✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Gastrit, Reflü ve Ülser
Hastanemiz genel cerrahi polikliniğinin ilgilendiği ve hastalarımızın bizi ziyaret etmelerinin yaygın sebepleri gastrit, reflü ve mide ve bağırsak ülserleridir. Gastrit Nedir? Mide zarı iltihabı ve enfeksiyonundan kaynaklanan bir hastalıktır. Mide ülseri bakterileri enfeksiyona sebep olur ve gastrit meydana gelir. Gastritte mide duvarının iç tabakası zarar görür. Aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı, bazı inflamatuvar etkili ilaçlar, stres, bazı bakteriler, gıda zehirlenmesi ve radyasyon terapisi gastrite neden olan faktörlerdendir. Akut gastrit ve kronik gastrit olarak iki türü bulunur. Gastrit aniden ortaya çıkarsa akut, yavaş ve uzun bir sürede gelişen tip ise kronik gastrittir.
Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Akut gastrit belirtileri üst karın bölgesinde ağrı, yanma, kazınma, yemek yedikten sonra mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi, iştahsızlık, sırta vuran ağrı, sıklıkla geğirme, şişkinlik ve anormal dışkı olarak kendini gösterebilir. Kronik gastrit pek çok ve her zaman için belirti göstermemekle birlikte gösterdiğinde ortaya çıkan belirtileri şişkinlik, hazımsızlık ve üst karın bölgesinde ağrıdır. Gastrit Tanısı ve Tedavisi Öncelikle hasta fizik muayenesinden geçer daha sonra ultrasonografi yapılır. Eğer midede delinme şüphesi varsa röntgen çekilir. Kesin tanı için endoskopi yöntemine başvurulur. Gastrit tedavisi için ilk etapta mide zarına zarar verici yiyecek ve içecekler bırakılmalıdır. Bunların başında alkol ve kafein gelmektedir. Sigara kullanımına da son verilmelidir.
Kolay sindirilen yiyeceklerin tüketilmesi önemlidir bu yüzden gastrit tedavisi iyi bir diyet gerektirir denebilir. İlaç tedavisi olarak mide asidi üretimini engelleyen ya da nötrleyen ilaçlar, proton pompası inhibitörleri ve histamin blokerleri kullanılır.
Reflü Nedir?
Asit, safra ve mukuslu mide sıvılarının ağıza kadar gelmesidir. Kastan oluşmuş mide kapağının sıkça gevşemesinden kaynaklanan bu durum sonucu yemek borusuna gelen mide asidi yemek borusunda hasara yol açar. Sebep olduğu göğüs ağrısı sebebiyle kalp rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir. Öksürük, diş çürümesi ve yutkunma güçlüğüne de sebep olabilir. Erken tedavisi önemlidir çünkü ilerleyen zamanlarda mide fıtığına da sebebiyet verebilir. Reflü Belirtileri Nelerdir? En büyük belirtisi sıklıkla ağıza gelen acı mide suyudur. Bu durum yemeklerden sonra daha sık görülür. Ses kısıklığı, öksürük, diş çürümesi, boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü reflü belirtilerindendir. Daha nadir belirtileri arasında geğirme, hıçkırık, bulantı ve kusma vardır. Reflü Tanısı ve Tedavisi Reflü tanısı koyarken bazı reflü testleri gerekli olmaktadır. Muayeneden geçtikten sonra teşhis ve hastalığın şiddetini belirlemek için manometre, endoskopi, grafi ya da pH ölçümü yapılır. Böylece mide ve yemek borusu incelenir ve bulgulardan sonra hastaya tanı konur. Ülser tedavisi olarak diğer mide hastalıklarında olduğu gibi diyet önemli bir yer tutmaktadır. Reflüyü ve şiddetini artırıcı alkol, sigara, çikolata, kahve, soğan, sarımsak ve kızartmalardan uzak durulmalıdır. Kilo dengede tutulmalı fazla kilolar azaltılmalıdır. İlaç tedavisi olarak mide asidini düzenleyici, mide koruyucu ve proton pompa inhibitörleri uygulanabilir. Daha da ilerleyen durumlarda reflü ameliyatı gerekmektedir. Yemek borusunun altına radyo frekans uygulayarak ya da endoskopi ile mideye girilerek reflü ameliyatı gerçekleşmektedir. Ülser Nedir? Mide ya da on iki parmak bağırsağının mide asidiyle tahriş olması sonucu ortaya çıkar. Oluşan doku kaybı sonrasında ülserler yani yaralar meydana gelir. Mide ülseri ve bağırsak ülseri olarak iki türü vardır.
Bağırsak ülseri mideye göre daha sık görülür ve erkeklerde daha yaygındır. “Helikobakter pylori” denen mikrop ülserin en büyük nedeni olmakla birlikte sigara, alkol, kahve tüketimi, stres ve bazı ilaçlar ülsere sebep olur. Eğer tedavi edilmezse kronikleşebilen ülser iç kanama, anemi ve kan kaybına da sebep olabilmektedir. Ülser Belirtileri Nelerdir? Mide ülserinin belirtileri, midede yanma ve ağrı, sık acıkma, kilo kaybı, iştahsızlık, mide yanması, bulantı, hazımsızlık ve şişkinlik şeklindedir. Bazı durumlarda sırt ağrısına da sebep olabilmektedir. Bağırsak ülseri belirtileri anormal renkte dışkı, şişkinlik hissi, geğirme, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma olarak mide ülserine benzer şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Zaman zaman karın merkezinde ya da sağ tarafta bele vuran ağrı meydana gelebilir. Ülser Tanısı ve Tedavisi Ülser tanısı koyarken muayeneden sonra endoskopi yardımıyla mide ve bağırsak görüntüleri alınır. Gerekli bir durum varsa biyopsi uygulaması yapılır. Diğer mide ve gastroenterolojik hastalıklarda olduğu gibi diyet ve beslenme bu hastalıkların tedavisi ve tedavinin kalıcılığı açısından oldukça önemlidir: Mideyi ve bağırsakları zorlayıcı besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Bağırsak ülseri için probiyotik besinler ve A ve C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. İlaç tedavisi olarak diyetin yanında mide asidini düzenleyici ve mide koruyucu ilaçlar, antibiyotik ve proton pompası inhibitörüne başlanabilir.
Genel cerrahi uzmanımız muayene ve tanı yöntemleriyle hastalığınızı teşhis ettikten sonra gerekli gördüğü takdirde diğer departmanların uzmanlarıyla ve diyetisyenle de irtibata geçerek size yardımcı olacaktır.