✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Kardiyolojide Tanı Ve Tedavi Yöntemleri
Doğru tanı yöntemi doğru tedavi yöntemini beraberinde getirir. Bu yüzden hastalığın tedavi edilmesi için doğru yöntemlerin kullanılması en önemli kısımdır. Hastanemizin kardiyoloji polikliniğimizde uygulanan tanı yöntemleri şikayetlere göre kan testi, EKG, EKO, Holter EKG, holter tansiyon, EFOR testi, hem tanı hem tedavi yöntemi olarak koroner anjiyografi, peruktan koroner girişimler (PTCA, stent), kardiak kateterizasyon ve geçici ve kalıcı kalp pili (pacemaker) yöntemleridir.
EKG Bu tanı yöntemi kalp ritmi bozukluğu başta olmak üzere birçok kalp hastalığını teşhis etmek için kullanılan bir yöntemdir. Hasta yatar pozisyona alınarak al ve ayak bileklerine mandallar takılır ve göğüs, kol ve bacak bölgesine EKG cihazına bağlı kablolu elektrotlar yapıştırılır. Böylece hastanın kalp atış sayısı ve ritmi ölçülür ve daha sonrasında veri EKG cihazından alınır. EKO Diğer adıyla ekokardiyografi, radyasyon içeren bir uygulama olmaması dolayısıyla rahatlıkla kullanılan ve ultrasonografik bir tanı yöntemi olan EKO uygulamasında hasta öncelikle sol tarafına doğru yatırılır. Hastanın göğüs kafesine jel sürülür ve kalp bölgesinde EKO başlığı dolaştırılır.
Holter EKG Kalp atışlarında düzensizlik ve aritmiyi bulmak için uygulanan bu tanı yöntemi 24 saat süren bir yöntemdir. Kayıt cihazına bağlı elektrotlar vücuda yapıştırılır ve 24 saat boyunca kalp atışını ölçer. Holter Tansiyon Hipertansiyonu ve hipotansiyonu ölçmek için uygulanan bu tanı yöntemi 24 saat sürmektedir. Hastanın günlük yaşamında günlük aktivitelerini sürdürürken tansiyonunu ölçen ve kayıt altına alan taşınabilir elektronik cihaz kola sarılır ve 24 saat boyunca hasta ile birlikte kalır. EFOR Testi Bu tanı yönteminde hasta koşu bandı gibi bir cihaza çıplak ayakla ve üstsüz bir şekilde çıkarılır. Göğüs bölgesine EFOR cihazına kablolarla bağlı olan elektrotlar takılır. Kalp atış ve ritim ölçümü cihaza bağlı ekrandan takip edilir. Her üç dakikada bir bandın önü daha da yükselerek yokuş tip bir zemin sağlanır. Hasta yorulduğunu hissederse sonlandırılabilir.
Kişiden kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte 10 – 30 dakika arasında sürebilir. Kardiak Kateterizasyon Tanı yöntemlerinden biri olan ve kalp kateterizasyonu olarak da bilinen bu uygulama damara kontrast madde vererek görüntüleme kayıtları tutmaktır. Uygulamadan önce hasta 4 – 12 saaat aç kalmalıdır.
Kasık ya da koldan yapılacak işlemden önce bu bölgeler uyuşturulur ve bölgedeki damara kanül yerleştirilir. Kateter yani ince boru kalp boşluklarına ulaştırılır ve basınç kaydı yapılır. Kontrast madde yani bir tür tıbbi boya maddesi verilerek arterler görüntülenir ve film kaydı yapılır. Bu yöntemle, hastadaki kalp sorunları teşhis edilir. Koroner Anjiyografi Hem tanı hem tedavi yöntemi olan bu uygulama, tedavi için koldan tel yordamıyla girilerek tıkanık olan damarın açılması hedeflenir. Ayrıca tanı yöntemi olarak, damar tıkanıklığı kontrol edilip daha ciddi bir tedavi gerekmesi durumu ya da başka bir hastalık olup olmadığı kontrol edilir. Balon Anjiyoplasti Oldukça başarılı bir tedavi yöntemi olan koroner anjiyo sonrası açılan damarlarda balon şişirilir. Bu balon tıkanıklığa sebep olan plakları duvarlara doğru iter ve kan akımı sağlanır. Lokal anestezi altında hasta uyanıkken yapılır. Uygulamadan sonra hastanede bir gün yatış gerekebilir.
Koroner Stent Balon şişirilen damarda yeterli açıklık sağlanamadıysa ve kan akışında hala zorluk yaşanıyorsa stent uygulaması yapılır. Balon şişirilen damarda daralan bölgeye göre stent gerekebilir. Stent, çelik bir tel kafes gibi düşünülebilir ve şişirilen balonun üzerine yerleştirilir. Tıkanıklığın tekrarlanması durumunda balon ve stent uygulaması tekrar yapılabilmektedir. Genellikle hasta uygulamadan sonra yoğun bakıma alınır ve ortalama iki gün yatış gerektiren bir uygulamadır. Geçici ve Kalıcı Kalp Pilleri Geçici kalp pilleri aritmi tedavisi, taşikardi, kalp krizi ve kalp ameliyatı sonrasında komplike durumları önlemek amacıyla takılır. Kalıcı kalp pili takılması gereken durumlarda kalıcı pil takılana kadar kullanılabilir.
Büyük bir jeneratöre sahiptir ve kalbe kablolar ile bağlıdır. Vücut dışında yer alır. Kateter laboratuvarında hastaya takılacak olan pil için kasık ya da kol bölgesinden damar yoluyla kablo kalbe götürülür ve bataryaya bağlanır. Kalıcı ritim bozukluklarında kalıcı kalp pili uygulaması yapılır. Hasta hangi kolunu daha fazla kullanıyorsa pil zıttı tarafa takılır. Genellikle lokal anestezi ile yapılır.
Kateter laboratuvarına alınan hasta damardan ilaçlarla uyutulur ve lokal anesteziyle kablolar toplardamar sayesinde kalbe ilerletilir ve kalp pili bataryası kasların altında açılmış olan cebe yerleştirilir. Kalp yetmezliğinde de uygulanan bu yöntem için daha gelişmiş (ICD ve CTR-D) kalp pilleri de kullanılmaktadır.