✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Kanal Tedavisi (Endodonti)
Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?
Kanal tedavisi ( endodonti), diş içerisinde bulunan sinirin kendisini yenileyemeyecek derecede hasar görmesi halinde uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Kanal Tedavisi(Endodonti) Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş çürüğüne dolgu ile müdahalenin yetersiz kaldığı durumlarda, iltihaplanma varsa, diş çürüğü ilerlediyse, acılı ve ağrılı bir durumda ise dişe kanal tedavisi uygulanır.
Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?
Kişinin kanal tedavisine ihtiyacı olduğunu gösterebilecek bazı belirtiler şunlardır; Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı Sıcak veya soğuğa hassasiyet (ağrı) Diş renginin kararması
Yakındaki diş etlerinde şişme ve hassasiyet Tedavi yapılabilmesi için bakterilerden kaynaklı ve hafif ağrı ile sinyal veren ya da hiç ağrı yapmayan bu çürükler sadece dolguyla tedavi edilebiliyor. Eğer tedavi edilmezse bakteriler dişin özüne İlerleyerek iltihaplanmaya neden olur ve bu durumda kanal tedavisi uygulanması gerekiyor. Hiç çürük olmadan da bazı nedenler diş iltihaplanması ile sonuçlanabilir. Travmaya maruz kalma(şiddetli çarpma), dişin dolaşımını keser ve böylelikle diş beslenemediğinden zamanla canlılığını kaybediyor. Diş sıkma-gıcırdatma, yüksek yapılan dolgular ve restorasyonlar da kronik travma nedenleri arasında yer alıyor ve iltihaplanmaya neden olabiliyor. Aynı zamanda uzun süre tedavi edilmeyen periodontal (diş eti ve çevresi) hastalıkları da dişin iltihaplanmasında etken faktörler arasındadır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi, duruma göre birden fazla seans gerektirecek çeşitli adımlardan oluşur.
Bu adımlar şunlardır: Önce, ön dişin arka tarafında veya azı ya da küçük azı dişlerinin kuronunda bir delik açılır. Hastalıklı pulpa çıkarıldıktan sonra (pulpektomi) pulpa boşluğu ve kök kanalları temizlenir, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilir. Seanslar arasında dişi korumak için kuronda açılan deliğe geçici dolgu yapılır. Daha sonra geçici dolgu çıkarılır ve pulpa boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulur. Gutta percha (Güta Perka) adı verilen konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanalların her birine sokulur ve genellikle simanla (yapışkanla) yerine yapıştırılır. Son adımda, doğal görünüşünü ve şeklini eski hale getirmek için dişin üzerine kuron kaplanır. Diş kırılmış ise, kuronu yerleştirmeden önce dişi onarmak için post uygulaması gerekebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra, hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli konular bulunmaktadır; Kanal tedavisi herhangi bir sebepten dolayı ikinci veya üçüncü seansa sarktıysa, tedavi edilecek olan dişin tedavi bitimine kadar tedavi gören dişini daha az kullanması gerekmektedir. Kanal tedavisi yapılan dişin işlemleri tamamıyla bitmiş olsa bile 1-2 saat kesinlikle herhangi bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. Dişinize kanal tedavisi yapıldıktan 3-4 gün geçinceye kadar kesinlikle sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulması gerekir. Tedaviden sonraki süreçte her gün düzenli olarak diş fırçalanmalıdır. Diş hekimi tarafından diş ipi veya gargara verildiyse kullanılması gereklidir.