top of page

Karın ve Kasık Fıtığı

Hastanemiz genel cerrahi polikliniğinin ilgilendiği ve hastalarımızın bizi ziyaret etme sebeplerinden olan fıtık hastalığı göbek ve kasık bölgesinde bulunan fıtıklar olarak karşımıza çıkabilmektedir.


Göbek Fıtıkları Bağırsak ve yağ dokularının göbek deliğine yakın bir bölgeden kasların arasından dışarıya doğru çıkmasına göbek fıtığı adı verilir. Bebeklerde yaygın olarak görülebilen bu hastalık zararsızdır ve kendiliğinden geçebilmektedir. Yetişkinlerde görülmesi durumunda cerrahi müdahale gerektirir. Fıtığın sebepleri kronik kabızlık, karın ameliyatı geçirmiş olmak, karın kasları bölgesine baskı ve baskıya sebebiyet veren fazla kilo, gebelik ve ağır sporlar olabilir. Göbek fıtığının büyüklüğüne bağlı olarak fıtık boğulması denen olay sık görülmemekle birlikte yaşanabilir. Boğulmuş fıtık, ateş, kızarıklık, mide bulantısı ve kusmaya sebebiyet verebilir ve kan dolaşımı sorunlarına neden olabilir. 


Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?


Bebeklerde göbek fıtığı belirtileri bebek ağladığında göbek deliğinin dışa doğru çıkması, yetişkinlerde belirtileri ise kalıcı ve ağrılı bir şişlik olarak kendini gösterebilir. Göbek Fıtığı Tanısı ve Tedavisi Göbek fıtığı bir fizik muayenede kolaylıkla tespit edilebilir. Daha net bir teşhis için ultrason ve röntgen teknikleriyle görüntülemelere başvurulabilir. Tanı konduktan sonra tedavi planlaması bebeklerde fıtığı geri itme şeklinde olabilir. Yetişkinlerde göbek fıtığı tedavisi olarak gelişebilecek sorunları önlemek için ameliyat önerilmektedir. Göbek deliğinin yanı kesi ile açılarak fıtık karın boşluğuna itilir ve fıtığa bağlı olarak yamalarla takviye de yapılabilir. Kasık Fıtıkları Yaygın bir fıtık türü olan kasık fıtığı bağırsakların bir bölümünün ya da karın zarından dışarıya çıkarak cilt altından çıkmasıdır. Karın iç bölgesi ve kasık bölgesi arasındaki dokuların zayıflamasından kaynaklanır. Hapşırma, öksürme ve ıkınma hallerinde gözle görülebilir hale gelir. Erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görülen bir hastalıktır. Kasık fıtığı bireylerin hareketini kısıtlayabilmektedir. Geçirilmiş bazı cerrahiler, karın duvarında zayıflık, karın basıncında artış, ileri yaş, ağır fiziksel aktivite, kabızlık ve hamilelik kasık fıtığına sebep olabilen faktörlerdendir. Göbek fıtığına benzer şekilde tedavi edilmemesi durumunda fıtık boğulması yaşanabilir.


Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?


Kasık fıtığı başka şikayetleri de beraberinde getirebilir. Hastalığın belirtileri fıtık bölgesinde şişlik, kızarma, morarma ve gaz, bulantı, kusma, iştahsızlık ve ateş olarak kendini gösterebilmektedir. Kasık Fıtığı Tanısı ve Tedavisi Kasık fıtığı tanısı için öncelikle doktor fiziki muayenesi uygulandıktan sonra daha detaylı inceleme için görüntüleme teknikleri yani ultrason yapılabilir. Kasık fıtığı yetişkinlerde ve çocuklarda ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Cerrahi operasyonda sıkışmış organ parçası fıtık kesesinden çıkartılır. Fıtık küçükse lokal, daha ciddi boyuttaysa genel anesteziyle ameliyat yapılabilir. Fıtığın ve hastanın durumuna göre açık ya da kapalı yani laparoskopik cerrahi uygulanabilir. Ameliyat sonrasında vücudu ve kasık bölgesini zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Genel cerrahi uzmanımız muayeneden sonra hastalığı teşhis edecek ve size en uygun tedavi yöntemini belirleyerek yardımcı olacaktır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu