✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Karaciğer Hastalıkları
Karaciğer yaşam fonksiyonlarını düzenleyen ve kendini yenileyebilen bir organ olarak vücudumuza protein sentezler, karbonhidrat ve yağları depolar, üre, kan pıhtılaştırıcılar, enzimler ve safra üretir, vücuda zararlı maddeleri, ilaçları ve alkolü vücuttan uzaklaştırır.
Bu yüzden karaciğer bir temizleme filtresi olarak bizim için çok önemlidir.
Karaciğer Hastalıkları Nelerdir?
Karaciğer hastalıklarının çeşitleri hepatit, yağlanma, siroz ve karaciğer kanseridir. Hepatit,en yaygın karaciğer hastalıklarından biridir ve karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatit A, B, C, D ve E olarak bilinen beş hepatit türü vardır. Kan, cinsel temas ve kirli su yoluyla yayılabilir. Hepatit A sarılık olarak bilinen türdür ve bazen belirti göstermeyebilir. Hepatit B halsizlik, gözde sararma, ateş, ishal, kusma ve dışkıda ve idrarda değişiklik olarak belirti gösterebilir. Hepatit B ve C kronikleşebilir ve kanser ve siroza yol açabilmektedir. Hepatit D nadir görülen ve Hepatit E kötü içme sularından kaynaklanan hastalıklardır. Karaciğer yağlanması alkol kullanımına bağlı olabilir. Erken müdahalenin önemli olduğu bu hastalık AST ve ALT değerlerine bakılarak ultrasonla inceleme yapılarak teşhis edilmektedir.Yorulma, iştahsızlık, göğüs ve karında ağrı, arılık ve bulantı olarak belirtileri ortaya çıkabilir. Siroz, karaciğerde zarara sebebiyet veren hepatit B, C, D ve yağlanmanın karaciğerin işlevlerini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkar. Karaciğer küçülmesine sebep olduğu için karaciğer yetmezliği olarak da adlandırılabilir. Kaşıntı, sarılık, ödem, iştahsızlık ve bulantı kanserin belirtileri arasındadır. Karaciğer kanseri, en sık rastlanan kanser türlerindendir. Hepatit B, C, siroz, alkol tüketimi ve karaciğer yağlanması kanseri tetikleyebilmektedir. Ciltte ve gözde sararmalar, karında şişkinlik, sırta vuran ağrı ve bulantı, kanserin belirtileri arasındadır. Karaciğer Hastalıklarının Tedavileri Nelerdir? Karaciğer hastalıklarının tümünde, özellikle beslenmeyle düzenlenebilecek ve tedavi edilebilecek olan ve henüz ileri seviyeye ulaşmamış hastalıklarda, diyet ve beslenme önemli yer tutmaktadır.
Alkol ve sigara tüketimini azaltmak ya da kesmek de buna dahildir ve önemi büyüktür. Bazı karaciğer hastalıkları kanseri tetikleyebilecek nitelikte olduğundan teşhis sonrasında ivedi ve doğru tedavi oldukça önemlidir. Hepatit tedavileri hepatitin türüne göre değişiklik göstermektedir. Hepatit A virüsü tedavisi olmayan ama önleyici aşısı olan bir virüstür. Bu aşı çocukluk döneminde yapılır ve hamileler için uygun değildir. Hepatit B için çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanır fakat hastalık ilerlerse karaciğer nakliyle de tedavi edilmesi gerekebilir. Hepatit C erken teşhisinde tedavi şansı yüksek bir hastalıktır. Akut dönemde tanı konulan hepatit C için interferon ilaçları kullanılır. Karaciğer yağlanması için doğru bir diyet uygulanabilir, akdeniz diyeti ve egzersiz yağlanmaya iyi gelen ilk tedavi yöntemleridir. Kilo almaya özen gösterilmeli de doğal besinler tüketilmelidir.
Siroz hastalığında alkol tüketimi kesinlikle sonlandırılmalı ve beslenmeye dikkat edilmelidir. İleri boyuttaki siroza karaciğer nakli gerekir. Karaciğer kanserinde karaciğerin kanserli bölümü cerrahiyle alınabilir ya da karaciğer nakli yapılabilir. Cerrahi operasyon yapılamayan hastalara kemoterapi, radyoterapi, ablasyon ya da nükleer tıp uygulanabilir. Dahiliye uzmanımız muayeneden sonra en uygun tedavi yöntemini belirleyecek ve diyet gereken durumlarda diyetisyenimizle irtibata geçerek size diyet ve egzersiz programı uygulayarak yardımcı olacaktır.