliğiniz varsa, Sigara kullanıyorsanız, İnme veya kısmi felç geçirdiyseniz, Bacak atardamar hastalığınız varsa, koroner arter hastalığı açısından siz de risk altında olabilirsiniz.
En kısa sürede kardiyoloğunuza başvurun. Yarın çok geç olabilir.
Koroner Arter Hastalığında Tedavi Şekline Nasıl Karar Veriliyor?
Hastanemizde, sizin durumunuzdaki hastalara ileri tanı ve tedavi aşamasında karar verirken yardımcı olmak üzere bir kurul oluşturulmuştur. “Yücelen Hastaneleri Kalp Takımı” olarak adlandırılan bu kurulda kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, anestezi, dahiliye, göğüs ve zaman zaman nöroloji uzmanları yer almaktadır. Hastalığa değil hastaya odaklı yaklaşım ile, kurula getirilen hastaları tüm yönleri ile değerlendiren Kalp Takımı, ulusal ve uluslararası kılavuzların ışığında hastaları için en uygun ve en fazla yarar göreceği tedavi yöntemini ortak kararla hastaya sunar. Bu şekilde, hastanın kendi tedavisi ile ilgili vereceği karara yardımcı olmayı amaçlar.
Kalp Takımı Tedavi Yönteminin Hasta İçin En Uygun Olduğuna Nasıl Karar Veriyor?
Kalp takımı üyeleri, koroner arter hastalığı olan bir hastaya önerilecek tedavi yöntemini belirlerken aşağıdaki parametrelere göre karar verir: Hastanın şikayeti, Hastanın varsa ek tıbbi sorunları, Ameliyat harici başka bir yöntemle giderilmesi mümkün olmayan ek kalp sorunlarının varlığı, Kalbin kasılma gücü, Ameliyat veya girişimin oluşturacağı hayati riskin yüksekliği, Koroner arterlerdeki darlıkların yerleri ve sayısı, Koroner anatominin komplekslik derecesi, Hastanın beklenen yaşam süresi, Yapılacak girişimin başarı ihtimali ve komplikasyon riski, Yapılacak olan işlemle hastanın tüm koroner darlıklarına müdahale edilip edilemeyeceği.