✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Kafa Travması
Kafa travması Nedir?
Travma, genel anlamıyla bir dış etkene bağlı olarak vücuttaki dokuların bütünlüğüne zarar gelmesi olarak bilinir. Kafa travması da baş bölgesinin, alınan bir darbe sonucunda yaralanması olarak düşünülebilir. Kafa travmasının yarattığı sonuçlar, kafa travmasının ağırlığına göre değişkenlik gösterir. Hafif bir baş ağrısından komaya ve ölüme kadar gidebilen kafa travmaları dikkatlice izlenmeli ve en kısa zamanda kafa travmasına müdahale edilmelidir.
Kafa Travması Nedenleri Nelerdir?
Motorlu araç kazaları Düşmeler Fiziksel saldırılar Spor yaralanmaları Patlamalar Sarsıntıya bağlı kafa travmaları (bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülür)
Kafa Travması Belirtileri Nelerdir?
Baş ağrısı, Baş dönmesi, Kafa bulanıklığı, Mide bulantısı, Yorgunluk, Sersemlik, Bulanık görme, Koku veya tat almada bozukluk, Işığa ve sese duyarlılık, Kulak çınlaması, Bilinç kaybı, Kusma, Denge problemleri, Anormal göz hareketleri,, Hafıza kaybı, Ruh halinde değişiklik, Kulak veya burundan sıvı gelmesi, Konuşma bozukluğu,
Koma Kafa Travması Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Kafa travmalarında ilk müdahale acil serviste yapılır, yapılan muayene ve tetkik sonucu acil cerrahi gerektirmeyen durumlarda hastalar bir süre müşahede odasında takip edildikten sonra, takiplerinde bir problem saptanmadıysa, hasta ve yakınlarına tıbbi önerilerde bulunulur, beyin cerrahi acil durumları anlatılarak beyin cerrahi poliklinik kontrolü önerilir. İleri tetkik ve tedavi gerekli olduğu durumlarda takip beyin cerrahi kliniklerinde yapılır. Kafa travmalarında genellikle şuur takibi ve medikal tedavi yeterli olmaktadır. Acil cerrahi gerektiren kafa travması hastaları, beyin cerrahları tarafından opere edilir. Yapılan cerrahi müdahale ile amaç olabildiğince erken dönemde kafa içi basıncı azaltarak beyin hasarını en aza indirmek ve yaşamsal destek sağlamaktır. Cerrahi sonrası hastanın takipleri yoğun bakım servislerinde yapılır. Yoğun bakım süreleri beyin hasarının ciddiyetiyle orantılıdır. Yoğun bakımdan çıkan hastaların aktif yaşamlarına dönmeleri için nitelikli ve kapsamlı bir rehabilitasyon şarttır.