top of page

Gebelikte Beslenme

Sağlıklı bir gebelikte alınması gereken kilo aralığı 9-12 kilo Civarında olmalıdır. Annemiz eğer gebeliğe fazla bir kilo ile başlamış ise 7-8 kilo ile ikiz gebeliklerde ise 17-22 kilo civarında alması en sağlıklısıdır. Yeterli ve dengeli beslenmek hem annemiz için hem de bebeğimizin Sağlığı için önemli bir yer tutmaktadır. Bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi için birçok besine gereksinimi artmaktadır. İlk üç ay (1. Trimester) Hamileliğin ilk 3 aylık dönemini kapsamaktadır. Eğer hamileliğe ideal kilomuzun üzerinde başladık ise ilk dönemlerde kalori arttırmaya gerek yoktur. Ancak ağırlık kaybına neden olabilecek davranışlardan uzak durulması gerekir bu durum bebeğin doğum ağırlığını etkileyecektir ve bebeğin normal ağırlığının altında doğması hastalıklar açısından zayıf olmasına yol açmaktadır. İkinci üç ay (2. Trimester) İkinci 3 ayda artan ihtiyacı karşılayabilmek için gebelerimizin günlük 300 kalorilik ek enerji alması gerekir. Özellikle 20. Haftadan sonra vücudumuzun gereksinimleri artar ve bebeğimizin hızla büyümesine şahit oluruz. Üçüncü üç ay ( 3. Trimester) Kilo almaya devam ederiz. Artık bebeğimizin en hızlı büyümeye Başladığı dönemdir. Ayaklarda ve ellerde şişme, sık idrara çıkma gibi Şikayetlerimiz artar. Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişmesinin, Annenin aldığı besinlerin bebeğe plasenta ile taşınması sonucu olduğu unutulmamalıdır.


Çünkü bebek tüm gereksinimlerini annenin depolarından taşır. Gebelikte doğru beslenmek için aşağıda yazılanlarA dikkat etmemiz Gerekir; Her gün 3 ara ve 3 ara öğün tüketilmelidir. Yemekler az az ve sık sık( 3-4 saat arayla )tüketilmelidir. Paketli ürünler, katkı ve koruyucu maddeler içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Her gün süt ve süt ürünleri( yoğurt, peynir, ayran) yeterli miktarlarda alınmalıdır. Her gün 3-4 porsiyon protein içeriği yüksek yumurta, kırmız et, tavuk, balık, kuru baklagiller ve süt ürünlerini tüketmeliyiz. konserve ürünler tercih edilmemelidir. Şarküteri ürünleri salam, sosis, sucuk gibi ürünler tüketilmemelidir.


Beyaz un ile yapılan besinler( ekmek, pirinç pilavı, hamur işleri) gibi basit karbonhidratlar yerine tam buğday ekmeği, kepekli pirinç veya bulgur pilavı tercih edilmelidir. Haftada 1-2 kez bakliyat grubu( kuru fasulye, nohut, kuru börülce, yeşil mercimek, barbunya) ve haftada 1 kez omega-3 almak için balık tüketimine dikkat etmeliyiz. Her gün bebeğin beyin gelişimi için 2 adet ceviz tüketin. Sigara ve alkol kullanmayın. Kullanılan ortamdan uzak durun. Kabızlık en çok görülen problemlerdendir o yüzden bol posalı yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Günde 10-12 bardak su tüketmeye çalışın.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu