Enfeksiyon Alerjik Ve İltihabi Durumlarda Göz Rahatsızlıklarının Tedavisi
Arpacık: Kıl kökünün iltihaplanması sonucu göz kapağında oluşan şişliktir. Kıl kökünde iltihaplanmanın konumlanmasına göre iç arpacık ve dış arpacık olarak sınıflandırılır. Arpacık, gözde kızarıklık, batma, yeşil akıntı, göz kapağında ağrı ve çapaklanma görülebilir. Şalazyon: Yağ bezelerinin iltihaplanması sonucu gözde oluşan yumrudur. Şalazyon, iç arpacık olarak oluşabilir. Öncelikli olarak küçük bir arpacık ya da sivilce olarak başlasa da sonrasında kızarıklık ve şişkinlik artarak ağrılı ve kızarık bir durum alır. Blefarit: Blefarit bir başka adıyla göz kapağı iltihabı olarak bilinir. Göz kapaklarının iltihaplanması sonucunda oluşan kronik bir hastalıktır.
Göz kapaklarının iltihaplanmasında çoğunlukla evde günlük bakım ve temizliğinin yapılması gereklidir. Konjonktivit: gözün beyaz kısmının (sklera) ve göz kapaklarının iç kısmının iltihaplanması sonucunda göz kırmızı bir görüntüye kavuşur. Bu nedenle bu hastalığa halk arasında kırmızı göz denir. Genellikle, göz damlası, pomad ve günlük temizlik ve bakımının yapılması ile tedavi süreci devam eder ve 1 hafta 10 günlük zaman diliminde iyileşir. Alerjik Konjonktivit: Halk arasında göz alerjisi olarak da bilinir. Hastanın gözü çevreden gelen alerjenlere tepki verir. Gözlerde batma hissi, kızarıklık, gözde yanma, kaşıntı ve ışığa karşı hassasiyet olabilir. Antihistaminik damlalar, sıcak ve soğuk kompres, günlük göz temizliği ve bakımı, pomadlar bu hastalığın tedavisinde kullanılır. Mevsimsel Alerjik Konjonktivit: Bu çeşit konjonktivit en sık görülen türdür. Bahar aylarında, mevsim geçişlerinde havada bulunan polenlerin sonucunda gözde tepki oluşarak alerjik bir sorun yaratır.
Göz daha çok alerjenle temas ederse iltihaplanma daha da artabilir. Temas Göz Alerjisi: Bu tür alerjik göz hastalığı, kimyasal ürünlere karşı gözün tepki vermesi ile oluşur. Bireyin bazı ilaçlara ya da bazı kozmetik ürünlerine karşı alerjik göz yapısına sahip olmasından kaynaklanır. Alerjik reaksiyonların önlenmesinde ve tedavisinde genellikle suni gözyaşı damlaları, antihistaminik damlalar kullanılır. Üveit: Üveanın (gözün orta kısmı) iltihaplanması sonucunda oluşan görme kaybı da yaratabilen ciddi bir hastalıktır. Gözde meydana gelen bu iltihaplanma tedavi edilmemesi halinde körlüğe neden olur. Tekrarlayan bir hastalık olduğu için kalıcı hasar bırakmasının önlenmesinde acil tedavi gerekir.