top of page

Kalp Yetmezliği

Hastanemiz kardiyoloji polikliniğinin ilgilendiği diğer bir hastalık olarak kalp yetmezliği, kalbin fonksiyonlarını bozar ve bireyin yaşamını etkiler.


Kalp Yetmezliği Nedir?


Bazı durumlar sonucunda kalbin yeterli kanı pompalayamaması ve normalden fazla yorulması nedeniyle kalp yetmezliği oluşur. Bu bozulma sonucunda akciğerlerde sıvı birikebilir. Kalp bozulan bu durumu düzeltmek amacıyla, genişlemeye ve büyümeye başlayabilir. Kalbin çalışma şeklindeki sorun nedeniyle doku ve organlarda da kalıcı hasar meydana gelebilir. Kalp yetmezliği kronik bir hastalık da olabilir ve kalp yetmezliği hastalarının çoğunluğunu oluşturur. Ciddi bir hastalık türü olan kalp yetmezliği her ne kadar erkeklerde daha sık görülse de kadınlardaki ölüm oranı daha yüksek olabilmektedir.


Kalp Yetmezliği Belirtileri Kalp yetmezliğinin belirtileri hastalığın ilerlemesine bağlı olarak şiddetlenmektedir. Bu belirtileri fark etmek ve fazla ilerlemeden tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Sıklıkla görülen kalp yetmezliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Nefes darlığı Halsizlik, erken yorulma İştah kaybı Mide bulantısı Ödem Baş dönmesi Çarpıntı Öksürük ve pembe ya da beyaz renkli balgam Geceleri sık idrara çıkma Sürekli uyku hali.


Kalp Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?


Yetersiz kan pompalanmasının sebebi kalp kasındaki güçsüzlükten veya kalp kasının normal gevşeyememesinden kaynaklı olabilmektedir. Kalp yetmezliğinin en büyük kaynakları hipertansiyon, diyabettir. Bazı kalp ve kalp kapak hastalıkları da bu duruma sebebiyet verebilmektedir. Hastalıklardan kaynaklı olarak kalbin zayıflaması ya da zarar görmesiyle kalp yetmezliği ortaya çıkar.


Genetik faktörler ve koroner arter de hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir yere sahiptir, eğer ailede bu hastalık varsa sizde de olma riski yüksektir. Kalp Yetmezliği Tanısı Hastanın belirtiler sonucunda doktora başvurması gerekir ve hastanın şikayetleri dinlendikten sonra fiziki muayene yapılır. Elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi (EKO), kalp grafisi, sintigrafi, anjiyografi,  kalp MR’ı ve holter gibi teknolojik yöntemler kullanılarak tanı koyulabilmektedir. Bu tetkikler sonucunda belirtilerin kalp yetmezliğinden olup olmadığı değerlendirilir. Tanı koyulduktan hemen sonra tedaviye başlanması gerekmektedir. Kalp Yetmezliği Tedavisi Tedavi başlangıcı olarak öncelikle doku hasarının durdurulması ve hastanın günlük yaşamındaki olumsuz belirtilerin ortadan kaldırılması amaçlanır. Hasta tuz ve sıvı tüketimine dikkat etmeli, beslenme şeklini ve yaşam tarzını düzenlemelidir. Kalp yetmezliğinde hastalığın evresine bağlı olarak bir tedavi yöntemi uygulanır. İlaç tedavisi uygun görülen hastalar genelde birden fazla ilaç kullanmak durumunda kalabilir. İlaçların doğru dozda kullanılması gerekir. Ritim veya kapak sorunlarına bağlıysa ve damar tıkanıklığına sebep olmuşsa öncelikle bu hastalıklar anjiyografi, stent, kalp kapağı operasyonu ve bypass gibi cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.


Gerekli durumlarda ritim sorununu düzelten veya kalbin daha etkili çalışmasında etkili olan piller takılabilmektedir. Son evrede ise kalp nakline başvurulmaktadır. Kardiyoloji uzmanımız gerektiği durumlarda hastalıkla ilgili diğer birimlerle işbirliği içerisinde olup doğru tanıdan sonra size en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu