✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Hemoroid
Hastanemiz genel cerrahi polikliniğine gelen hastalarımızın sık sık sorun yaşadığı hastalıklardan biri hemoroiddir.
Hemoroid Nedir?
Halk arasında “basur” olarak bilinen bu hastalık anüsün ve rektumun en altında, anal kanalın sonundaki atardamarların genişlemesidir. Şişen bu atardamarlar tahriş olur ve makat dışına çıkarlar. İç hemoroidler ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılırlar. İç hemoroidler makatın içinde bulunur ve dış hemoroidlere göre daha acısızdır.
Dış hemoroidler makat derisinin altında bulunur ve özellikle dışkılarken acıya sebep olurlar. İç hemoroidler anal fistül ve perianal apselere sebep olabilmektedir. Hemoroid sebepleri arasında genetik, beslenme tarzı, baharatlı ve acılı yiyecekler, az su içme, aşırı alkol tüketimi ve kadınlarda da gebelik gelmektedir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid diğer adlarıyla basur ya da mayasıl belirtilerinin başında dışkılamada zorlanma, acı, ağrı ve dışkıda kan görülmesi gelmektedir. Anüs bölgesinde de ağrı, kanama, şişlik, kaşıntı ve kitle diğer belirtilerdir. İç hemoroidde çok meydana gelmeyen belirti ağrıdır, ağrı dış hemoroidde karşımıza daha çok çıkan bir belirtidir. Hemoroid Tanısı ve Tedavisi Hemoroid tanısı koyulurken ilk etapta hastanın şikayetleri detaylı bir şekilde dinlenir. Daha sonra anal muayeneden geçen hasta hemoroid saptanması durumunda kolonoskopi önerilir. Kanama şikayeti bulunan hastalara rektoskopi yapılabilir. Hastalık teşhis edildikten sonra tedavi için hastalığın şiddetine bağlı olarak, bir sindirim sistemi hastalığı olduğundan diyet ve beslenme planlaması yapılır.
Hemoroidi artırıcı besinlerden uzak durulan ve lifli ve zeytinyağlı besinlerin ağırlıklı olduğu bir program yapılabilir. Bol su içilmeli, kırmızı etten uzak durulmalı, acı ve baharattan kaçınılmalıdır. Hareketliliği artıracağından ve sindirim sistemini hızlandıracağı için düzenli egzersizler de tedavinin bir parçasıdır. İlaç tedavisi olarak dışkılamayı kolaylaştırıcı ve bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici ilaçlar, krem ve pomatlar kullanılır. Daha ileri boyutlardaki hemoroid için cerrahi operasyon gerekebilir.
Cerrahi genellikle epidural ya da genel anestezi ile yapılır. Ameliyat ile hastalığın tekrar etme olasılığı daha azdır. Genel cerrahi uzmanımız hastalığı teşhis ettikten sonra hastalığın süreci ve şiddetine göre sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyerek tedavinizi düzenleyecek ve size yardımcı olacaktır.