✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Jinekolojik Kanser Ameliyatları
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim (uterus) kanseri, uterus bölgesinde kanser başladığında rahim kanseri olarak adlandırılır. Menopoza giren kadınlarda, adet döneminin bitişi ile görülme sıklığı artar. Endometriyal kanser olarak da adlandırılır. Teşhisin konulabilmesi için yapılması gerekli bazı tetkikler mevcuttur. Endometriyumdan yani rahim iç astarından bir doku alınarak biyopsi yapılır. Patalojiye gönderilen biyopsi raporuna göre tanı konulur. Dilatasyon ya da küretaj gibi yöntemlerle de doku alınarak yine patolojik inceleme yapılabilir. Bir başka tanı yöntemi de histeroskopidir. Histeroskopi yapılarak yani vajina bölgesinden rahim içine bir cihaz yardımıyla girilerek incelemeler yapılır. Rahim kanserinin tanısı için özellikle belli bir yaş sonrası kadınların her yıl jinekolojik muayene olması önerilir. Yine aşırı kilo rahim kanserinde bir risk faktörü olarak görülebilir. Kilo verilmesi, sağlıklı ve düzenli beslenme korunma yöntemlerinden biri olarak ifade edilebilir.
Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Sıra dışı adet kanamaları, Menopoz sonrası vajinal kanamalar, Vajinal akıntıda görülen farklılıklar, Cinsel ilişki sırasında ağrı, İdrarda kan görülmesi
Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Nedir?
Serviks bölgesi, vajina hattının bitişi ile uterus arasında olan bölgedir. Serviks bölgesinde kanserli hücrelerin oluşması durumunda rahim ağzı kanseri tanısı konur. Rahim ağzı kanserlerinde tedavi yöntemleri radyasyon, kemoterapi ve/veya cerrahi operasyondur. Yumurtalık kanseri (over), kadınlarda mevcut olan yumurtalıklarda kanserli hücrelerin oluşmasına bağlı ortaya çıkan bir hastalıktır. Pelvik bölgesinde bulunan yumurtalıklarda oluşan kanserli hücrelerin tedavisi çoğunlukla kemoterapi ve cerrahi operasyonla yapılmaktadır. Tüp kanseri (tuba uterina), yumurtalık kanserlerinden farklı olarak kanserli hücrelerin fallop tüplerinde (pelviks bölgesi) oluşmasıdır. Fallop tüpleri, yumurtalıkları rahim ile birleştiren noktada bulunur ve aralarında bağlantıyı kurar. Vajinal kanama, vajinal akıntıda kan gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Tedavisi yumurtalık kanserinde olduğu gibi cerrahi operasyon ya da kemoterapi tedavisi ile gerçekleşir. Rahim Kanserinin Tedavisi Rahim kanseri için histerektomi işlemi yapılarak açık ya da kapalı ameliyat ile hastanın rahmi alınır. Doktor hastanın durumuna göre ya da kanserin yayılma durumuna göre karar verir. Doktor tarafından duruma göre radyoterapi, kemoterapi ya da hormonal tedavi süreci yürütülebilir. Radyoterapi: Ameliyat sonrasında kanserli bölgenin uygunluğuna ve radyasyonla tedavi edilebilirliğine bağlı olarak radyoterapi uygulanır. Endometriyal kanserler için kullanılabilen bir yöntemdir. Radyoterapi, ameliyat sonrası hastalığın tekrarlamaması için kullanılır. Histerektomi ya da benzeri büyük bir ameliyat için hastanın sağlık durumunun elverişli olmaması durumunda esas tedavi yöntemi olarak radyoterapi uygulanabilir. Kemoterapi: Kemoterapi yöntemi kanser hücrelerinin kimyasallar kullanılarak öldürülmesi işlemidir. Kemoterapi farklı şekillerde yapılabilir. İntravenöz kemoterapi, kimyasalların damar yoluyla hastaya verilmesidir. Ağız yoluyla kemoterapi, kemoterapi haplarının hasta tarafından kullanılmasıdır. Her ikisini de kullanarak karma olarak tedavi süreci de yürütülebilir. Kemoterapi tedavisinin bazı yan etkileri bulunur. Hasta ve yorgun hissetmek, saç dökülmesi, ciltte kaşıntı, ishal ya da kabızlık vb. komplikasyonlar gelişebilir. Hormon tedavisi: Kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatmak için hormon tedavileri yapılır. Uterus, serviks veya diğer bazı kanser türlerinin tedavilerinde de endokrin (hormon) tedavilerinden faydalanılır.
Hormon tedavileri iki farklı hormon ile yapılır. Östrojen tedavisi, kanserin yavaşlatılmasın için östrojen yüklenir. Progesteron tedavisi, kanserin yavaşlatılmasın için progestin yüklenir. Hormon tedavileri menopoz etkilerini hafifletmek, kemik yapısında zayıflamasının azalmasını sağlamak için de kullanılan bir tedavi yöntemidir. Histerektomi: Histerektomi cerrahi bir operasyonla rahmin alınması işlemidir. Kadınlar için rahim alınması işlemi sonrasında tekrar adet görme, hamile kalma durumu bulunmamaktadır. Bu açıdan diğer tedavi yöntemleri denendikten sonra son olarak rahim alınması söz konusudur.
Kanserli olmayan myomlar, ağır ve çözümsüz adet kanamaları, rahim sarkmaları, rahim kanserleri, serviks (rahim ağzı) kanserleri ya da yumurtalık kanserlerinde histerektomi yapılır. Histerektomi üç farklı yöntemle yapılabilir. Laparoskopik histerektomi, kapalı yöntem ile laparoskopik yöntemle rahmin vajina üst kısmından çıkarılması işlemidir. Vajinal histerektomi, vajina üst tarafından bir kesi açılarak rahmin vajinal yoldan çıkarılması işlemidir. Abdominal histerektomide rahim alt karın bölgesinden bir kesi ile çıkarılır. HPV enfeksiyonu - HPV aşısı: Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak bilinen HPV virüsü, human papilloma virüsünün epitelyal hücrelerinde enfeksiyon oluşturmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. HPV virüsü serviks kanserine sebebiyet verdiği için kadınların belli doz ve aralıklarda HPV aşısı olarak hastalıktan korunmak için gerekli tedbiri almaları doktorlar tarafından önerilir. 10-12 yaş aralığı için 6 ya da 12 ay aralıklarla iki doz HPV aşısı olması gereklidir. 15-25 yaş aralığında gençler için önerilen 3 doz HPV aşısıdır. Aşının en etkili olduğu dönemler 10-15 yaş aralığıdır. Ancak 45 yaşına kadar kadınlar HPV aşısı olabilir. 45 yaşından sonra HPV aşısı ile ilgili şu an için çalışma bulunmamaktadır.