top of page

Göz Problemlerinde Tanı ve Tedavi

Hangi Yaşlarda Hangi Sıklıkla Göz Uzmanı Muayenesi Yapılmalıdır?


Göz muayenesi için her iki yılda bir kontrol gerekir. Ancak bazı yaş gruplarında daha sık bazı yaş gruplarında daha az olabilir. Bebeklik döneminde göz muayenesi ilk göz doktoru ile tanışmadır. Yenidoğan göz muayenesinde, göz bebekleri genişletilerek bazı cihazlardan yardım alınmak suretiyle göz yapısının bölümleri hekim tarafından incelenir. İkinci göz muayenesinde yenidoğan bebeklerde olduğu gibi motilite testi yapılır. Göz yapısı ve bölümleri incelenir. Kırma kusuru ve görme ölçümü yapılarak kırma kusurları, tembellik varsa tespit edilir. Retinoskopi, lea sembolleri (görme testi için harf yerine sembollerin kullanılması) ve rastgele nokta stereopsisi gibi testler kullanılır. İkinci göz muayenesinin 3-4 yaş arasında gerçekleşmesi gereklidir. Çocuklar için 5 yaş sonrası 1 ya da 2 yıllık zaman dilimlerinde göz doktoruna gidilmesi göz hastalıklarının tespiti için önemlidir. Ancak bazı hastalığa sahip çocuklarda daha sık muayene gerekebilir. Örneğin, şaşılık ve görme tembelliği gibi problemler çocukluk döneminde karşılaşılan göz hastalıklarıdır. Bu hastaların her altı ayda bir muayene için gelmeleri gerekir. Hastanın göz kırma sorunu varsa yılda bir göz doktoru muayenesi önerilir. Çocukluk döneminde göz tembelliği, görme kusurları gibi belirli hastalıkların teşhisi için 3-5 yaş aralığı kritik dönem olsa da göz hastalıkları çoğunluklar yaşın ilerlemesi ile artış gösterir. Bu nedenle yaşın ilerlemesi ile birlikte muayene sıklığının yaşanan rahatsızlığın seviyesi doğrultusunda sıklaştırılmalıdır. Glokom yani göz tansiyonu gibi bazı göz hastalıkları acı vb. semptomlar göstermediği için rutin kontrollerin aksatılmadan yapılması önemlidir. Rutin kontroller için, 20-39 yaş aralığında her 5 yılda bir, 40-54 yaş aralığında 3 yılda bir, 55-64 yaş aralığında her iki yılda bir 65 yaş üzerinde ise özellikle yılda bir göz doktor muayenesi asgari miktarda gereklidir. 
 Göz Hastalıkları Tanı ve Tedavisinde Kullanılan Teknolojiler Otorefraktometre  Oto Refraktör veya otomatik refraktör,  gözün kırma kusurunu objektif bir ölçüm sağlayarak gözlük veya kontakt lens reçetesi olması için göz muayenesi sırasında kullanılan bilgisayar kontrollü bir makinedir. Otorefraktometre cihazı ile ölçüm yapmak basit bir yöntemdir. Bir kişinin gözüne giren ışığın nasıl değiştiğini ölçerek ve gözlemleyerek elde edilir. İlk olarak hastadan alnını ve çenesini cihaza yaslanması istenilir ve cihazın deliğinden içerideki resme bakması gerekir. Oto Refraktör, ışığın gözün arkasından (oküler fundus) yansıdığında nasıl değiştiğini ölçerek göze ışık verir. Yansımalar yapıldıkça, gözün ne zaman düzgün bir şekilde odaklandığını birkaç ölçümle belirlenir.Son rakamlar, gereken görme düzeltme seviyesini belirler.  Air-puff  En sık kullanılan tarama amaçlı ölçümler air- puff denen göze hava üfleme cihazıdır. Korneaya hava jeti gönderip bunun kornea tarafından geri püskürtülmesine dayalı air-pufftonometri ile yapılır. Bu cihaz göz tansiyonu ölçümündeki en hassas cihaz olup hata yapma ihtimali havalı cihaza göre oldukça düşüktür.  Biyometri Ultrasonik bir göz ölçüm cihazıdır. Katarakt ameliyatı sonrasında göze konulacak merceklerin ölçülmesinde kullanılır.   Göz Ultrasonu Yüksek frekans ses dalgaları kullanarak ultrason cihazı ile göz ve çevresini görüntülemek amaçlı kullanılır. 


Pakimetri Lazer ile cerrahi operasyon öncesi ve glokom tedavisi öncesinde pakimetri cihazı kullanılarak kornea kalınlığı tespit edilir.   Görme Alanı Görme alanı ile hastanın görme alanında bir kayıp yaşayıp yaşamadığı tespit edilir.  
 FFA Fundus fluorescein anjiyografisi (FFA) gözün arka kısmındaki koroid ve retina olarak isimlendirilen sinir tabakasını ve destek dokusunu incelemekte kullanılan bir tetkiktir. İşlemden önce hastanın elinin veya kolundaki bir damardan fluorescein adlı ilaç enjekte edilir.  
 Kornea Topografisi Refraktif cerrahi ve lens gibi uygulamalar öncesinde korneanın yapısı hakkında hekimin bilgi edinmesini sağlayan bir cihazdır.  Iol Master Optik Biometri  Katarakt ameliyatlarında saydamlığını yitirmiş merceğin yerine yeni merceğin takılması sürecinde yeni takılacak merceğin kırıcılık gücünü hesaplamak için kullanılan bir cihazdır.  Argon Lazer (Retina Dekolmanı Tedavisi) Argon lazer, yırtık ve deliklerin tedavi edilmesinde kullanılan bir cihazdır. Bu işlem ağrısız bir işlemdir. Herhangi bir ön işlem olmadan muayene odasında doktor tarafından uyutulmadan-uyuşturulmadan yapılan bir tedavi yöntemidir. Yag Lazer Şeker hastalığına bağlı olarak retinada ortaya çıkan kanama ve damarların tedavisi için kullanılan bir tedavi yöntemidir.   Oct (Optik Koherens Tomografi)  OCT, retinal ve koroidal damarlanmanın detaylı olarak incelenmesine fırsat tanıyan bir cihazdır. Bu cihaz yardımıyla hasta, göz muayenesine hazırlanır. Göz bebeklerinin büyütülmesi ve muayenenin kolaylaştırılması için bir göz damlası da damlatılabilir. FFA’da olduğu gibi herhangi bir maddeye gerek kalmadan retinal ağın detaylı olarak incelenmesi sağlanır. Glokom, göz tansiyonu, retina hastalıkları, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığının göze vurması gibi hastalıkların tanısı için OCT oldukça önemli bir görüntüleme cihazıdır. Plusoptix   Plusoptix, çocuklarda görme kusurlarının ya da göz hastalıklarının tespiti için kullanılan yüksek teknoloji bir tarama testidir. Aynı zamanda her yaş grubu hastalar için ikinci ölçüm yapan bir cihazdır. Excimer Lazer  Excimer lazer, gözün ön kısmında kornea alanına uygulanmaktadır. Göz yapısındaki saydam tabaka olarak bilinen korneada görme kusurlarının tedavi edilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Fakoemülsifikasyon  Halk arasında kısaca Fako olarak adlandırılan işlem, özel olarak tasarlanmış bir katarakt cerrahi aletidir. Katarakt ameliyatında, hastanın gözünde 2 mm lik bir kesi oluşturarak katarakt cerrahi operasyonunu tamamlar. Bu işlem hasta uyutulmadan yapılmakta ve yaklaşık olarak 15-20 dakika sürmektedir.


Vitrektomi        Vitrektomi, komplikasyonları oldukça az ve cerrahi operasyon olarak sıklıkla tercih edilen, başarı oranı yüksek bir cerrahidir. Retinada kopmalarda, şeker hastalığının sonucunda ortaya çıkan göz hastalıklarında, kanamalarda, göz merkezinde oluşan deliklerde kullanılan bir işlemdir.       Elektrofizyoloji  Retina, beyin görme yollarını ve görme siniri yollarını bit bütün olarak değerlendirmede kullanılan testlerdir. Mikroperimetri  Mikroperimetri, retinada dokusunda oluşan hassasiyeti, görme alanı testi ve fundus görüntüsü ile alabilen bir görme alanı testidir. Speküler Mikroskop  Kornea, göz yapısında saydam tabaka halindeki ön kısımdır.


Korneadaki sağlam tabakayı koruyan endotel hücrelerin yeterli sayıda bulunması oldukça önemlidir. Kornea saydamlığı ile doğrudan bağlantılı olan bu hücrelerin sayısının belirlenmesinde speküler mikroskop kullanılır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu