✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Kan Hastalıkları
Kan Hastalıkları Nelerdir?
Kan hastalıkları arasında anemi, trombosit eksikliği, hemofili, lenfoma ve lösemi bulunmaktadır. Anemi, halk arasında çok duyduğumuz ve “kansızlık” diye bildiğimiz hastalıktır. Genellikle doğumsal veya yetişkinlikte ya da ergenlikte ortaya çıkan bir kan hastalığı olarak bireyin yaşam fonksiyonlarını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir. Anemiye folik asit, B12 ve demir eksikliği sebep olmaktadır. Doğumsal temelli anemi akdeniz anemisi olarak bilinir ve genetik etkenlere bağlı olarak gelişir. Orak hücreli anemi, aplastik anemi, hemolitik anemi, pernisiyöz anemi ve megaloblastik anemi olarak çeşitleri vardır. Anemi belirtileri günlük hayatımızda çok duyduğumuz şikayetlerle benzerlik göstermektedir. Halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı, göz kararması, unutkanlık, saç dökülmesi, yüzde, gözde ve tırnaklarda solgunluk, dudak çatlakları ve odaklanma bozukluğu aneminin belirtileri arasındadır. Lösemi, halk arasında “kan kanseri” olarak bilinir ve oldukça ciddi bir kan hastalığıdır. Kan yapımı görevini gören kan hücrelerinin kanserleşmesi sonucunda ortaya çıkar.
Akut lösemi ve kronik lösemi olarak en yaygın iki türü vardır. Akut lösemi daha ciddi boyutları olan türdür, kemik iliklerinin anormal hücrelerle dolması sonucu vücudun kan üretememesidir. Lösemi belirtileri gece terlemesi, sık enfeksiyon kapma, eklemlerde ve kemiklerde ağrı, ciltte kolaylıkla oluşan kanamalar, yorgunluk, ateş ve lenf nodlarının büyümesi ile seyredebilir. Lenfoma, “lenf kanseri” olarak bilinen ve savunma hücrelerimiz olan lenfositlerin anormalleşmesinden kaynaklanan hastalıktır. Sık görüldüğü kısım lenf bezleridir. Bilinen belirtileri lenf bezlerinin büyümesi, çoğalması, ateş, öksürük, solunum sorunları ve kilo kaybıdır. Trombosit eksikliği yani trombositopeni, kemik iliği hasarı ya da trombosit hormonlarının sayısının ve işlevinin azalmasından kaynaklanmaktadır. Kol ve bacaklarda kırmızılık ve morluk, diş eti kanamaları, burun kanamaları belirtileri arasındadır. Bütün kan hastalıkları birbirini tetikleyip birbirlerinin sebebi ve sonucu olabilmektedir.
Kan Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Polikliniğimizde kan hastalıkları yani hematolojik hastalıklar, fizik muayene, tam kan sayımı, kemik iliği biyopsisi, periferik yayma ve hemoglobin alt tipleri analizi ile teşhis edilmektedir.
Kan Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilebilir?
Akut lösemi ciddi bir lösemi türüdür ve kesin tedavi gerektirir. Löseminin bu türü için ilik nakli yani kök hücre tedavileri ya da ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Kronik lösemi tedavisi löseminin tipine bağlı olup bazı kronik lösemi hastalıkları için kök hücre tedavisi uygulanır. Aneminin türüne bağlı olarak tedavi şekilleri değişiklik gösterebilir. Vitamin takviyesi anemi için önemli bir yöntemdir ve hap ya da enjeksiyon yoluyla yapılabilir.
Eğer anemi ileri boyuttaysa kan ya da kök hücre nakliyle tedavi edilmektedir. Düzenli bir diyet gerektiren başlangıç seviyesindeki anemiler için diyet tedavisi ve kontrolü de sağlanabilir. Hafif trombositopeninin tedavi gerektirmeyen durumları olabilir fakat ciddi kanama görülürse ilaç tedavisi ya da kan nakli gerekebilmektedir. Lenfoma tedavisi için önerilen tedavi yöntemi kemoterapidir. Dahiliye uzmanlarımız teşhis yöntemlerini uyguladıktan sonra en uygun tedavi yöntemine karar vererek size yardımcı olacaklardır.