Kemik Yoğunluğu Ölçümü
Kemik yoğunluğu ölçümü(kemik dansitometresi), özellikle kemik erimesi gibi hastalıkların teşhisinde kullanılan tıbbi görüntüleme yöntemlerinden biridir.
Testin amacı, kemiklerin yoğunluğunu yani mineral miktarını belirlemektir. Kemiklerde mineral eksikliği veya mineral kaybı pek çok hastalığa neden olabilir. Bu hastalıkların başında ise kemik erimesi gelir.
Kemik erimesi, başta 50 yaş üstü kadınlar ve erkekler olmak üzere pek çok kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Kemik erimesinin mümkün olduğu kadar erken dönemde tespit edilmesi tedavide önem taşımaktadır.
Kemiklerin erimesi, kırık ve çatlak gibi olumsuz durumların yaşanma riskini arttırır. Bu nedenle kemik erimesinin erken dönemde belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Kemik ölçümü çok az miktarda röntgen ışını kullanarak osteoporozun (kemik erimesi) teşhisini sağlar.
Osteoporoz kemikleri yavaş yavaş zayıflatan, kemik kırılganlığına yol açan bir hastalıktır. Omurga, el bileği ve kalça kırıklarına neden olur. Kemiklerdeki zayıflama bazen yaşlanmaya bazen diğer risk faktörlerine bağlıdır.
Osteoporoz “sessiz hastalık” olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni önemli miktarda kemik kütlesi kaybolana kadar kemik erimesinin herhangi bir belirti vermemesidir. Kemik ölçümü taraması ile erken yaşta kemik dokusundaki erime tespit edilebilir. Bu sayede Doktorlar kemik dokusunun çoğu kaybolmadan doğru ilaçlarla kemik erimesini yavaşlatır ve hatta durdurulmasını mümkün kılar. Alt omurganın ve kalçanın görüntüleri kemik erimesi taramasında en çok kullanılan görüntülerdir.
Kemik yoğunluğu ölçümü yapılması hangi durumlarda tavsiye edilir?
Menopoz Ailede kemik erimesi öyküsü şeker hastalığı öyküsü Sigara öyküsü Sık yaşanan kemik kırıkları İdrar incelemelerinde aşırı kollajen artışları gösteren ve yüksek dozda kemik içeriği değişimine uğrayanlar