top of page

Hiperlipidemi

Hastanemiz kardiyoloji polikliniğinin ilgilendiği hiperlipidemi, hayati tehlikeye yol açabilen bir hastalık olması dolayısıyla önemlidir.


Hiperlipidemi Nedir?


Kolesterol yüksekliğinden kaynaklanan hiperlipidemi sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Kandaki yağ oranının yükselmesi ve yağlardaki anormal değişiklikler hiperlipidemiye sebep olmaktadır. Sağlıklı bireylerde LDL kolesterol seviyesi 130mgr/dL, trigliserid seviyesi150mgr/dl ve total kolesterol seviyesi 200mgr/dL’ nin altında olması gerekir. HDL kolesterol seviyesi kadınlarda 40mgr/dL, erkeklerde 50mgr/dL’nin üzerinde olmalıdır. 


Hiperlipideminin Nedenleri Nelerdir?


Hiperlipideminin tek bir sebebi olmamakla birlikte genellikle genetik faktörler, yavaşlayan metabolizma, beslenme ve yaşam tarzı, sigara ve alkol tüketimi, diyabet ve tiroid hastalıkları hiperlipidemiye sebep olabilmektedir. Genetik sebepli hiperlipidemi, primer hiperlipidemi olarak adlandırılır. Diğer sebeplerden kaynaklananlar sekonder hiperlipidemidir. 


Hiperlipidemi Belirtileri Nelerdir?


Kendini hemen belli etmeyip sinsice ilerleyen bir hastalık olan hiperlipideminin gözler ve eklem çevresinde yağlı plaklar ve kolesterol oluşumu ve trigliserid yüksekliği gibi belirtileri vardır. Dalakta büyüme diğer bir belirtidir ve günlük yaşam esnasında daha çok fark edilebilen bir belirtisi olarak karın ağrısı vardır. Hiperlipidemi Tanısı Kolesterol yüksekliğinden kalp damar hastalığı oluşmadan tedbir alınmalıdır bu yüzden de erken teşhis önemlidir. Erken teşhis için düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır bu kontroller yılda bir ya da altı ayda bir şeklinde olabilir. Kandaki lipit değeri ölçülerek toplam kolesterol, LDL ve HDL’ye bakılır ve sonuçlara göre tanı belirlenir. Hiperlipidemi Tedavisi Hiperlipidemi için ilk etapta ilaçlar değil beslenme ve egzersiz düzenlenerek tedavi planlanır.


Yaşam tarzı değişikliği hiperlipidemi tedavisinin atlanmaması gereken kısmıdır. İlaç tedavisi uygulansa bile kişi diyetine daima dikkat etmelidir. Diyetle ilgili olarak kırmızı et tüketiminin azaltılması, kızartma yerine ızgara ya da haşlama tercih edilmesi, omega 3 tüketimi artırımı ve doymuş yağ içermeyen besinlerin tüketilmesi tedavinin parçasıdır. Günlük kolesterol miktarı 300 mg’ın üzerine çıkmamalıdır. Kalp sağlığımız için önerilen egzersiz, tedavinin parçası olarak vücuttaki kötü yağları azaltır. Hastaya uygun, hekim tarafından planlanan egzersiz önemli ölçüde sağlığa etkili olacaktır.


İlaç tedavisi, eğer diyet ve egzersiz programları sonucunda belli süre sonra iyi sonuç elde edilememişse başlatılır. İlaç tedavisinin amacı kan kolesterol seviyesini düşürmek, kalp sağlığını korumak ve atardamar tıkanıklığını önlemektir. Kardiyoloji uzmanımız teşhisten sonra size en uygun tedavi yöntemini belirleyecek ve gerekmesi halinde diyetisyen ve diğer tıbbi birimlerimizle işbirliği içinde olarak size yardımcı olacaktır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu