Koah
KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI) KOAH nedir?
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Akciğerlerdeki hava yollarının daralması ile nefes almayı zorlaştıran bir hastalıktır.
KOAH Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğerler ve hava yolları hasar gördüğünde ve iltihaplandığında ortaya çıkar. Genellikle sigara dumanı gibi zararlı maddelere uzun süreli maruz kalma ile ilişkilendirilir.
KOAH Risk Faktörleri Nelerdir?
Sigara içmek Sigara içmek KOAH'ın ana nedenidir ve her 10 vakanın yaklaşık 9'undan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Dumandaki zararlı kimyasallar, akciğerlerin ve hava yollarının kaplamasına zarar verebilir. Sigarayı bırakmak, KOAH'ın kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar ayrıca başkalarının sigara dumanına maruz kalmanın (pasif içicilik) KOAH riskinizi artırabileceğini düşündürmektedir. İşyerinde duman ve toz İşyerinde belirli toz ve kimyasal türlerine maruz kalmak akciğerlere zarar verebilir ve KOAH riskinizi artırabilir. KOAH ile bağlantılı olan maddeler şunları içerir: Kadmiyum tozu ve dumanı Tahıl ve un tozu Silis tozu Kaynak dumanı İzosiyanatlar Kömür tozu İş yerinde toz veya duman soluduğunuzda ve sigara içtiğinizde KOAH riski daha da artar.
Hava kirliliği Uzun süre hava kirliliğine maruz kalmak akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir ve bazı araştırmalar bunun KOAH riskinizi artırabileceğini öne sürüyor. Ancak şu anda hava kirliliği ile KOAH arasındaki bağlantı kesin değil ve araştırmalar devam ediyor. Genetik Sigara içiyorsanız ve bu hastalığa sahip yakın bir akrabanız varsa, KOAH geliştirme olasılığınız daha yüksektir, bu da bazı insanların genlerinin onları duruma karşı daha savunmasız hale getirebileceğini düşündürür. KOAH'lı 100 kişiden yaklaşık 1'inde, alfa-1-antitripsin eksikliği adı verilen durumu geliştirmeye genetik bir eğilim vardır. Alfa-1-antitripsin, ciğerleri koruyan bir maddedir. Onsuz, akciğerler hasara karşı daha savunmasızdır. Alfa-1-antitripsin eksikliği olan kişiler, özellikle sigara içiyorlarsa, genellikle daha genç yaşta KOAH geliştirirler.
KOAH Belirtileri Nelerdir?
En yaygın belirtileri balgam ve öksürüktür. Hafif evrelerde aralıklı öksürük görülür. İlerleyen evrelerde gün boyu öksürük gözlemlenebilir. Balgam artışı KOAH belirtisi olabileceği gibi bronşitle alakalı da olabilir. Erken evrelerde hastalar nefes darlığı sadece yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite sırasında olduğundan genelde hastalar tarafından fark edilmez. Orta evrede öksürük ve balgam belirgindir. Son evrede diğer evrelere göre fazla şiddetli belirtiler görülür. Dudak, dil ve parmak uçlarında morarma, çarpıntı, zayıflama, kabızlık, cinsel isteksizlik, karın şişliği, şiddetli baş ağrısı, terleme, uykusuzluk, Unutkanlık, Asabiyet,Ellerde titreme ve uyuşma hissi, Boyun damarlarında belirginleşme, Bacaklarda ödem olarak görülebilir.
KOAH’ta Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
KOAH erken tanının çok önemli olduğu bir hastalıktır vermiş, olduğu hasar iyileştirilemez ancak tedaviyle beraber vereceği rahatsızlıklar ciddi ölçüde azalır. Sigara içen kişiler için tedavinin en önemli kısmı sigarayı bırakmaktır. Evde ve işte tütün dumanı ve diğer hava kirleticilerinden kaçınması da tavsiye edilir. İlaç tedavisi: Öksürme veya hırıltı gibi belirtiler ilaçla tedavi edilebilir. Pulmoner rehabilitasyon: yaşam kalitenizi artırmak için KOAH semptomlarınızı nasıl yöneteceğinizi öğreten kişiselleştirilmiş bir tedavi programıdır. Planlar, daha iyi nefes almayı, enerjinizi nasıl koruyacağınızı ve sizin için ne tür yiyecek ve egzersizlerin doğru olduğunu öğrenmeyi içerebilir.
Akciğer enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisi: Akciğer enfeksiyonları, KOAH'lı kişilerde ciddi sorunlara neden olabilir. Grip ve pnömoni aşıları gibi bazı aşılar özellikle KOAH'lı kişiler için önemlidir. Aşı önerileri hakkında daha fazla bilgi edinin. Solunum yolu enfeksiyonları uygunsa antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Ek oksijen: Kandaki oksijen seviyeleri düşükse taşınabilir bir oksijen tankına ihtiyaç duyulabilir.