top of page

Epidural Anestezi

Epidural Anestezi Nedir Ve Nasıl Uygulanır ?


Epidural anestezi; vücudun istenen bölgesinde ağrı duyusunu engellemeye yönelik bölgesel uygulanan anestezi yöntemlerinden biridir.


Bu konuda deneyimli olan bir anestezi uzmanı tarafında uygulanır. Epidural anestezinin amacı, tüm duyuların kaybı olan genel anesteziden farklı olarak sadece ağrı duyusunun durdurulmasıdır. Sıcaklık, dokunma gibi duyular etkilenmemektedir. Normal ve sezaryen doğumun yanı sıra vücudun alt yarısını ilgilendiren çeşitli cerrahi işlemler için de güvenlenle uygulanabilen epidural anestezi, spinal anestezi ile benzerlik gösterse de uygulanma tekniği oldukça farklıdır. Oturur ya da yan yatar pozisyonda sırtınızı kamburlaştırmanız istenilir. Bel bölgesine antiseptik bir solüsyon uygulaması sonrası lokal anestezi verilerek uyuşturulur. Beyin omurilik sıvısının olduğu spinal kordun bulunduğu kesenin dışına uygulanan anestezikler, direkt enjeksiyon ile değil kateter adı verilen ince bir boruyla vücuda gönderilir. Plastik kateter içeride bırakılır ve ilaçların uygulanması ve dozların tekrarlanmasına olanak verilir. Flaster yardımı ile kaymaması için sabitlenir. Hastanın bilinci açıktır ve işlem sonrası yürüyebilir. Epidural anestezi her seviyeden gerçekleştirilebilen bir uygulama olsa da ; spinal kordun sonlandığı düzeylerde (2. Lomber vertebradan üst düzeyler ) ciddi spinal kord yaralanmaları ile sonuçlanabilir.Bu nedenle, oldukça deneyimli anestezi uzmanları tarafından uygulanmalıdır.


Epidural Anestezinin Olumsuz Yanları Nelerdir ?


Çok nadiren görülmekle beraber; Kan basıncının kontrolsüz düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle kan basıncı sıklıkla takip edilir. Baş ağrısı Çarpıntı Baş dönmesi Anestezinin uygulandığı bölgede kanama, morarma veya şişlik Kulak çınlaması Sırt ağrısı Bulantı ve idrar yapmada zorluk Bu etkilerin ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Epidural anestezi çoğunlukla herhangi bir yan etki görülmeden, kolaylıkla ve güvenle uygulanabilir. Hangi Durumlarda 


Epidural Anestezi Uygulanmaz ?


Hasta uygulamayı istemiyorsa; Aşırı kanama veya şok tablosu varsa Pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara Kanama bozukluğu olanlara Girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara Bel fıtığı veya başka bir sebeple operasyon geçirmiş olan hastalara epidural anestezi uygulanmayabilir. 


SPİNOEPİDURAL ( KOMBİNE) ANESTEZİ Spinoepidural ( Kombine) Anestezi Nedir Ve Nasıl Uygulanır ?


Spinal ve epidural anestezinin bir arada olduğu birleşik yönteme spinoepidural kombine anestezi adı verilir. Hızlı bir başlangıcın istendiği hastalarda spinal anestezi ile rahat bir cerrahi ortam yaratılırken, yerleştirilen epidural kateter vasıtasıyla ameliyat sonrası ağrı kontrolü için ilaç verilir. Bu yöntem sıklıkla sezeryanlarda tercih edilir. Spinal anestezinin epidural anesteziye göre etkisi daha hızlı başlar. Hızlı başlangıç ile birlikte, ameliyat sonrası ağrı tedavisinin de devam etmesinin istendiği olgularda; spinal ve epidural anestezi ile birlikte uygulanır.


Uygulanması ise epidural aralık bulunduktan sonra, ince iğne epidural iğnenin içinden geçirilerek spinal sıvıya ulaşılır ve spinal sıvıya az miktarda ilaç verilir. İnce spinal iğne çıkarılır ve epidural kateter epidural aralığa yerleştirilir. Sonra epidural iğne çıkarılır ve katater sırta her zaman yapıldığı şekilde tespit edilir. Epidural pompa, ilaçları yavaş yavaş enjekte eder. Spinal anestezinin etkisi yaklaşık 90 dakika sürmektedir. Spinal anestezinin etkisi azaldıkça epidural anestezi devreye girer. 

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu