✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Kalp Ritim Bozuklukları
Hastanemiz kardiyoloji polikliniğinin ilgilendiği hastalıklardan biri olan kalp ritim bozuklukları, vücudumuza kan pompalayan ve en önemli organlarımızdan biri olan kalbin düzgün çalışmaması durumunda oluşur ve bireyin yaşam fonksiyonlarını etkiler.
Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?
Aritmi olarak da adlandırılan kalp ritim bozukluğu, belirli bir düzende çalışan kalbin çeşitli nedenlerle normalden farklı çalışması durumudur. Bu durumlarda kalp çok hızlı (taşikardi), çok yavaş (bradikardi) veya duraklayarak düzensiz bir şekilde çalışabilir. Ritim bozuklukları çoğunlukla iyi tedavi edilebilen zararsız olsa da ölümcül de olabilir. Kalp ritim bozuklukları kalp atımının düzensizleşmesine ve hızının etkilenme şekline bağlı olarak farklı türlere ayrılır: Taşikardi En yaygın ritim bozukluklarından biri olan taşikardi, kalp hızının dakikada 100’ün üzerinde olması durumudur. Taşikardi hastaları genelde kısa süreli çarpıntılar yaşasa da, kalbin fazla hızlı çalıştığı zamanlarda tansiyon düşmesi, bayılma ya da nefes darlığı görülebilir.
Sinüs taşikardi Sinüs taşikardisi, heyecan, stres, fiziksel aktivite, travma veya bunun gibi durumların sonucunda kalp ritminin devamlı olarak 100’ün üzerinde atmasıdır. Fiziksel aktivitelerden dolayı oluşan sinüs taşikardisi normal görülse bile, doktora başvurulması gerekir. Ventriküler taşikardi Kalbin içindeki ventrikül odacıklarındaki nabzın hızlı atması olayıdır. Normal kalp atış hızı 60-100 arasıyken, ventriküler taşikardi söz konusuysa kalbin atış hızı 200-250 arasında olabilmektedir. Bu kadar hızlı kalp atışı sonucunda ventriküllere yeterli kan dolmadığı için ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Kalp ritim Bozuklukları Nedenleri Nelerdir?
Genellikle kalp hastalığı olan kişiler risk altında olsa da sadece onlarda olan bir hastalık değildir. Öncelikle bu hastalığın nasıl ve neden olduğunun anlaşılması için tetkikler yapılmalıdır. Tiroid bezi rahatsızlıklarına, anemiye, potasyum, magnezyum, sodyum değerlerinin dengesizliğine, hormonsal bazı hastalıklara vb. hastalıklara bağlı olarak görülebildiği gibi stresten, alkolden, bazı ilaçlardan ve çeşitli uyarıcı maddelerden kaynaklı da görülebilir. Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Ritim bozukluğu her zaman zararlı olmasa ve kendini belli etmese de, bazen acil müdahale gerektirebilir. Genellikle görülen belirtiler şu şekildedir: Çarpıntı Nefes darlığı Göğüs ağrısı Bayılma Baş dönmesi, sersemlik Boşluk hissi Göğsünde kuş çırpınma hissi Kalp Ritim Bozukluğu Tanısı Hastanın şikayetleri uzun süredir devam ediyorsa, muayene olduktan sonra ilk etapta holter EKG, elektrokardiyografi (EKG) çekilmesi tanının koyulmasında yardımcı olabilir. Şikayetleri sık olan hastalar için (24 saat, 48 saat, 72 saat, 1 hafta süreli) yapılabilir.
Bunların yanında ekokardiyografi (EKO), efor testi gibi tetkiklerin yapılması tanı için faydalı olabilmektedir. Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi Genelde ciddi sonuçlara yol açmasa da, kalp yetmezliği, felç, ani ölüm gibi durumlara sebebiyet verebilir. Altta yatan sebep bulunduktan sonra buna uygun bir tedavi yöntemi seçilebilir ve tedavi sonucunda kalp ritim bozukluğu da sonlanabilir. İlaçlar, elektriksel tedaviler, anjiyografi, (kateter ablasyonu) gibi yöntemler kullanılır. Bazı hastalarda ise cerrahi işlem yapılması ya da pacemaker adı verilen kalp pili takılması gerekebilir. Kardiyoloji uzmanımız gerektiği durumlarda hastalıkla ilgili diğer birimlerle işbirliği içerisinde olup doğru tanıdan sonra size en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.